Skip to main content

Lean az indirekt területeken

Megjelent: 2017. április 24.

staufen lean treaning leadEgy multinacionális vállalat magyarországi és külföldi gyártástámogató funkcióinak elemzése, fejlesztési koncepciójának kidolgozása

 

A leant a kezdetekben gyártási környezetben értelmezte a világ, mára azonban egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a vállalatvezetők az indirekt területeken is kihasználják előnyeit. Ennek egyik példájaként dolgozott a Satufen AG együtt egyik partnerével, aki a nyugat-európai központja és üzemei mellett Magyarországon is telephellyel rendelkezik. A hagyományos gyártási elemzésektől eltérően itt az indirekt területek közül a mérnökséget és karbantartást vette a Staufen AG górcső alá. Ennek során elemezték az ellátott funkciókat a fejlesztéstől a gyártástámogatásig.

 

A cél a telephelyek fejlesztési potenciáljainak és helyi jó gyakorlatainak feltárása volt a későbbi fejlesztések előkészítéséhez.

A vizsgálat sikerességéhez elengedhetetlen a helyi vezetők támogatása, ami ebben az esetben is biztosított volt, illetve a hatékony vizsgálati módszer kiválasztása, amely megfelelő mélységű információkat szolgáltat és egyben feltárhatók a rendszerben lévő veszteségek.

A vizsgált telephelyek nagyszámú és egymástól eltérő funkciókkal és jelentősen különböző létszámmal dolgoztak. Minden telephelyen több napos workshop keretében a helyi vezetők részvételével történt az érintett területek átvilágítása. A Staufen AG elemzései során az értékáram-elvű szervezet, azaz Lean vállalat sajátosságait kutatta: azt keresik, hogy milyen pontokon tér el ettől a vizsgált szervezet, és annak milyen következményei vannak, amelyek kiküszöbölésével növekedhet a rendszer összteljesítménye.

Az egyes funkciók pontos definiálása után a funkciókon belül azonosíthatók a főbb folyamatok. Minden esetben a legnagyobb kapacitást felemésztő tevékenységeket elemzik tovább és bontják egységeire folyamatábrákat felhasználva. A folyamatok szintjén már azonosíthatóvá válnak a veszteségek formái, amelyek kiiktatásával növelhető a hatékonyságot. Gyakran a megnövekedett kommunikációs szükséglet, a pontatlanul megfogalmazott információk és a nem megfelelő technikai eszközök használata vezetnek túlzott kapacitásigényhez. Ebben az esetben is hasonlókat tapasztaltak. Ennél a vállalatnál az egyes mérnöki területek nagyfokú szegmentáltsága okán alakult ki megnövekedett kommunikációs szükséglet. E mellett az elemzések során nyilvánvalóvá vált, hogy az értékáram mentén kialakított szervezet további megtakarítási lehetőségeket rejt magában.

A feltárt adatok ismeretében hatékonyságnövelő potenciálokat és javaslatokat fogalmaztak meg a vállalat felső vezetőivel közösen, amelyek megvalósítása a közeljövőben egy újabb lépéssel segíti előre Partnerüket a Csúcsteljesítményhez vezető úton.


Lean Menedzsment szemináriumok megtekinthetők ezen a linken.

Lean témában ingyenes webináriumokról részletek ezen a linken érhetőek el.

 

STAUFEN.AG
Country Office Hungary
Óbuda Gate 5. em.
1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.
Tel.: +36 1 888 0615
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.staufen.hu

Még több STAUFEN