Skip to main content

Kompakt hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő

Megjelent: 2021. május 07.

ifm lidAz automatizálási rendszerekben használt elektronikai alkatrészek hosszú élettartama, valamint számos gyártási folyamatnál a tökéletes minőségű termék előállítása csak megfelelő szinten tartott páratartalom és hőmérséklet mellett garantálható. Ezen két paraméter együttes mérésére kínál megoldást az ifm electronic kompakt hőmérséklet- és páratartalom-érzékelője.

 

Az automatizálási rendszerek elektronikai és elektromos alkatrészeinek stabil és hosszú távú működése csak megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett biztosított. Ezért elengedhetetlen a berendezések kapcsolószekrényeinek (1. ábra) folyamatos hőmérséklet- és páratartalom-felügyelete.

 

ifm 1

1. ábra Vezérlőszekrény

 

Ez különösen fontos élelmiszeripari területen, ahol a gyakori tisztítási folyamatok miatt nedvesség juthat a nem megfelelően bezárt vagy hibás tömítéssel rendelkező kapcsolószekrényekbe. Ráadásul a szivárgásnak kitett ház a benne lévő elektronikai alkatrészeket már a portól és a különböző szennyeződésektől sem védi meg. A magas páratartalomnak vagy kondenzvíz-lecsapódásnak kitett elektronikai alkatrészek korrodálódhatnak, érintkezési hibát vagy akár rövidzárlatot okozva a vezérlőrendszerekben, amely költséges és nem tervezett leállásokhoz vezethet. Az elektronikai alkatrészek másik fontos paramétere a környezeti hőmérséklet, amelynek túllépése szintén leállást okozhat. Az LDH290 (2. ábra) és LDH292 kompakt páratartalom- és hőmérséklet-érzékelővel folyamatosan felügyelhetők a kapcsolószekrények belső körülményei, aminek köszönhetően még időben kijavítható a magas páratartalmat vagy hőmérsékletet kiváltó hiba, megelőzve ezzel a nagyobb meghibásodásokat.

 

ifm 2

2. ábra LDH290 hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő

 

 

Kültéri berendezések

Számos kültéri elektronikus berendezéssel találkozhatunk a hétköznapi életünk során, amelyek a kültéri alkalmazásukból adódóan rendkívül szélsőséges és változó időjárási körülményeknek lehetnek kitéve. A különböző helyekre telepített jegykiadó automata, étel- és italautomata, illetve ATM (3. ábra) állapotát csak távolról, az érzékelő által küldött páratartalom- és hőmérsékletértékek alapján tudják költséghatékonyan felügyelni.

 

ifm 3

3. ábra ATM

 

 

Szerverek teljesítményének biztosítása

A hétköznapi és ipari élet szinte minden területén egyre nagyobb teret hódít az Ethernet-alapú kommunikáció. A megnövekedett igények és adatmennyiségek helyi szerverek telepítését teszik szükségessé. A szerverek működésük közben jelentős hőt termelnek, amelynek elvezetése a megfelelő sebességű adatkommunikáció fenntartása érdekében nélkülözhetetlen. Az ideális hűtésszabályozáshoz a hőmérséklet mellett a páratartalom szintjét is ismerni kell, mivel az jelentősen befolyásolja a hőterhelés-átviteli képességet. Ezért szerverhelyiségek felügyeleténél is a legideálisabb választás az LDH290 és LDH292 kompakt hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő.

 

Szélerőművek bekapcsolási védelme

A szélerőművek erősen változó, sokszor szélsőséges időjárási körülményeknek vannak kitéve. Az üzemen kívüli rendszer akár -40 °C-ra is lehűlhet, ezért újraindítás előtt a kondenzáció elkerülése érdekében az elektronikát kiegészítő fűtéssel üzemi hőmérsékletre kell felmelegíteni. Az érzékelő garantálja, hogy a rendszer csak ideális hőmérséklet és megfelelő relatív páratartalom esetén indulhasson újra, elkerülve ezzel a rövidzárlat esetleges kialakulását a nagyfeszültségű rendszerben.

 

Kiváló minőségű termékek gyártása

Egyes gyártási folyamatoknál fontos a levegő páratartalmának és hőmérsékletének azonos szinten tartása a megfelelő és állandó minőségű termékek előállítása és a gyártási selejt minimalizálása érdekében. A papírgyártás (4. ábra) ezen folyamatok közé tartozik, mivel a papír higroszkópos anyag, amiből adódóan a nedves levegőből felszívja, száraz levegő esetén felszabadítja a magában tárolt vizet.

 

ifm 4

4. ábra Papírgyártás

 

Az ingadozó környezeti körülmények nehezebben írható vagy könnyebben szakadó papírt eredményeznek, ezért a páratartalom és hőmérséklet a gyártósor közvetlen közelében történő folyamatos ellenőrzésével a legkisebb változások is azonnal korrigálhatók, megőrizve ezzel a papír konstans minőségét.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com