Skip to main content

Kiválóság a hálózati technikában is

Megjelent: 2021. április 12.

A Murrelektronik nem menedzselt switchei standard megoldások a HandlingTech robotcelláiban

 murrelektronik lidA HandlingTech automatizálási specialista modern moduláris anyagmozgató megoldásokat fejleszt és valósít meg az ipari gyártás területén. A csúcstechnológiás robotcellákban a Murrelektronik nem menedzselt 8 portos és 16 portos switchei fontos mértékben hozzájárulnak az Ethernet résztvevők egyszerű és kompakt összekapcsolásához.

 

Az „Innovatív automatizálás rendszerben” szlogen a HandlingTech Auto-mations-Systeme GmbH számára a program. 1994-ben új szereplőként az automatizálásban, a szülői esztergáltalkatrész-üzem pincéjéből indulva a családi vállalkozás Jörg Hutzel ügyvezetővel az élén igazi robotikai nagyágyúvá fejlődött. A Stuttgarttól délre, Steinenbronnban található automatizálási specialista ma már jól ismert név a robotok automatizálásának területén, amely standard robotcellákon alapuló vevőspecifikus megoldásokat dolgoz ki.
A HandlingTech továbbra is gazdaságos robotcellákat kínál kezdőmodellként ügyfeleinek, de felfelé nincs határ. „Minél nagyobb a kihívás, annál jobb” – hangzik a vállalat mottója. Rendszerszállítóként a cég az üres papírtól a berendezés megvalósításáig és még azon túl is támogatja partnereit. Szolgáltatásaik a tanácsadástól és a tervezéstől a gyártáson és összeszerelésen át a széles körű after sales szolgáltatásokig terjednek. „Az egyedi gépek gyártása volt a kiindulópont. Az ügyfeleink ezért egyszerűen megoldásokat várnak tőlünk a problémáikra” – hangsúlyozza Gregor Großhauser, a HandlingTech értékesítési és marketingvezetője.

 

01murrelektronik

A standard rendszerektől a rendkívül komplex egyedi gépekig
(Forrás: HandlingTech)

 

 

Törzsprogram és látványos egyedi megoldások

A HandlingTech automatizálási rendszerei önálló gépek vagy gépadaptációk formájában segítik az ipari folyamatok teljes automatizálását. A moduláris rendszerek egyszerűen és gazdaságosan az ügyfelek gépspecifikus igényeihez igazíthatók. A standard rendszerektől a kiegészítő folyamatokat és alkatrészfeladást biztosító rendkívül komplex egyedi gépekig szinte nincsenek határok az automatizálásban.
A robotcellák nemcsak rugalmasságukkal tűnnek ki, hanem igazán látványosak is. A steinenbronniak az átgondolt felépítésű rendszereikről híresek és igényes formatervezésüknek köszönhetően – amivel a HandlingTech egyedülálló helyet vívott ki magának a piacon – már több formatervezési díjat is kaptak, köztük a neves innovatív tervezésért odaítélt iF product design award díjat.

 

Megbízható partnerek

Az automatizációs megoldásokhoz az alkatrészeket külső partnerektől szerzik be, akik kiforrott, jövőorientált megoldásokat és rendszereket kínálnak. A decentrális automatizálástechnika területén az egész világon elérhető Murrelektronik GmbH hosszú évek óta megbízható partnere a cégnek.
A HandlingTechnél Marco Balzuweit vezeti a villamosmérnöki területet, aki összefoglalja: „Az együttműködés a Murrelektronik Exact termékcsaládjának elosztóival kezdődött, ugyanis ezek segítségével gyűjtöttük össze a terepen felszerelt szenzorok adatait, és juttattuk el a kapcsolószekrénybe. Ezeket követték a különböző tápegységszériák. Jelenleg főleg az Emparro-család kapcsolótápegységeit használjuk. A HandlingTech nemrég úgy döntött, hogy a kapcsolószekrényben az I/O-elosztóknál is a Murrelektronik termékeit fogja beépíteni. A mostani rendszerekben a Cube20s termékcsalád I/O rendszerei fogják össze egy cella összes digitális be- és kimenetét, és juttatják el a terepibuszra. A Murrelektronik gazdag csatlakoztatástechnológiai kínálatával is élünk.”

 

Kompakt és mindez kedvező áron

2019 kezdete óta a HandlingTech standard robotcelláiban a kábelezésnél a Murrelektronik switcheit használja. Az elsők a Xelity-termékcsalád nem menedzselt switchei voltak. Az eszközök most 8 porttal érhetők el. Az áramellátás bekötését push-in kapcsok könnyítik meg az egyes switcheknél. Az eszközök előnyben részesítik a PROFInet protokollokat, és ezzel a PROFInet adatokat az Ethernet adatokkal szemben. Az adatcsomagok akár 100 Mbit/s sebességű átvitelre is képesek.
Henning Schultz villanyszerelőként és elektrotechnikusként dolgozik a HandlingTech termelésében. A Xelity switchek első pillantásra meggyőzték: „A Xelity-8-port kompakt kialakítása szuper. Kis méretének köszönhetően gond nélkül elfér a tápegység, védőkapcsoló vagy relé mellett is anélkül, hogy külön helyet kellene csinálni neki a kalapsínen vagy a kábelcsatornákban. Nagyon praktikusnak találom az egyszerű áramellátást is a push-in kapcsokon keresztül – a piacon sok gyártó még egy plusz csavaros csatlakozóval oldja meg ezt, ami csak bonyolultabbá teszi a bekötést. A Xelity switchek mérete, tapintása, működése és ára egyszerűen egy kerek egész.”
Nem csak az új berendezések szerelhetők fel a Xelity switchekkel. Sok régebbi gép még ma sincs alaphelyzetben buszrendszerrel és Ethernettel felszerelve. A HandlingTech elektrotechnikus szakemberei a rendszerek átépítésekor ismételten azt tapasztalták, hogy a gépek szanálásakor az ügyfél kérésére gyakran utólag építik be a switcheket. Nancy Locher, a Murrelektronik mérnök-szaktanácsadója, ehhez még hozzáfűzte: „A gépek felújításakor gyakran a hely a korlátozó tényező. A Xelity switchek kompakt kialakítása ilyenkor nagy előnyt jelent.”

 

02murrelektronik

A HandlingTech a standard robotcelláit két Xelity switchcsel látja el 
(Forrás: Murrelektronik)

 

Két switch rendszerenként

Henning Schultz elárulja: „Minden standard robotcellát alaphelyzetben két Xelity switchcsel szerelünk fel, hogy lehetőség szerint különválasszuk az Ethernetet és a PROFInetet, még ha csak négy vagy öt port lesz foglalt – a legnagyobb kiépítettség esetén mindre szükségünk van. Ezenkívül bizonyos standard, általunk gyártott rendszereknél és a kapcsolószekrény gyártói számára is fontos. A Murrelektronik switchek ma minden rendszerünkben megtalálhatók.”
Az ipari PC-t, a robotot, a biztonsági és távkarbantartó rendszereket Ethernet TCP/IP-n keresztül csatlakoztatják a switchhez, illetve egy interfészhez a kapcsolószekrény külső oldalán, hogy szervizeléskor ne kelljen kinyitni, ezáltal a portok nagy része foglalt, és egy-két tartalék port marad, például mérések céljára a cellában.

 

Nyolc meg nyolc az nem tizenhat

Nagy adatmennyiségek esetén kommunikáció közben a Xelity switchek elérhetik kapacitásuk határait. Ekkor jönnek a képbe a Murrelektronik nem menedzselt Tree16 TX switchei. A 16 portos nem menedzselt switch két gigabites Ethernet uplink porttal és 14 gyors Ethernet downlink porttal rendelkezik.
Dennis Zimmer, a Murrelektronik switchekért felelős termékmenedzsere elmagyarázza, mi a különbség ezek között a 16 portos switchek és más piaci szereplők megoldásai között, ahol kettő darab 8 portos switchet kapcsolnak össze egymással: „Először azt gondolhatná az ember, hogy nyolc meg nyolc az tizenhat, ám ebben az esetben ez kifejezetten nem így van, mert a két 8 portos switch között a kapcsolat méretezése nem elég nagy adatmennyiségek feldolgozásához. A mi eszközünk egy tisztán 16 portos switch a megfelelő irányító chippel. Az összekapcsolt switchek lehet, hogy olcsóbbak, de a mi 16 portos switchünk megbízható, és nagy teljesítményhez is elég erős.” Marco Balzuweit a HandlingTechtől is megerősíti: „A Murrelektronik 16 portos switcheinél még nem volt üzemzavar.”
Különösen az egyedi gépekből álló megoldásoknál, ahol több nagy robotot és megmunkáló modult kapcsolnak össze egymással, adódhatnak újra és újra olyan esetek, ahol a nem menedzselt 16 portos switchek nagy teljesítményű gigabites portjaira van szükség. Példaként hadd említsünk egy tengelyek megmunkálására készült nagy gépet, ahol a HandlingTech két robotcellája között egy szerszámgépet állítottak fel. Az első robotállomás feladata, hogy egy gitterboxból kivegye a munkadarabokat, és behelyezze a szerszámgépbe. A munkadarabokat egy gitterboxban viszik a géphez, amiben a tengelyek véletlenszerűen helyezkednek el. A munkadarabokat a robot pontfelhőalapú pályatervezés alapján fogja meg. Egy a gitterbox fölött elhelyezett Vision-rendszerből kapott adatok alapján a vezérlés egy pontfelhőt generál, hogy ezáltal számítsa ki a robotkar legkedvezőbb célpontját. A cserélhető megfogórendszerrel felszerelt robot egy mágneses megfogóval felveszi az alkatrészt, és leteszi egy tárolólapra, ahol megigazítja. Ezután a munkadarab megmunkálásához betölti a szerszámgépbe, majd a következő cellában a robot kiveszi a megmunkált tengelyt a szerszámgépből, és a munkadarabokat közvetlenül kartonokba csomagolja köztes tálcák behelyezésével.
A kameraadatok feldolgozása önállóan történik egy különálló számítógépen. A 16 portos switchek felelősek a robotrendszerek további kommunikációjáért. A két gigabites port biztosítja ehhez a kommunikációt a fölérendelt vezérléssel, amíg a többi 100 Mbites port a cella különböző résztvevőjét fogja össze.

 

03murrelektronik

Nagy mennyiségű adatok kezelésére a Murrelektronik 16 portos kapcsolói jelentik a megfelelő megoldást (Forrás: Murrelektronik)

 

 

Erős a támogatásban is

Henning Schultz egy másik fontos területen is a legjobbnak ítéli meg a Murrelektronikot, méghozzá a támogatásban: „Ha technikai kérdésem van, vagy egy akut probléma merül fel, mindig gyorsan elérek telefonon egy termékmérnököt vagy egy alkalmazástechnikai mérnököt. Az egyedi gépgyártásban, ahol a megbízásokat a szoros szállítási határidőknek is köszönhetjük, életbevágó, hogy azonnali válaszokat kapjunk. Ha gyors segítségre van szükségem, a Murrelektroniktól megkapom.” A villamosmérnök még hozzáteszi: „Ehhez jön még az is, hogy a Murrelektronik csak kiforrott termékeket dob piacra.”

 

04murrelektronik

A sikeres csapat: (balról) Marco Balzuweit és Henning Schultz a HandlingTech-től, valamint Nancy Locher és Dennis Zimmer a Murrelektroniktól (Forrás: Murrelektronik)


Dennis Zimmer, a Murrelektronik termékmenedzsere erre reagálja: „Ha nálunk egy termék már a gyártás előtti szakaszban van, elmegyünk vele az ügyfelekhez és a visszajelzésüket kérjük. A Xelity switchet is bemutattuk előzetesen a HandlingTechnek. Az ügyfeleink ismerik a legjobban a termékkel szemben támasztott elvárásokat és elmondják, hogy jó-e, és hogy kell-e még valamin javítanunk. Tulajdonképpen együtt fejlesztünk az ügyféllel.”

 

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu