Skip to main content

Költséghatékony sűrítettlevegő-felhasználás

Megjelent: 2019. május 02.

lid ifmAz energiafelhasználás és az ebből adódó költségek olyan meghatározó tényezők, amelyek döntően befolyásolják a hatékony termelést. Csak akkor határozhatók meg és vezethetők be az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó intézkedések, ha ezeket az értékeket folyamatosan és fenntarthatóan ellenőrzik.

 

 

A sűrített levegő az egyik legfontosabb, szinte minden ipari szegmensben használatos energiahordozó, legyen szó meghajtásról, vezérlésről, mozgatásról vagy szállításról. Előállítási költsége miatt azonban egyben az egyik legdrágább is, ezért a felhasználás optimalizálása, és annak ismerete, hogy hol használódik el, egyre fontosabb a felhasználók számára.
Az előállított sűrített levegő akár 20-30%-a is a felhasználóhoz vezető szakasz utolsó harmadában szivárgás formájában veszik el.

1 abra ifm

1. ábra  Sűrítettlevegő-hálózat több mérőállással

 

A fogyasztás optimalizálásával, illetve a szivárgások korai detektálásával jelentős költségeket takaríthatunk meg és kímélhetjük környezetünket. Optimalizálni viszont csak akkor tudunk, ha tudjuk, hol, mennyit használunk, és hol lép fel szivárgás a sűrített levegős hálózaton. Ehhez nélkülözhetetlen a rendszer mérőeszközökkel történő érzékelése és ellenőrzése egy vagy több ponton.

 

1 tablazat ifm

Az alkalmazásban használható szenzorok

 
Az ifm electronic efector metris termékcsaládját pontosan ezen igények figyelembevételével fejlesztették ki.
A sűrítettlevegő-hálózatban több mérőállás felszerelésével (1. ábra) meghatározható, hogy hol és mennyi sűrített levegő kerül felhaszálásra. Ezáltal a gyártási folyamatokra vagy termékekre vonatkozó felhasználás alapján a költségstruktúra optimalizálása érhető el (2. ábra).

 

2 abra ifm

2. ábra  Sűrítettlevegő-hálózat felülvizsgálata 

1. Az efector metris decentrális használata külön berendezéshez tartozó, egyoldalon táplált elosztóvezetékben.

2. Az efector metris decentrális alkalmazási helye több készülékhez, illetve géphez tartozó elosztóvezetékben elosztás előtt.

 

Sűrítettlevegő-fogyasztásmérés és szivárgásfelügyelet

Az ifm sűrítettlevegő-mérői kijelzővel és összfogyasztás-mérési funkcióval (totalizátor) folyamatosan felügyelik a rendszer sűrítettlevegő-fogyasztását. Az elfogyasztott mennyiségek közvetlenül az érintett termelési egységekhez rendelhetők. A nagy mérési dinamika lehetővé teszi akár percenkénti fogyasztáseltérések detektálását, így pl. szivárgások felderítését. Még nagyon kis mennyiségű szivárgás is észlelhető, és időben javítható. A mérőszondák speciális kialakítása miatt a mérés nyomásveszteségtől mentes.

3 abra ifm

3. ábra  Kétirányú szenzorkommunikáció

 

A mindenkori adatok:

  • totalizátor

  • pillanatnyi fogyasztás

  • hőmérséklet

folyamatosan rendelkezésre állnak és IO-Link kommunikáción keresztül elérhetők. Ezáltal nemcsak a termelés üzembiztonságát segítik elő, hanem fontos adatokat szolgáltatnak a vállalatirányítási rendszer számára is (3. ábra).

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

Még több ifm electronic