Skip to main content

Lézeres távolságérzékelők és az Ipar 4.0

Megjelent: 2019. november 25.

ifm lidAz Ipar 4.0 által támasztott követelményeknek megfelelve az alkalmazott érzékelők különböző jeleinek digitális formában történő adattovábbítása egyre inkább előtérbe kerül. Az új koncepció számos előnyt nyújt a felhasználók számára, amelyet mindenkinek érdemes kihasználnia. Ilyen például az egyszerű kábelezés, az adatok zavarmentes továbbítása, a szenzorok távolról történő paraméterezése és diagnosztizálása. Ez a kétirányú digitális kommunikáció IO-Link modulok és érzékelők alkalmazásával könnyen megvalósítható, ezzel kialakítva az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelő vezérlést.

 

A szenzorok fontos szerepet játszanak a különböző automatizálási megoldásokban, ezért a szenzorgyártóknak folyamatosan figyelniük és követniük kell a felhasználók igényeit. Manapság a szenzoroknak nemcsak a mérési értékeket kell továbbítaniuk, illetve az adott tárgy jelenlétét érzékelniük, hanem kommunikálniuk is kell a különböző vezérlőrendszerekkel és -szintekkel.
Az Ipar 4.0 koncepció legfőbb célja az ilyen – az érzékelőtől a vezérlési szinten keresztül a vállalati szintig megvalósított – egyszerű és hatékony ipari kommunikációs rendszer létrehozása. Mindez megegyezik az ifm electronic legmeghatározóbb célkitűzéseivel is, és egyértelműen tükröződik a vállalat legújabb fejlesztésű szenzorjain és terepi eszközein, mivel ezek mindegyikét már az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelően alakították ki.

 

ifm

1. ábra  OGD lézeres távolságérzékelő

 

Kompakt PMD érzékelők Ipar 4.0 alkalmazásokhoz

Az ifm electronic népszerű PMD chippel szerelt lézeres távolságérzékelői már kis méretű, kompakt házban is elérhetők, ami lehetővé teszi az eszközök szélesebb körben történő alkalmazhatóságát, amelyet még tovább növel, hogy az érzékelőket az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelően fejlesztették ki.
Az OGD sorozat szenzorjai (1. ábra) a fény terjedési idejének mérése alapján határozzák meg az adott tárgy távolságát.
A technológiának köszönhetően az érzékelők működése szinte teljesen érzéketlen a különböző felületek eltérő minőségére, és szinte teljesen színfüggetlen. Az ifm electronic termékpalettáján típustól függően 300 mm-es érzékelési távolsággal rendelkező precíziós vagy 1500 mm-es érzékelési távolsággal rendelkező nagy távolságú OGD szenzor is elérhető. A kibocsátott fény kis foltátmérőjének köszönhetően az érzékelő nemcsak a nagyobb tárgyak érzékelésére alkalmas, hanem hibaellenőrző alkalmazásokhoz is megfelelő, különösen az automatizált összeszereléseknél. Precizitásának és felbontásának köszönhetően jól alkalmazható akár a különböző munkafázisok között, akár a kis méretű alkatrészek végellenőrzésére is (2. ábra).
Az érzékelőn megtalálható IO-Link kimenet nemcsak a mérési értékek továbbítására használható, hanem a szenzor paramétereinek távoli beállítására, valamint a lézerfény aktiválására és deaktiválására is lehetőséget biztosít. A beállítás és a mérési értékek leolvasása az érzékelőn elhelyezett nyomógombok és a kijelző segítségével manuálisan is elvégezhető. A felhasználó számára két kapcsolókimenet is rendelkezésre áll, ebből kifolyólag az érzékelő olyan berendezéseken is kitűnően használható, ahol a beállított kapcsolási határérték esetén adott kapcsolójel elegendő a vezérlés számára. Ezeknek köszönhetően az OGD érzékelők könnyen illeszthetőek a különböző munkadarabokhoz és termelési folyamatokhoz.

 

ifm 2

2. ábra  Munkadarabok ellenőrzése

 

IO-Link master-modulok IoT-maggal

Az ifm electronic az Ipar 4.0 útján történő haladást tűzte ki legfőbb céljaként, amit nagyon jól tükröz, hogy a cég termékkínálatában számos különböző kialakítású IO-Link master-modul megtalálható. A beépített IoT-magot tartalmazó modulok egyszerűsítik az Ipar 4.0 alkalmazásokhoz szükséges csatlakoztatási folyamatokat.
Az ifm electronic által használt digitális IO-Link protokoll a vezérlőszinten keresztül megvalósítható, gyors kommunikációt biztosít egészen az ERP (vállalatirányítási információs rendszer) szintig. Emellett a kiterjesztett kommunikáció valamennyi elvárásának is megfelel, mivel a mért értékeken kívül ezen keresztül továbbíthatók az érzékelők állapotinformációi, valamint a vezérlés konfigurációs adatai is.
A DataLine és CabinetLine sorozatok IO-Link master-moduljai a beépített IoT-magnak köszönhetően még könnyebbé teszik a kommunikációt. Az új modulokon az IO-Link és az aktuális terepibusz-interfész mellett egy további IoT ethernet aljzat biztosítja a kapcsolatot az IT rendszerek felé. Az automatizálási és IT hálózatot egymástól teljesen különválasztva kezelik, így az IT hálózaton keletkezett zavarok nincsenek hatással a terepibusz-szinten. Az IO-Link master-modulok saját IP címmel rendelkeznek és a TCP/IP JSON interfésznek köszönhetően „plug-and-play” IO-Link csatlakozást tesznek lehetővé. A megoldás további előnye, hogy a nyitott szisztémának köszönhetően az ERP rendszerhez csatlakozás bármilyen ipari kommunikációs hálózattal megvalósítható. A DataLine modulok IP65, IP67 és IP69K védettséggel rendelkező változatban is elérhetők, így normál és higiéniás terepi alkalmazásoknál egyaránt használhatók.
Az IP20 védettségű CabinetLine modulokat kimondottan kapcsolószekrénybe való beépítésre fejlesztették ki. Mindegyik verzió EtherCAT, Profinet és Ethernet/IP terepibusz-interfésszel érhető el. Az új IO-Link master-modulok tipikus felhasználási területei az Ipar 4.0 alkalmazások mint például állapotfelügyelet vagy energetikai adatok kezelése.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm