Skip to main content

Lean menedzsment: a menedzser tanár és tanuló szerepben

Megjelent: 2017. augusztus 11.

Michael Balle Mi a lean menedzsment? A legrövidebben ennyi: egy vezetési rendszer. Tanítható és tanulható, még azok is meg tudják tanulni, akikről ezt a legkevésbé tételezzük fel. A jó lean menedzsment jellemzője, hogy nem felismerhető. Azt várjuk, hogy a menedzserek legyenek kellőképpen agilisak és jól informáltak a saját termékeikkel és szolgáltatásaikkal kapcsolatban, könnyen kapcsolatot tudjanak teremteni alkalmazottaikkal. Ízelítő Dr. Michael Balle, lean vezetés szakértő tanulmányából.

 

 

 

 

 

A jó menedzsertől elvárható, hogy olyan gondolkodásmódot alakítson ki a csapatán belül, ami lehetővé teszi a problémamegoldást. Ezek a technikák segítik a mindennapi munka továbbfejlesztését.

Ezen képességek hiánya nagy kihívás, amely a stressz forrása lehet a dolgozók számára. Ezért szükségünk van képzett szakemberekre, akik 

  • nyugodtak,

  • megértőek,

  • nem hajlamosak meggondolatlan cselekedetekre,

  • meghallgatják alkalmazottaikat és képesek a helyzetelemzésre,

  • kitartóak, amikor a megoldás kivitelezésére kerül sor.

A gyártóterületen a siker kulcsa a problémák csoportban történő azonosítása, és csak azután érdemes rátérni a lehetséges megoldások keresésére. A vezetőknek észre kell venniük a problémákat, és támogatniuk kell csapatvezetőik ötleteit, és – végül, de nem utolsósorban – nyitottnak kell lenniük a tanulásra is. Képesnek kell lenniük megvizsgálni az ötleteket, a gyártóterületen levonni a megfelelő következtetéseket és külön-külön alkalmazni a megfelelő megoldásokat. A jó lean menedzserek nem feltétlenül ismerhetők fel, mivel gyakran éppen az jellemzi őket, hogy halkak, elmélkedők és kimértek.

„Arra lettünk figyelmesek, hogy a lean kultúra illeszkedik a munkaerő piacra most belépő generációhoz, az úgy nevezett Z-generációhoz.” Tapasztalataink szerint ez a generáció nem annyira elméleti, hanem sokkal inkább gyakorlatias és társaságkedvelőbb az előző generációnál – ami nem árja ki természetesen, hogy rengeteg eltérő személyiségtípus figyelhető ebben a körben is.

A Z-generáció nyitottabbnak tűnik a dolgok különböző perspektívákból történő megvizsgálására. Az a benyomásom, hogy hajlandóbbak elfogadni, hogy a dolgok nem feketék és fehérek, hanem a megoldás a kettő közötti „szürke mezőben” lehet.

A Staufen AG lean szakértő munkatársai széleskörű tapasztalataikat és a lean menedzsment 25 éves történetét foglalták most egységes kiadványba. Töltse le és olvassa el Ön is. Hasznos időtöltést kívánunk!

A teljes tanulmány magyar nyelven

 

Szerző: Dr. Michael Balle - lean vezetés szakértő, a „The Lean Manager” és a „Lead with respect” c. könyvek szerzője

 

Lásd még:

Interjú Michael Balle szakértővel

Lean szakértő és tréner képzés részletei

Staufen Akadémia Program megtekintése

 

STAUFEN.AG

Country Office Hungary

Óbuda Gate 5. em.

1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.

Tel.: +36 1 888 0615

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.staufen.hu
Még több Staufen.AG