Skip to main content

Légrésérzékelés

Megjelent: 2022. november 02.

ifm lidSzámos olyan felületmegmunkálási és felületképzési folyamat létezik az autó- és gépgyártás területén, ahol már a néhány ezred milliméternyi eltérés sem megengedett. Az ilyen folyamatoknál a megmunkáló berendezések pontossága mellett az is nagyon fontos, hogy a munkadarab a megmunkálási folyamat során úgy kerüljön rögzítésre, hogy az megfelelően illeszkedjen a referenciafelületre. Az ifm electronic által kifejlesztett légrésérzékelővel megbízhatóan és nagy pontossággal mérhető a felület és a megmunkálandó darab közötti távolság.

 

Innovatív légrésérzékelés

Az SD sűrített levegős áramlásérzékelőkből kifejlesztett SDP résérzékelő a hagyományos nyomáskülönbségen alapuló résérzékelési megoldásokkal ellentétben a tárgy és a felület közötti távolságot állandó pontossággal abszolút értékként adja vissza. Így már nincs szükség a nyomásérték távolsággá történő átszámítására. Ráadásul az SDP érzékelővel a tényleges pozíciónak a célpozíciótól való legkisebb eltérései is érzékelhetővé válnak, ezzel biztosítva a tartós termékminőséget a gyártási folyamat során. Mivel a hézagot a nyomás és az áramlás alapján számítják ki, a mérés mindig pontos marad, függetlenül a nyomásingadozásoktól, a fúvókák számától és átmérőjétől. Ezenkívül a robusztus mérőcső ellenáll az öblítési nyomásnak is, így nincs szükség öblítés és mérés közötti váltásra.

 

Mérési és ismétlési pontosság

Az SDP légrésérzékelő a tárgy és a mérőfúvóka közötti távolságot 0...500 µm tartományban képes mérni ± (a mért érték 3%-a + 2 µm) ismétlési pontosság mellett. Ez akár 5-10 mikrométeres pontosságnak is megfelelhet alkalmazási területtől függően. Ilyen esetben az ismétlési pontosság akár tízszer finomabb lehet, mint egy emberi hajszál. Ezzel olyan új és precíz megoldások valósíthatók meg például felületminőség ellenőrzésénél, amikre a korábbi mérőrendszerekkel nem volt lehetőség.
A hagyományos nyomáskülönbségen alapuló résérzékelő rendszerek a működésükből adódóan csak a jó/rossz területek érzékelésére vagy relatív mérőrendszerként a nyomáskülönbség mbar-ban történő visszajelzésére képesek. Emiatt ezek a rendszerek nem képesek egyértelműen a 0 távolságú, úgynevezett nullarést vagy eltömődött fúvókát érzékelni. Ezzel szemben a nyomás és áramlás együttes kiértékelésének köszönhetően az új SDP110 (1. ábra) rendszer nemcsak abszolút távolságértékekben (mm) képes távolságot mérni, hanem egyértelműen érzékeli a nullarést vagy az eltömődött fúvókát is.

 

Abra 1

1. ábra SDP110 résérzékelő

 

 

Öntisztítás

A különböző megmunkáló berendezések megfogójába épített fúvókák óriási igénybevételnek vannak kitéve a hűtő-kenőanyag, a fémforgács, a por és egyéb szennyeződések miatt. Ezen zord körülmények miatt a szennyeződések felhalmozódásának elkerülése érdekében szükség van a megmunkáló berendezés, valamint a fúvókák nagynyomású tisztítására. Emiatt a folyamat két nyomásszintre oszlik. A mérés során 1-3 bar nyomású levegő áramlik a rendszerben. Az érzékeny mérőberendezés ilyen körülmények között képes meghatározni a rés méretét. Az öblítés során 6 bar nyomású és nagy áramlási sebességű levegőt használnak a rendszer szennyeződésektől való megtisztításához. A hagyományos nyomásmérési technológia esetében a nagynyomású öblítőlevegő károsítaná a rendszert, ezért az öblítés idejére a mérőberendezést le kell választani a rendszerről. A robusztus és 16 barig nyomásálló SDP110 érzékelőnél erre nincs szükség, mivel az öblítőlevegő minden probléma nélkül átáramolhat az érzékelőn. Ezzel elvégezve az érzékelő tisztítását is, ami növeli az érzékelő élettartamát és optimalizálja a hosszú távú stabilitást. A rendszer szennyeződésből eredő hibája így egyszerűen a múlté.

 

Abra 2

2. ábra Kis alkatrészek ellenőrzése, alkatrészfelfekvés-felügyelet szerszámgépben (1. rögzítő 2. munkadarab 3. marógép 4. levegőtömlők 5. fémforgács 6. levegő 7. fúvóka)

 

 

Könnyű kezelhetőség és kényelmes beállítás

A számos eltérő munkadarab vagy gyártási pozíció új betanítási folyamatokat igényel. Ilyenkor a kapcsolási pont betanításához egy előre meghatározott mérőeszközt vagy jónak definiált alkatrészt kell a gépbe helyezni. Az új kapcsolási pont beállítását csak ezután lehet elvégezni. A hagyományos szenzortechnológia időigényes beállítást kíván az érzékelő gombjaival, míg az új légrésérzékelő lehetőséget kínál a kapcsolási pontok kényelmes és egy gombnyomásra történő betanítására akár az integrált IO-Link interfészen, akár a külön tanítási bemeneten – a PIN4-en – keresztül, ami jelentősen csökkenti a beállítási időt.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com