Skip to main content

Már az 1 GHz is kisfrekvencia...

Megjelent: 2024. június 11.

SZOMEL pillanatkép az előadásról bevezető képSokunknak nem is olyan távoli múlt az ezredforduló időszaka, amikor még a 3 GHz-es rádiófrekvenciás műszerek (jelgenerátorok, spektrumanalizátorok, stb.) is drága, nagyfrekvenciás eszközöknek számítottak. A teljes képhez hozzátartozik persze, hogy a Hewlett-Packard már az 1980-as években is kínált 40 GHz-es berendezéseket, de azok egy rendkívül szűk kutató-fejlesztői réteg számára voltak csak elérhetők.

 

Az immár negyedik alkalommal megrendezett, elsősorban gyártástechnológiát középpontba helyező InnoElectro szakkiállítás idei kísérőrendezvényei közé tartozott többek között egy mm-es hullámsávú rádiófrekvenciás szekció is. Noha ennek tematikája kissé távolabb állt a forrasztás- és beültetéstechnikától, élvonalbeli mérőrendszerek és fejlesztések megjelenítésével mindenképpen illeszkedett a fő rendezvény innovációt hangsúlyozó arculatához.

 

SZOMEL pillanatkép az előadásról 1


Az „Élet 10 GHz felett” szlogennel meghirdetett szekció hagyományos konferencia helyett sokkal inkább egy rendkívül közvetlen hangvételű, a közönséget aktívan bevonó, kifejezetten a szakmai tartalomra összpontosító esemény volt. Mindössze három cég előadása adta a tartalmat, színvonalában és lendületében azonban olyan intenzitással, hogy szinte észrevétlenül „illant el” a 3 órás esemény. Az első előadó a Rohde & Schwarz Hungária Kft. képviseletében Herczeg Zoltán mérnök-üzletkötő volt – 40 és 60 GHz között működő harmonikus keverőket, illetve azok háttértechnikáját ismertetve. Ezt követte a BHE Bonn Hungary Kft. részéről Melcher István fejlesztőmérnök prezentációja, amelynek tárgya egy 40 GHz-es kiszajú erősítő tervezése és bemérése volt. A sort a SZOMEL Kft. méréstechnikai bemutatója zárta Szombathy Csaba, a cég tulajdonos-ügyvezetője és egyúttal e szekció moderátorának előadásában, amely, a tervektől kissé eltérően, részben összeolvadt a Rohde & Schwarz bemutatójával.

 

SZOMEL pillanatkép az előadásról 2


Az esemény rendkívüliségét a rendhagyó lebonyolítás mellett az adta, hogy végig élő szemléltetés kíséretében élvezhette a hallgatóság az elhangzottakat. Már a felvonultatott műszerarzenál is figyelemre méltó volt: a Rohde & Schwarz kínálatából egy 40 GHz-es jelgenerátor, egy 43 GHz-es jel- és spektrumanalizátor, egy 40 GHz-es vektor-hálózatanalizátor, továbbá egy 40-60 GHz-es és egy 60-90 GHz-es harmonikus keverő segítségével illusztrálták az előadók a különféle nagyfrekvenciás jelenségeket. Külön érdekesség volt a BHE Bonn Hungary Kft. által élőben végigvezetett zajtényezőmérés is. Az eseménynek további lendületet adott a SZOMEL Kft.-t is képviselő moderátor jól ismert, komoly tárgyi tudással párosuló, magával ragadó fellépése is. Újdonság, egyúttal igen látványos és a követést megkönnyítő elem volt, hogy egy képvágó-berendezés segítségével egyszerre több műszer, laptop kijelzőjét vetítették ki két nagy méretű monitorra, a témához igazodóan folyamatosan mozgatva az egyes készülékek képernyőképeit az előtér és háttér között.

 

SZOMEL pillanatkép az előadásról 3


A látványelemek mellett különösen jó élmény volt mind a BHE Bonn Hungary Kft., mind a SZOMEL Kft. közvetítésével átélni, hogy hazai szinten is van nemzetközi színvonalú fejlesztés, méréstechnikai kompetencia, mintegy rávilágítva, hogy a gyártás mellett az élvonalbeli fejlesztéseknek is van helye Magyarországon. Szombathy Csaba minderről a következőket nyilatkozta: „Leginkább mi magyarok vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi találmányt köszönhet nekünk a világ. Ez is jól bizonyítja, hogy az élvonalbeli fejlesztéseknek mindig is volt helye hazánkban, ami napjainkban sincs másképp. Két fontos feladatunk van: egyrészt, mindezt tudatni és elhitetni a világgal is, másrészt az ötleteink, újításaink hasznát itthon tartani, amennyire lehet.”

 

SZOMEL pillanatkép az előadásról 5


A szekció fontos üzenete volt, hogy noha igen drága még a mm-es hullámsávú technika (napjainkban fogyasztói szinten 80 GHz-ig terjedően találkozhatunk ilyen eszközökkel), a kísérleti fejlesztések már jóval 100 GHz feletti frekvenciákon zajlanak, kutatási szinten pedig a THz-es tartomány a cél. E hullámhosszak tükrében, de még az előadók által szemléltetésre használt 40 GHz-es sáv mellett is a „klasszikus”, néhány GHz-es mikrohullámú tartomány kifejezetten kisfrekvenciásnak tűnik – amint erre fel is hívta figyelmünket a moderátor.

 

SZOMEL pillanatkép az előadásról 5


Fontos megemlíteni, hogy a közel 50 fős hallgatóság soraiban is komoly szakemberek foglaltak helyet, az állami szereplőktől (például Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) kezdve a versenyszféra számos képviselőjéig. Külön öröm volt látni, hogy több fiatal, 30. életévét még be nem töltött mérnök is aktívan részt vett az eseményen, komoly szakmai megnyilvánulásokkal emelve annak színvonalát. Reméljük, az elkövetkezendő években is helyt ad az InnoElectro hasonló kísérőrendezvényeknek, tovább erősítve az innováció fontosságának gondolatát hazai és nemzetközi szinten egyaránt!

 


Magyar Elektronika

#002254