Skip to main content

Linear Technology: diódahíd helyettesítése kis veszteségű áramkörrel

Megjelent: 2013. szeptember 12.

A nagyteljesítményű tápegységekben a teljesítmény-egyenirányító diódahídon nem elhanyagolható veszteség keletkezik, amely nehezíti a készülékhűtés feladatát, és rontja a készülék hatásfokát. A Linear Technology a diódahíd magasabb színvonalú helyettesítésére dol­gozta ki LT4320 integrált áramkörét, amely 4 db kis veszteségű, N-csatornás MOSFET-tel kiegészítve képes az „ideális diódahíd” megközelítésére a 9 és 72 V közötti bemenőfeszültség-tartományban. A hő­disszipáció a diódahidaknál a két nyitóirányban előfeszített egyenirányító dióda feszültségének összege és a felvett áram szorzata által meghatározott veszteségi teljesítményt takarítja meg, amely révén kisebb és könnyebben hűthető, olcsóbb berendezés építhető.

A vezérlőt két változatban gyártják. Az LT4320 DC-től 60 Hz-ig, az LT4320-1 pedig DC-től 600 Hz-ig használható, ‑40…+85 °C hőmérséklethatárok között. Az eszköz „simán”, tranziensmentesen kapcsolja be a híd két vezető MOSFET-jét (csökkentve ezzel a tápegység EMI-sugárzását), miközben a másik két MOSFET-et kikapcsolt állapotban tartja. Az áramkörbe épített töltésszivattyú külső kondenzátor csatlakoztatása nélkül állítja elő a diódákat helyettesítő, kis bekapcsolt ellenállású MOSFET-ek kapumeghajtójának tápfeszültségét.

linear

A megfelelő MOSFET-típus kiválasztásával 1 W-tól több kW-ig terjedő teljesítményű egyenirányító valósítható meg. Az eszköz kétféle tokozatban kerül forgalomba: a 3×3 mm-es DFN mellett 12 kivezetésű MSOP is rendelhető – az utóbbi a nagyobb feszültségű alkalmazásoknak megfelelő lábkiosztással.

www.linear.com/product/LT4320