Skip to main content

Kompakt infravörös lézerek a mobilok arcfelismerő funkcióihoz

Megjelent: 2019. szeptember 05.

rs components osram bidos lidAz Osram Opto Semiconductors által gyártott Bidos PLPVQ940A kompakt, költséghatékony és homogén „reflektoros megvilágítási” forrást kínál a mobileszközök arcfelismerő funkciójához a tervezőmérnökök számára.

 

 

 

 

A biometrikus azonosítás egy biztonságos és kényelmes módszer az egyre bonyolultabb jelszó-portfóliók kezelése helyett. Kamera segítségével rögzíti egy személy egyedi vonásait – az arc jellegzetességeit, az írisz mintázatát vagy a tenyérben futó erek hálózatát –, és azt összeveti a rendszerben tárolt képekkel. Egyezés esetén megtörténik a készülék feloldása.
Az arcfelismeréshez szükséges fényforrásnak tervezett Osram Bidos PLPVQ940A egyenletesen világítja meg az arcot, lehetővé téve a rendszer számára, hogy kiváló minőségű képeket rögzítsen, ami elengedhetetlen a megbízható azonosításhoz. Az infravörös fény használatának köszönhetően a rögzített képet nem torzítják a környezeti fény hatásai.

 

rs components osram bidos

 

A VCSEL (Vertical cavity surface-emitting laser – függőleges üregű felületsugárzó lézer) olyan fényforrás, amely a fényt a félvezetőeszköz felületére függőlegesen sugárzó monolitikus lézerrezonátorral rendelkezik, ezáltal irányítottan kibocsátott, egységes fényt biztosít. A VCSEL-ek a hagyományos IRED (infrared emitting diode – infravörös fénykibocsátó dióda) nagy teljesítménysűrűségét, homogén megvilágítását és egyszerű tokozását ötvözik a lézerek keskeny spektrális szélességével és sebességével. A sugárdivergencia keskenyebb, a céleszközökbe való beszerelés könnyebb és hatékonyabb, a hőmérséklet-változásokra való hullámhossz-érzékenység pedig sokkal kisebb, mint egy EEL (edge emitting laser – élsugárzó lézer) dióda esetében. A száloptikával való összekapcsolási hatékonyság kiemelkedő.
Az eszközt 940 nm-es hullámhossz, 27%-os hatékonyság és 300 mW kimeneti teljesítmény jellemzi (valamint 600 mW jellemző kimeneti csúcsteljesítmény). Tokozása 1,9 × 2,20 × 0,85 mm méretű SMD, és 65° × 78°-os szögben szórt megvilágítást biztosít.

 

Forrás: az RS Components sajtóközleménye