Skip to main content

Könnyű és gyors igus megoldások dinamikus mozgatással járó alkalmazásokhoz

Megjelent: 2018. szeptember 25.

igus lidAz igus nyitott, könnyű és könnyen felszerelhető GLV vezetőcsatornái biztonságosan és csendesen vezetik az e-chain láncokat akár 7 m/s sebességű függőleges mozgatás esetén is. A robotépítő készlet formájában is megrendelhető egyszerű, költséghatékony új delta robot pedig gyors mozgatásra képes „pick and place” feladatoknál és összeszerelési műveleteknél.

 

GLV vezetőcsatornák

Energialáncokhoz széles körben használnak az iparban vezetőcsatornákat, különösen olyan hosszútávú mozgatásoknál, ahol az energialánc felső ága az alsó ágon csúszik. A függőleges alkalmazásokhoz – amelyek az anyagáramlásban gyakran előfordulnak – a vezetőcsatornák nem szükségesek mindaddig, amíg a mozgások dinamikája alacsony. Az energialánc egyszerűen a gravitációt követi. Azonban a modern, nagyon dinamikus intralogisztikai alkalmazásoknál, ahol már nem számít szokatlannak a 7 m/s sebesség, ez ritkán igaz. 7 m/s fölött az energialáncoknak garantálniuk kell a biztonságot a balesetek megelőzése érdekében. Mostanáig gyakorlatilag zárt, fémlemezekből készült vezetőcsatornákat használtak vezetőként. Azonban ezeknek a zárt burkolatoknak a rögzítése drága és nem egyszerű. Ráadásul a zárt burkolat egy rezonáló fémtestet hoz létre, amely erősíti az energialánc működési zaját.
Annak érdekében, hogy a függőlegesen mozgó energialáncok biztonságosan a helyükön maradjanak, az igus kifejlesztette a függőleges guidelite, röviden a GLV (guidelite vertical) rendszert.
A GLV biztonságosan kombinálja egymással az alacsony tömeget és a könnyű összeszerelést a maximális mozgási dinamika érdekében. A nyitott, függőleges guidelite (GLV) kialakítása révén csökkenti a rezonanciát és ezáltal a zajokat is, így pontosan megfelel ezeknek a kihívásoknak, és egyesíti a könnyű felszerelhetőséget, a csendes működést, valamint a magas szintű biztonságot rendkívül dinamikusan mozgó emelőszerkezetekben és liftekben használva.

 

PM1118 1


Nyolc évvel ezelőtt a guidelok sorozattal az igus egy olyan vezetőcsatornát fejlesztett ki, amely kiküszöböli a fémlemez vagy az alumínium csatornák hátrányait. Ennek a rendszernek az elemeit felhasználva fejlesztette tovább az igus kifejezetten függőleges alkalmazásokhoz a GLV vezetőcsatornákat. Akárcsak a guidelok esetében, az igus itt sem egy zárt, fémlemezből készült csatornát használ az energialánc vezetésére, hanem egy 2000 milliméter hosszú, nyitott, műanyag vezetősínes rendszert. A nyitott kialakítás csökkenti a rezonanciát és akár 7 m/s sebességnél is alacsonyan tartja a zajszintet. További előnyei közé tartozik a rezgés elnyelése, valamint a könnyű összeszerelhetőség, amely során egy speciális csavar gondoskodik arról, hogy a sínek egyetlen csavarral is rögzíthetőek legyenek, ellenanya használata nélkül. Ha a kábelek vagy az energialánc megsérül – például a leeső alkatrészek miatt –, akkor a vezetőcsatorna nyitott kialakítása révén gyorsan észlelhető a meghibásodás és könnyen elérhető a sérült terület. A javítás gyorsan és könnyen elvégezhető. A műanyag sínek csökkentik a vezetővályú össztömegét, és alacsony szinten tartják a szállítási költségeket.

 


delta robot

A lineáris manipulátorok mellett az igus egy teljesen új terméket fejlesztett ki a delta robot formájában, amely karbantartásmentes fogasszíjas tengelyekkel, kenésmentes láncszemekkel, enkóderekkel és léptetőmotorokkal új és könnyen használható automatizálási megoldást jelent az összeszerelési munkák megkönnyítésére.
A robot alapja három karbantartásmentes drylin ZLW fogasszíjas tengely, kenésmentes igubal tolórudak és illeszkedő adapterlapok. A NEMA léptetőmotorok és enkóderek biztosítják az akár 1 kilogramm tömegű darabok gyors kezelését ±0,5 milliméteres pontosság mellett. A teljes rendszer telepítési helyigénye legfeljebb 420 milliméter (átmérő), és alacsony sebesség mellett akár öt kilogramm megemelésére is képes. Az 5000 euró alatt megvásárolható delta robot alumíniumból és műanyagból álló, könnyű szerkezetének köszönhetően rendkívül költséghatékony, és legalább 60 darab/perc ciklusideje révén nagy sebességű munkavégzésre is alkalmas. „A költséghatékony delta robot lehetővé teszi ügyfeleink számára a saját vezérlődoboz használatát és integrációját 10 000 és 15 000 euró közötti áron. A beruházási költség néhány hónap, de legfeljebb fél év után megtérül” – magyarázza Stefan Niermann, az igus GmbH drylin lineáris és hajtástechnológiai részlegének vezetője.

 

PM3618 1


A felhasználók a delta robothoz használhatják saját szoftverüket és vezérlőrendszerüket vagy az intuitív és könnyen használható dryve D1 vezérlőrendszert. A delta robot kifejezetten jól használható egyszerű összeszerelési műveletekre, „pick and place” feladatokra, valamint ellenőrzés-technológiai alkalmazásokra.
Az ügyfél követelményeitől függően az új delta robotot akár 24 órán belül szállítani tudják előszerelt robotépítő készletként, összeszerelési utasítással együtt, egy 18 kilogrammos dobozban, vagy telepítésre kész rendszerként szállítókeretben. A delta robot mellett az igus robolink termékválasztékában további alacsony költségű robotizált rendszerek is elérhetők. A termékválaszték lehetőséget nyújt egyedileg összeszerelhető, akár 5 tengelyes robotkarok kialakítására a különböző csuklókból, műanyag fogaskerekekből, motorokból és interfészcsatlakozókból álló moduláris rendszer használatával.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu