Skip to main content

KQ10 kapacitív szintérzékelő

Megjelent: 2021. május 27.

ifm lidÚj generációs KQ10 sorozatú kapacitív szintérzékelőkkel bővítette termékpalettáját az ifm electronic, amelyek akár folyamatos szintérzékelésre is alkalmazhatók. Az új innováció mellett a szenzorcsalád három határszint-érzékelőt egyesít egy házban, aminek köszönhetően a kritikus határállapotok felügyelete akár egy érzékelő felszerelésével is könnyen megoldható nemfémes tartályok esetében.

 

Az akár távolról is jól látható LED-sor segítségével a felhasználó egyértelmű visszajelzést kap a tartályok aktuális töltési állapotáról. Az IO-Link-es kommunikáció a szenzor paraméterezhetősége mellett lehetőséget ad az aktuális szint %-os értékben történő lekérdezésére is, ezért kitűnő megoldás többek között műanyag tartályokban lévő anyagok határ-, illetve folyamatos szintjének felügyeletére.
A különböző folyadékokat, granulátumokat és ömlesztett anyagokat felhasználó gyártási folyamatok zavartalan működéséhez elengedhetetlen a felhasznált anyagok folyamatos utánpótlása. Ez csak az adott anyagokat tároló tartályok szintjének ellenőrzésével és megfelelő szintre, illetve időre való feltöltésével biztosítható. A termeléshez szükséges folyadékok vagy granulátumok elfogyása hibás termékek gyártásához, termelésleálláshoz, illetve a gépek károsodásához is vezethet. Meghibásodáshoz vezethet a nyersanyagok, hűtő- vagy kenőanyagok elfogyása mellett, a szivattyú, továbbá a töltőberendezés hibájából eredő túltöltés is. Ezek elkerülése érdekében a tartályokban lévő folyadékok, illetve ömlesztett anyagok szintjét folyamatosan ellenőrizni kell. Az ifm electronic legúljabb KQ10 kapacitív szintérzékelői műanyag tartályokban (1. ábra), valamint csövekben (2. ábra) lévő folyadékok és granulátumok szintjének ellenőrzésére lettek kifejlesztve.

 

ifm 1

1. ábra Szintérzékelés műanyag tartályon

 

 

ifm 2

2. ábra Alkalmazás bypass csöveken

 

 

Kapacitív érzékelők működési elve

A különböző tárgyak vagy anyagok jelenlétének meghatározása a kapacitív érzékelőkben lévő oszcillátor amplitúdóváltozásának kiértékelése alapján történik, amit egy precíz elektronika alakít át kapcsolójellé. A szenzor aktív elektródája és a földpotenciál között létrejövő elektromos mezőbe kerülő anyagok okozzák a kapacitás megváltozását, ami az oszcillátor elhangolásával a rezgés amplitúdóját is megváltoztatja. Mivel ezek a kapacitív változások kismértékűek, az elektronikának a legkisebb különbségekre is érzékenynek, a környezetben kialakuló és folyamatosan változó alapkapacitásokkal szemben pedig immunisnak kell lennie. További zavaró tényezők lehetnek a közelben futó kábelek, illetve villanymotorok által keltett elektromágneses mezők is. Az ifm a kapacitív érzékelők stabil működését zavaró tényezők kiküszöbölése érdekében érzékelőit egy szabadalmaztatott kiértékelő elektronikával látta el, amely hatásos védelmet nyújt az említett zavarok ellen, és ezzel megbízható működést biztosít.

 

KQ10 újdonságok

Az új generációs szintérzékelő az említett technológia számos előnyét ötvözi egy házon belül, aminek köszönhetöen a tartályban lévő folyadékok vagy ömleszetett anyagok töltöttségi szintjéről kapcsolókimeneteken, vagy IO‑Link interfészen keresztül kaphatunk információt. A KQ10 esetében beállítástól függően akár három különböző határszint érzékelésére is lehetőség van, amellyel olyan feladatok is könnyen megoldhatók egyetlen eszközzel, ahol korábban három érzékelőre volt szükség. A széles körű alkalmazhatóságot (3. ábra) tovább növeli az is, hogy IO-Link segítségével a kapcsolási pontok betaníthatóságán kívül számos további funkció közül válogathatunk, mint például záró/nyitó kimenet, hiszterézis, érzékelő tájolása, érzékelési zónák deffiniálása, kapcsolási késleltetés és még lehet sorolni.

 

ifm 3

3. ábra Használat különböző méretű és kialakítású tartályokon

 

 

KQ10 használata IO-Link masterrel

A új KQ szintérzékelőt a termékpalettán megtalálható számos különböző kialakítású és kommunikációs interfésszel rendelkező IO-Master valamelyikével együtt ajánlott használni. Ezáltal a masterhez csatlakoztatott eszköz már nemcsak egy szimpla, három kapcsolókimenettel rendelkező határszint-érzékelő, hanem egy 250 mm-es mérési tartományú, folyamatos szintérzékelésre alkalmas (4. ábra), számos beállítási lehetőséggel rendelkező multifunkciós eszköz.

 

ifm 4

4. Folyamatos állapotfelügyelet IO-Linken keresztül

 

IO-Linken keresztül a szintérzékelő a tartályban lévő folyadék vagy ömleszett anyag aktuális szintje mellett a rendszer karbantartási igényét is jelzi. Amennyiben a tartály belső falán lévő lerakódás meghalad egy bizonyos határértéket, a szenzor figyelmeztetést küld a tisztítás esedékességéről, megakadályozva ezzel a nem kívánt leállásokat. IO-Linken keresztül a három kimenet kapcsolási pontjai 1%-os lépésekben szabadon definiálhatók az adott feladat igényeinek megfelelően, ezzel jelentősen csökkentve a raktáron tartandó különböző érzékelők számát, valamint a szerelésre fordított időt.

 

ifm 5

5. ábra Biztos működés lerakódás esetén is

 

Próbálja ki és ismerje meg most a szenzor által nyújtott számos hasznos funkciót és alkalmazási lehetőséget a kedvezményes csomagajánlatainkkal. A kedvezményes csomagokkal és műszaki kérdésekkel kapcsolatban forduljon bizalommal az ifm electronic műszaki kollégáihoz.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com