Skip to main content

Mango kontra Pineapple

Megjelent: 2022. október 11.

Codico lidKét különböző modulmegközelítés a Wifi 6 alkalmazásokhoz

A „Mangó” és az „Ananász” nevek kissé egzotikusan hangzanak, és inkább emlékeztetnek egy karibi tengerparti nyaralásra, mint a 6. generációs WiFi megoldásokra. Ha azonban átnézzük
a WiFi6 IEEE szabványosítási dokumentumait, és megértjük a mögöttes összetettséget és teljesítményt, az egzotikus kifejezés már nem tűnik túlzásnak az olyan modulmegoldások esetében, amelyek 100%-ban elsajátítják ezt a technológiát.

 

A 802.11ax, más néven WiFi 6, a 802.11ac (WiFi 5) utódja, és ezzel a WiFi szabvány 6. generációját képviseli, amely először 1999-ben, a 802.11b verzióval jelent meg nyilvánosan a piacon. Az új generációval a szabványt is következetesen továbbfejlesztették, és továbbra is a WiFi 5 előnyeire épít a hatékonyság, a rugalmasság és a skálázhatóság tekintetében. A WiFi 6 a WiFi 5-höz képest nagyobb sebességet és kapacitást is kínál, és így a jövőbe mutató hálózatok alapját képezi.

 

A01 Image CAdobeStock deepagopi2011


Ennek során a 8DEVICES cég két új modulmegoldást fejlesztett ki, mindkettő a Qualcomm legújabb WiFi 6 chipgenerációján alapul. A Mango a SOM (System on Module – rendszermodul) megközelítést követi, ahol az alkalmazás teljes mértékben integrálható a modulra. A Pineapple ezzel szemben a rádiós modul megközelítést követi, azaz csak a rádiótechnológiát nyújtja, az alkalmazás futtatásához egy hostprocesszor, memória és perifériák/interfészek szükségesek.

 

Mango

A Mango fantázia nevű SOM megoldás a Qualcomm új SoC-családján, az IPQ60xx-en alapul. A felhasználónak 4 × Cortex-A53-as, 1,2 GHz-es vagy 1,8 GHz-es órajelű processzor, továbbá 512 MB DDR @ 933 MHz és 32 MB NOR flash áll rendelkezésre. Más SOM megoldásokkal ellentétben, ahol a NAND flash memória közvetlenül a modulba integrált, a Mango külső NAND memóriaeszköz csatlakoztatását igényli. Ez azonban egy kis előnyt is jelent, mivel a felhasználó maga alakíthatja ki az alkalmazásához szükséges memóriaméretet, és nem szembesül memóriakorlátozásokkal.
A Gb Ethernet csatlakoztatásához 2 × PSGMII, QSGMII és SGMII+ interfész áll rendelkezésre. Másrészt a 64 × GPIO, 1 × PCIe3.0 (csak Mango-I), 1 × USB3.0, 1 × USB2.0, 2 × UART, 3 × SPI, 2 × I2C, 4 × PWM, 1 × JTAG, 1 × I2S/TDM és 1 × SDIO3.0/eMMC interfészek teljesen integráltak, és nincs szükség külső meghajtóeszközökre ezen interfészek működtetéséhez. Ami a WiFi-t illeti, a Mango a 11ax mellett támogatja a 802.11 b/g/n/a/ac szabványokat is, és többfelhasználós MIMO 2 × 2 módot kínál DBS (Dual Band Simultaneous) funkcióval.

 

A1 8Devices Mango

Mango

 

A Mango két változatban érhető el:

  • Mango: CPU órajel @1,2 GHz, PCIe nélkül, 0 °C-tól +65 °C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban.
  • Mango-I: CPU órajel @1,8 GHz, PCIe-vel, -40 °C és +85 °C közötti hőmérséklet-tartományban.

Mintadarabok és fejlesztői eszközök (DVK) elérhetők a CODICO mintaraktárában:
https://www.codico.com/en/mango
https://www.codico.com/en/mango-i-industrial-temperature-grade
https://www.codico.com/en/mango-dvk

 

Pineapple

A Pineapple a Qualcomm vadonatúj QCN-9074 rádió-IC-jén alapul, amely PCIe interfészen keresztül támogatja a 3 sávos 2,4 GHz, 5 GHz és 6 GHz (WiFi6E) sávot 4 × 4 MIMO antennakonfigurációban. Ennek megfelelően a 8DEVICES 3 változatot kínál a sávoknak megfelelő alábbi terméknevekkel:

  • Pineapple 2: 2400-2500 MHz
  • Pineapple 5: 4920-5925 MHz
  • Pineapple 6: 5925-7125 MHz

A1 8Devices Pineapple

Pineapple

 

A Pineapple 5 és 6 antennánként 27 dBm teljesítményre képes a HT20/40/80/160-as sávszélesség-tartományban, míg a Pineapple 2 antennánként 28 dBm teljesítmény leadására képes, de csak a HT20/40-es tartományban. A Pineapple 5 és 6 maximális adatátviteli sebessége 4804 Mbps HT160 és MIMO 4 × 4 konfigurációban. A Pineapple 2 HT40 és MIMO 4 × 4 esetén még mindig maximum 1147 Mbps sebességet ér el.
Mindhárom változat közös jellemzője, hogy mindegyiket 4 különböző tokozási formában kínálják. A 35 × 47 mm-es kis alaktényezővel rendelkező LGA-tok helytakarékos integrációt nyújt a hordozó NYÁK-ra, ahol az antennák a modul 4 antennacsatlakozójához U.FL-csatlakozók formájában vagy NYÁK-antenna kialakításban csatlakoztathatók. Ezenkívül 3 másik változatot ajánlanak 50 × 61 mm-es, mini-PCIe, M.2 A+E vagy M.2 B+M interfésszel ellátott, 50 × 61 mm-es formatényezőjű dugaszolható kártyaként, ahol 4 ×  U.FL csatlakozó már a kártyákra van integrálva. Ez 3 × 4 = 12 különböző modulkialakítást eredményez. Ha itt figyelembe vesszük, hogy az év folyamán minden egyes változat -40 °C és 85 °C közötti ipari hőmérsékleti tartományban is elérhető lesz (a jelenlegi megoldások 0 °C és 65 °C közötti hőmérsékletre ajánlottak), akkor ez összesen 24 különböző modulváltozatot eredményez. Szintén biztató hír, hogy a Linux mainline meghajtó a 4.4.60-as verziótól kezdve minden modult támogatni fog. Természetesen a Mangóhoz hasonlóan az év folyamán minden modul a RED, az FCC és az IC szerinti tanúsítást is megkapja.

A Pineapple 5 és 6 mintái megrendelhetők a CODICO mintaraktárában:
https://www.codico.com/de/pineapple5
https://www.codico.com/de/pineapple6https://www.codico.com/de/pineapple6

 

A CODICO weboldalán több mint 5000 kiváló minőségű minta és kiértékelőkártya (EVB) található a passzív és aktív alkatrészek, valamint az elektromechanikai termékek területéről. Minták online rendelhetők éjjel-nappal.
A Mango-ról és a Pineapple-ről további információkat a CODICO hivatalos támogatási oldalán talál:
http://downloads.codico.com/misc/AEH/8DEVICES

 

Minden egyes alkatrészhez megtalálható a megfelelő kapcsolattartó, azaz egy valódi, átfogó szakértelemmel rendelkező szakember, aki telefonon vagy e-mailben minden kérdésre válaszol.

 

 

 

A CODICO cég ismertetőjegye a kiváló minőségű elektronikus alkatrészek tervezése és forgalmazása. A széles körű termékportfólió aktív és passzív elemeket, valamint a kapcsolástechnika területén alkalmazható termékeket tartalmaz. A vállalat a Bécs déli külvárosában, Perchtoldsdorfban található osztrák központból, független magántulajdonban lévő cégként működik, és számos értékesítési irodát tart fenn Németországban, Dániában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovéniában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, valamint további közép- és kelet-európai partnercégeket is a csapatában tart. A magas szintű műszaki szakértelemmel támogatott CODICO a Design-In ágazatra összpontosít. Ami a CODICO-t egyértelműen különlegessé teszi, az az általa nyújtott technikai támogatás a fejlesztési fázistól a végtermékig, valamint a kizárólag csúcsminőségű termékek marketingje és értékesítése.

 

 

További kérdések esetén:
CODICO GmbH
Lefánti Gábor

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: +43 186 305 272