Skip to main content

Linear Technology: jeltranszformátor nélküli, szigetelt MOSFET-vezérlő

Megjelent: 2014. június 13.

Linear-szigeteltMOSA primer oldali teljesítménykapcsolóval, teljesítménytranszformátorral és szekunder oldali szinkron-egyenirányítással működő, galvanikusan leválasztott, kapcsolóüzemű DC/DC-átalakítóknál a primer körbe épített kapcsolóvezérlő és a szekunder köri szinkron egyenirányító között a vezérlőjelek átviteli útját is egyenáramú leválasztással kell megvalósítani. Ehhez általában a teljesítménytranszformátortól független jeltranszformátorra van szükség.

A Linear Technology LT8311 most ez utóbbak nélkül kínál megoldást a primer oldali vezérlő és a szekunder oldali szinkron-egyenirányító összehangolt működésének megteremtésére. Ezzel az alkatrészek száma és az áramkör által elfoglalt NyÁK-felület is csökkenthető. Az LT8311 3,7…30 V közötti (szekunder) bemenőfeszültség-tartományban működtethető. A primer oldalon az akár 6,5…400 V feszültséget is feldolgozni képes LT3752/1 áramkörrel is együttműködhet, és ezzel kiválóan használható például feszült­ség­átalakításra az elektromos és hibrid járművekben. Az LT8311-ben egy 10 mA-es optocsatoló-meghajtót és egy DC-erősítőt is találunk, amellyel a kimeneti feszültségről történő visszacsatolásban hibaerő­sítőként működhet. Az ilyen módon kialakított rendszer egy fix frekvenciájú, csúcsáram-üzemmódú vezérlést alkot, amelynek a beme­nő­feszültség- és terhelésfüggő szabályozása – és tranziensszabályo­zása – egyaránt kiváló.

A fentieken kívül 1,5% pontosságú feszültségreferenciát, a helyes tápfeszültség meglétét jelző digitális kimenetet és programozható lágyinditási funkciót is tartalmaz.

www.linear.com/product/LT8311