Skip to main content

Költségcsökkentő igus-megoldások a robotikában

Megjelent: 2019. május 07.

igus LIDAz automatizációval foglalkozó szolgáltatók többsége által kínált árnál kedvezőbb, alacsony költségű robotikai megoldás – ez az, amire az automatizálási feladatokkal szembesülő felhasználók többségének szüksége van. E felhasználói elvárás valóra váltása azonban gyakran nehéz feladatnak bizonyul: Milyen termékek illenek össze? Mennyire hatékony ez a megoldás? Ki segíthet ebben?

 

 

Az alacsony költségű automatizáció igényével kapcsolatos okok éppen olyan sokrétűek, mint az alkalmazási területek. A gépgyártással foglalkozó vállalatok és a robotgyártók egyaránt olyan saját terméket szeretnének előállítani, amely kevés, költséghatékony alkatrészből áll, míg a gyártóüzemek „félkész” (vagyis „rawbot”) automatizációs rendszereket alkalmaznak, a vezérlőrendszert és az alkatrészeket pedig a saját igényeikre szabják. Ezzel szemben a kisebb vállalkozások beszerelésre kész és könnyen használható rendszereket részesítenek előnyben, számukra az elsődleges szempont a költséghatékonyság. Az igus ezeknek az igényeknek a figyelembevételével alkotta meg új hardverkomponenseit saját „rohbot” (a „h” jelentése „half-finished”, azaz „félkész”) koncepciójának keretein belül, valamint egy digitális piacteret bemutató modellt is kidolgozott, amely egyszerűvé teszi a felhasználók számára a költséghatékony automatizáció irányába tett első lépéseket.

 

igus 1

Az igus új online platformja, a digitális piactér lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az egyéni igényeikre szabott automatizációs megoldást megtalálják és konfigurálni tudják. A vállalat „rohbot” koncepciójának alapszintű keretrendszere többek között egy új, könnyebb és precízebb robolink DC csuklós kart is magában foglal, amely műanyagból készült (Forrás: igus GmbH)

 

Új kivitelű csuklós karok az igus „rohbot” koncepciója élén

A költséghatékony automatizációt célzó felhasználói igények növekvő piacának kínál alapvető elektromechanikai keretet az igus a „rohbot” technológiával, amelyet egy 4- vagy 5-tengelyű robolink csuklós kar, illetve egy deltarobot vagy egy kartéziánus (lineáris tengelyeken mozgó) robot alkot. A moduláris készlet elvének köszönhetően egyéni igényekre szabott és karbantartásmentes robotrendszerek állíthatók össze. Motorok, hajtóművek, elektronika, vezérlőrendszer és grafikus kezelőfelület – minden alkatrész szabadon választható ki. A kompakt és könnyű csuklós karokban kiválóan érvényesülnek az igus motion plastics technológiája kínálta előnyök: kis tömeg, kenés- és karbantartásmentes működés, tartósság és a gyártásban még nagyobb költséghatékonyság. Mindennek köszönhetően a gépgyártó vállalatok és a robotgyártók kis, konfigurálható darabszámot vagy akár nagyobb mennyiségeket is legyárthatnak. Az új karok térfoglalása a műanyag kialakításnak köszönhetően még kisebb, amely újítás révén a robolink még nagyobb pontosságot nyújt. A beépített kábelcsatornák segítségével a kábelek a legújabb burkolatú változat belsejében futhatnak végig. Ez csökkenti a szükséges telepítési helyet, és előkészíti a csuklós karokat általános használatra, valamint az ember és robot közötti együttműködésen (human-robot collaboration – HRC) alapuló munkafolyamatok területeire is.
A DC csuklós kar egyedi konfigurációt tesz lehetővé, és az alkalmazási területtől függően különböző gyártók által kínált fogókkal, kamerákkal vagy érzékelőkkel szerelhető fel.

 

Egy-egy alkatrésztől a teljes körű automatizációs megoldásig

Az előbbiekben felvázoltakhoz nyújt segítséget az igus új online platformja, a digitális piactér is, amelynek célja, hogy segítsen a felhasználónak megtalálni és integrálni azt az alacsony költségű automatizációs megoldást, amely pontosan a saját alkalmazási módjához szükséges. Ez igaz függetlenül attól, hogy a felhasználó saját maga szeretne egyes alkatrészekből felépíteni valamit, vagy egy költséghatékony kulcsrakész megoldást keres. Mindebből azoknak a robotikai ismeretekkel nem rendelkező felhasználóknak származik előnye, akik a manuális folyamataik egyszerű automatizálását szeretnék elérni, valamint akik saját speciális robotikai megoldásukat szeretnék kialakítani. A beszállítók számára a piactér modellje könnyű hozzáférést biztosít egy gyorsan bővülő piaci szegmenshez.

 

igus 2

Digitális piactér online platform a költséghatékony robotok megvalósításához, online szimulátor, intelligens kábelek és siklócsapágyak – az igus műanyag gépelemei csúcstechnológiás termékekké váltak (Forrás: igus GmbH)

 

A robotikai platform és a 3D nyomtatás kínálta új lehetőségek

A költségtakarékos automatizálás lehetőségeit bővítik a nagy teljesítményű igus polimerek is. Ez annak köszönhető, hogy hatalmas költségek takaríthatók meg, ha a robotokat műanyagból készült hajtóművekből és egyéb alkatrészekből építik. Az additív gyártástechnológia is tovább fejlődött. A 3D nyomtatási kapacitás megtriplázódott az új SLS-nyomtatóknak köszönhetően, valamint a vállalat kifejlesztette saját nagy hőmérsékletű nyomtatóját a hőálló tribo-szálanyagos iglidur J350-hez. A gyakran vásárolt gépelemekhez – mint például a fogaskerekek és görgők – az igus egy különleges online konfigurátort és remek ellenállóképességű nyomtatási megoldásokat tesz elérhetővé egy világszinten egyedi opcióval – a 3D nyomtatással létrehozott alkatrészek élettartama online kiszámításának lehetőségével – együtt.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®