Skip to main content

Komplex igus megoldások (nemcsak) kábelek, adatvezetékek mozgatásához

Megjelent: 2019. szeptember 25.

igus lidA kölni székhelyű gyártó micro flizz termékcsaládja olyan kompakt energiaellátó rendszer, amelyben akár 100 méteres elmozdulási úthossznál és nagy sebességnél is megbízhatóan mozognak a kábelek és csövek, a különféle energiatovábbító rendszerekhez és számos felhasználási területen használható e-spool kábeldobjuk pedig 21 méternyi kábel vagy cső biztonságos felcsévélésére alkalmas, motoros meghajtás nélkül.

 

Adatok, energia, folyadékok és levegő továbbítása nagyon szűk helyeken

Az adatok és különféle anyagok továbbítására szolgáló vezetékek szűk helyen való elvezetése sok alkalmazási területen, például az intralogisztikában is kihívások elé állítja a szakembereket.
A buszsínes rendszereket gyakran használják a keskeny, szűk helyeken, illetve olyan gyors mozdulatok végrehajtása során, mint amilyeneket például a tárolás és válogatás közben végeznek a gépek.
Ennek a megoldásnak azonban van egy nagy hátránya, mégpedig az, hogy normál esetben csak energia továbbítására alkalmas. Ahhoz, hogy ne csak energiát, hanem adatokat, folyadékokat vagy éppen levegőt is lehessen egyszerre továbbítani vízszintes és függőleges irányban, az igus egy teljesen új energiaellátó rendszert fejlesztett ki micro flizz néven. Az akár 6 m/s elmozdulási sebességre és 4 m/s2 gyorsulásra is képes micro flizz rendszer lelke egy műanyag energiatovábbító lánc, amely egy alumínium vezetőcsatornában fut végig. Ezek a micro flizz energialánc-tömlők a nagymértékben rugalmas és kis sugárban hajlítható chainflex adat-, vezérlő- és motorkábeleken túl, akár 10 GBit/s átviteli sebességű száloptikai kábelek vezetésére is alkalmasak.

 

igus

Gyors és okos: a micro flizz rendszer biztonságosan vezeti el az energia, az adatok és a közegek szállítására szűk helyen használt kábeleket és vezetékeket, még nagy sebességnél is. A megelőző karbantartás elősegítése érdekében a felhasználók az igus CF.D intelligens buszkábelállapot-figyelő megoldását is integrálhatják az energialánc-rendszerbe (Forrás: igus GmbH)

 

Intelligens buszkábelállapot-figyelés

A micro flizz energiatovábbító rendszer további előnyös tulajdonsága, hogy az igus okos CF.D rendszerével együtt is használható, amely a buszkábel adatátviteli jellemzőiben bekövetkező változások nyomonkövetésére alkalmas (lásd az erről szóló cikkünket).
Az okosműanyag alkalmazásán alapuló, innovatív CF.D rendszer előre észleli a kábel adatátviteli jellemzőinek változását, és időben felhívja a figyelmet a meghibásodás veszélyére – a buszkábel közeledő cseréjének esedékességére. Így előre tervezhető a karbantartás, és elkerülhetők a váratlan leállások.


Könnyen tisztítható, moduláris rendszer

Az opcionális kiegészítésként alkalmazható intelligens kábelállapot-megfigyelésen túl a micro flizz előnye speciális felépítésében rejlik. A beépített oldalsó szárnyak folyamatosan stabilan tartják a kifeszített láncot a csatorna felső és alsó részén kiképzett különleges vezetővályúban. Az e-chain lánc keresztlécein elhelyezett műanyag rugókkal együtt ez a megoldás lágy és halk működést eredményez. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jelentősen csökken a kopás, a súrlódás, az energiafogyasztás és a zaj. A rendszer másik előnye, hogy moduláris kialakításának köszönhetően mindenhol könnyen hozzáférhető, és így könnyen tisztítható. Ennélfogva a micro flizz rendszer alkalmazása nem pusztán a gyógyszeriparban, hanem az élelmiszerek gyártásában is előnyös. Az igus micro flizz energialánc-rendszere a kábelek átmérőjétől függően három különféle méretben kerül forgalomba.

 

e-spool – energiaellátás lehetősége különböző irányokban

A felcsavarható e-spool a legszélesebb körű alkalmazási területeken – például színpadokon, olajfúró tornyokon és darukon is – használható, ahol a kábeleket szűk helyen és – természetesen – biztonságosan kell mozgatni. Az igus kompakt energiaellátó rendszere megfelelő alternatívát kínál a hagyományos kábeldobos megoldások helyett. A korábbi rendszerekhez képest két alapvető különbség jellemzi:

  • az e-spool az egyetlen, amely nem pusztán energiát továbbító kábelek megvezetésére alkalmas, hanem az összes egyéb közeg, például adatok, sűrített levegő és folyadékok szállítására szolgáló csövek is elférnek benne. Az egyik legfőbb előnye, hogy egyesíti magában a kétféle rendszer kedvező tulajdonságait. A vezetőgörgő által megvezetett normál e-chain a beépített rugónak köszönhetően mindig biztosítja az energialánc optimális hosszát és feszességét. A forgó mozgást igus twisterband segíti. Ez a különleges szerkezet minden irányban lehetővé teszi a mozgást.

  • a másik jelentős eltérés, hogy az e-spool működéséhez nem szükséges drága csúszógyűrű. Az új kialakítás jóvoltából a legszélesebb körben változó fajtájú kábelek még szűk helyeken is folyamatosan csatlakoztatva lehetnek, és természetesen bármikor igény szerint kicserélhetők, illetve bővíthetők is. A nagyobb távolságok energiatovábbító rendszerrel való áthidalását igénylő felhasználók számára az igus egy teljesen új, 21 méteres távolságot bejáró e-spool-megoldást fejlesztett ki.

 

igus2

Az igus magasban, sík felületeken és nagyobb mélységekben is megbízhatóan használható – energia, különféle közegek és száloptikás adatkábelek egyidejű vezetését is lehetővé tevő – új és kompakt e-spool kábeldobrendszere 21 méternyi vezeték vagy cső biztonságos felcsévélésére alkalmas, motoros meghajtás nélkül (Forrás: igus GmbH)


Optimalizált szerkezet a kedvezőbb töltési és teherbírási jellemzők érdekében

Az e-spool rendszert a cég a felhasználók követelményei és elvárásai, valamint az elmúlt évek tapasztalatai alapján fejlesztette ki. Az új rendszer a legfeljebb 14 méteres, rugós visszacsévélővel ellátott normál e-spool, illetve a nagyobb projekteken, például tengeri fúrótornyokon vagy színházakban alkalmazott motoros meghajtású e-spool rendszer közötti rést hivatott betölteni. A jobb tölthetőség érdekében az új energiatovábbító láncot nagyobb twisterbanddel látták el. A terhelés és a nagyobb hossz kompenzálása érdekében az új kialakítású e-spool jobban megerősített szerkezettel rendelkezik, kialakítása zárt, sokkal stabilabb, és a visszahúzás közben megerősített padlólemez nyújt extra védelmet. A nagyobb igénybevétel elviseléséhez a fejlesztők a rugóerő beállítását lehetővé tevő, optimalizált kialakítású szerkezetet hoztak létre. Az új e-spool 2 HD rugóval ellátott rugós visszahúzó mechanizmussal vagy beépített motoros meghajtással is rendelhető.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

még több igus®