Skip to main content

Költségfalók a telepítési technikában

Megjelent: 2022. január 03.

Murr lidA gépgyártás ágazatában a villamos szerelésnél a tervezésnek már a korai szakaszában megbújnak olyan költségfaló tényezők, amiket rendszerben gondolkodva, a decentrális automatizálástechnikával ki lehet küszöbölni. Arra a kérdésre, hogy mely módszerek és koncepciók alkalmasak a gépgyártók egyéni igényeihez, és hogyan lehet nagyobb fokú szabványosítást és hatékonyságot elérni a villamos szerelésnél, különböző megoldási forgatókönyveket javasol a Murrelektronik, amelyekkel ráadásul a költségek akár 30%-a is megtakarítható.

 

Három forgatókönyv érzékelteti, hogy a villamos szereléstechnikát milyen fontos a tervezőknek és a teljes költségvetésért felelős szakembereknek tudatosan és külön erre fókuszálva figyelembe venni, és nem elég, ha csak a beruházás velejárójaként tekintenek rá.

Sok évvel ezelőtt a gépgyártásban a villamos szerelés klasszikus szereposztása dominált. A teljes vezérléstechnikát a kapcsolószekrényben helyezték el, és mindkét szintet, az érzékelőkét és a működtető egységekét is egy nagy sorkapocsszinten keresztül kötötték össze a tereppel. A sok különálló komponens miatt a rendszer működésének a gyenge pontját – a meghibásodás szempontjából – a kompatibilitás jelentette, aminek problémái olykor hatalmas költségekkel jártak, továbbá gépről gépre visszatérő szerelési és karbantartási munkákat igényeltek. A szabványos dugós csatlakozások ritkán fordultak elő, ám ha mégis, akkor nagy ráfordítással, manuálisan kellett méretre szabni őket.

Tegnap külön elhelyezett sorkapocsdobozokkal osztották el az áramot és az adatokat a gépi periférián. A klasszikus párhuzamos vezetékezés ezzel rövid úton kikerült a kapcsolószekrényből a terepre. Bár a ráfordítandó szerelési munka ezzel kicsit kedvezőbb lett, a plusz kapocsszintek miatt a hibaforrások lehetősége nőtt. Az áttekinthetetlen és időrabló hibakereséstől eltekintve – rövidzárlatok vagy túlterhelés esetén –, gyakran merült fel vezetékezési hiba a kapcsolószekrény és a periféria között. A következmény: hosszú állásidők és termeléskiesés.

Ma az IO-szintet lehetőleg közvetlenül a folyamat közelében helyezik el az érzékelőkhöz és működtető egységekhez, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a kapcsolószekrény mérete. A dugós rendszerelemek és a változó kábelhosszúságú fröccsöntött, bevizsgált szerelhető csatlakozók biztosítják az előnyöket, amelyek IP67 védelemmel vannak ellátva, szigeteltek és rezgésállók. A villamos szerelés bonyolultsága csökken, és jelentősen kevesebb időt vesz igénybe. Nem merülnek fel vezetékezési hibák, amivel összességében idő és idegeskedés takarítható meg az üzembe helyezéskor.

És holnap? Mindegy, milyen messzire tekintünk előre a jövőbe – a rendszerszemléletű megközelítés és a célirányosan alkalmazott telepítési technika nélkül nem lehet többé jelentős költségmegtakarításokat elérni. A Murrelektronik méretre szabott koncepcióival és azok rendszer-alkotóelemeivel az akár 30%-os összköltségcsökkentés mellett az innovatív diagnosztikai funkcióknak köszönhetően technológiai előrelépés is megvalósítható – amely ideális hozzáadott érték a gépek gyártói és üzemeltetői számára egyaránt.

 

Murr 1

A tervezés során már a mérnöki munkák megkezdésekor olyan döntéseket
kell meghozni, ami villamos szerelési szempontból a költségek kétharmadára
hatással van. A megalapozott döntésekben az egyedi gyártású gépeknél
is nagy potenciál rejlik.

 

 

Telepítési költségek egy sorozatgyártású gép példáján

 

A megfelelő csatlakozás felismerve, költségrizikó megszüntetve!
Minden érintett, aki a vállalatnál költségviselő, a rendszerszemlélettel, valamint a célszerűen kialakított telepítési megoldásokkal hozzájárul a gépek elektromos csatlakoztatásával járó összköltségek csökkentéséhez – a beszerzéstől és tervezéstől a villanyszerelésen át a használatbavételig. Minden folyamatban megtalálhatók azok a lehetőségek, ahol a telepítési technikában rejlik a gazdaságosság fő eleme, amivel a tervezést, gépgyártást és termelést rugalmasabban, egyszerűbben és végső soron hatékonyabban lehet megvalósítani.

 

 

A hálózatfejlesztés mint kulcstechnológia

 

A projekt megvalósítása racionalizálható összedugható IP67 terepi telepítéssel a több ráfordítást igénylő sorkapocsdobozok helyett? A standardizált és előkonfekcionált komponenseket biztosító kevesebb szállító összehangolt rendszermegoldást tesz lehetővé? A PLC IO-modulok kiválthatók decentrális IO-terepibusz-modulokkal? Elkerülhetők az áttekinthetetlen kábelkötegek és elosztódobozos kábelcsatornák az érintkezők és működtető egységek közvetlen közelében? Dugós, fröccsöntött, tömített kábelcsatlakozásokat terveztek be a sorkapcsokkal csatlakoztatott egyes vezetékek helyett, ezeknek köszönhetően gyorsabban és hibamentesen történhet meg a szerelés, szerviz és karbantartás? Milyen következményei vannak egy egyszerűen értelmezhető diagnosztikai koncepciónak a gépek üzembentartói számára a gépek rendelkezésre állásának növelése szempontjából?

 

A vevők által megfogalmazott minden kérdésre egyedi válasszal és ötletes megoldásokkal szolgál a Murrelektronik. A gépek és rendszerek telepítési technikája sokféle megoldási utat kínál. A méretre szabott hatékony telepítési megoldások a dolgok rendszerben való szemlélésével hatalmas megtakarítási potenciált rejtenek, amit döntéstámogató szolgáltatásként kínál a Murrelektronik. Ezek olyan megközelítések, amelyek a különböző mechatronikában is érintett mérnökök és szakemberek feladatkörébe tartoznak, de az ügyvezetés és az igazgatóság számára is megmutatják, hogyan lehet elkerülni a költségcsapdákat.
A rendszerben való gondolkodás a Murrelektronik nézőpontjából szemlélve még kiaknázatlan lehetőségeket és potenciálokat rejt. A vevővel együttműködve mindezek felismerése és láthatóvá tétele gyakran egy egyszerűbb telepítéssel és okosabb diagnosztikai funkcióval ötvözve növeli a gépek rendelkezésre állását. Érdemes lehet a Murrelektronik specialistájának támogatásával felvenni ezt a rendszerszemléletet, majd ezt követően egy területen kipróbálni, ahol a megígért 30%-os költségmegtakarítás kimutathatóan elérhető. Mindenképpen nyereség lesz az a tudás, amivel hatékonyabbá és egyben költségkímélőbbé tehető a saját villamosmérnökök telepítési technikája és az üzembe helyezést végzők megoldásai, és így saját hatáskörben válik lehetővé a következő projektek fejlesztése.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu