Skip to main content

Kijelzők IoT-alkalmazásokban

Megjelent: 2022. április 21.

Codico lidMég ha nem is vagyunk mindig tudatában, ma már olyan eszközök és érzékelők vesznek körül minket, amelyek az interneten keresztül kommunikálnak egymással. Ezek közül több kijelzőkkel felszerelt, és helyszíni információkat nyújt a felhasználók számára, emellett könnyebb kezelhetőséget is tesz lehetővé.

 

 

A CODICO már jó ideje foglalkozik az IoT vezeték nélküli kommunikáció témájával, ami indokolja, hogy most megvizsgáljuk az alkalmazott kijelzőket is.

 

Mi az IoT?

Az IoT a dolgok internetének rövidítése, de mit is értünk ezalatt valójában? Az IoT olyan számítógépekből, eszközökből, érzékelőkből, gépekből, sőt emberekből és állatokból álló rendszer, amelyek egymással – vezeték nélkül vagy kábelen keresztül – kapcsolatban állnak, és mindegyikük egyedi azonosítóval, úgynevezett UID-vel (Unique Identifier) rendelkezik. Az IoT-eszközök emberi beavatkozás nélkül képesek adatokat gyűjteni, feldolgozni és továbbítani. Néhány példa: beültetett szívmonitorok – amelyek rögzítik és továbbítják a mért paramétereket –, biochipes jeladók a szarvasmarhákban – amelyek nyomon követik és továbbítják a takarmányozási viselkedésük adatait, illetve a tejtermelést – vagy törésérzékelők az autókban – amelyek baleset esetén automatikusan riasztják az elsősegélynyújtókat. Amint a példák mutatják, az IoT-eszközök minden ágazatban megtalálhatók a gyártástól és a közlekedéstől az orvostudományon át a mezőgazdaságon keresztül az intelligens otthonok mellett a viselhető eszközökig.
Most pedig érdemes sorra venni az ezekben az IoT-eszközökben használt kijelzőket. Esetpéldákon keresztül kerülnek bemutatásra, hogy hol, milyen technológiákat használnak.

 

OLED kijelzők

Maradva a viselhető eszközöknél, az OLED kijelzők piaca drámai növekedésnek indult: 2021 első negyedévében világszerte összesen 105 millió készüléket adtak el, ami 34,4%-os növekedésnek felel meg az előző évhez viszonyítva. A COVID-járvány és a válság jelentősen megnövelte az ilyen eszközök iránti igényt – a betegek otthoni megfigyelésére, emellett a legismertebb példák ezen a területen egyértelműen a fitneszkövetők (1. ábra). Itt az OLED kijelzők bizonyulnak a legjobb választásnak, technológiájuknak köszönhetően. Az előnyök maguktól értetődőek: az OLED kijelzők vékonyak, mivel önmegvilágítással működnek, nem igényelnek háttérvilágítást, nagy a kontrasztjuk, minden szögből könnyen leolvashatók, és széles hőmérsékleti tartományban működnek. További előny, hogy a szerves anyagok, amelyekből készülnek, könnyen rögzíthetők műanyag hordozóra, ennek köszönhető a kijelzők rugalmassága is. A Codico partnere, a Wisechip ilyen hajlékony OLED-kijelzőket gyárt, amelyek könnyen integrálhatók egy karszalagba (legalább 40 mm-es hajlítási sugárral), és számos más alkalmazáshoz ívelt felületre is fel lehet őket erősíteni. Ezenkívül kerek formájúak is léteznek, mint például az okosórákban, energiafogyasztásuk jóval a TFT-kijelzők fogyasztása alatt van. Energiahatékonyságuk ellenére sok gyártó az akkumulátoros üzemmódban egy bizonyos idő után inkább kikapcsolja a kijelzőt, hogy növelje az akkumulátor élettartamát. Bár az információk megjelenítésének szerepe fontos, az interakció lehetősége is lényeges, ezért az érintőképernyők a kis OLED kijelzőkben is meghonosodtak, mert lehetővé teszik a felhasználó számára az eszközzel való interakciót.

 

Codico 1

1. ábra OLED kijelző az okosórában

 

 

TFT folyadékkristályos kijelzők

Az IoT azonban nem csak a kis méretű, hordozható vagy akkumulátorral működő eszközökre korlátozódik. A legelső próbálkozás a híres hűtőszekrény volt, amely beépített TFT LCD képernyővel rendelkezett, és amellyel recepteket lehetett letölteni az internetről (2. ábra). Időközben több változata is elérhetővé vált. A mosógépek és más háztartási készülékek azonban egyre inkább összekapcsolódnak egymással, akár azért, hogy tájékoztassák a felhasználót a mosási program végéről, vagy azért, hogy elindítsák azt, ha elegendő áram áll rendelkezésre a ház saját fotovoltaikus rendszeréből. Vegyünk példának egy (professzionális) kávéfőzőt. A kávéfajtát kiválasztó, nagy színes kijelzővel felszerelt gép összegyűjti az összes paramétert, például az elfogyasztott kávé mennyiségét, az őrlési ciklusok számát stb., és egy előre meghatározott érték elérésekor kapcsolatba lép a szervizzel. Amikor nincs használatban a kijelző, reklámtáblaként is funkcionál, és az internetről letöltött reklámvideókat vetít. A fűtőberendezések a hőmérséklet-érzékelőkkel is kommunikálnak, és ennek megfelelően reagálnak, illetve okostelefonon keresztül távolról is aktiválhatók és beállíthatók. A fűtési berendezésekben elhelyezett kijelző is a technika jelenlegi állását tükrözi (3. ábra).

 

Codico 2

2. ábra Beépített TFT LCD képernyő

 


A legtöbb ilyen rendszer közepes méretű TFT kijelzőket használ, amelyek háttérvilágításuk miatt állandó áramellátást igényelnek. A TFT kijelzők jó színminőséget biztosítanak, könnyen olvashatók, jó a kontrasztjuk és a válaszidejük. A Codico gyártói kis TFT méreteket is kínálnak 0,96”-tól kezdődően, amelyek IoT-alkalmazásokhoz vannak predesztinálva. Kis méretük miatt a háttérvilágításhoz szükséges energiafogyasztásuk is alacsonyabb, ami szintén érdekessé teszi őket az akkumulátoros alkalmazások számára, ráadásul mindezek a kijelzők érintőképernyővel is felszerelhetők.

 

Codico 3

3. ábra Fűtési berendezésben elhelyezett kijelző

 

 

EPD (elektroforetikus kijelzők)

Egyes IoT-alkalmazások akkumulátoros működésre támaszkodnak, mivel az energiahatékonyság itt alapvető szerepet játszik, ezért megfelelő megoldást jelentenek a bistabil kijelzők, mint például az EPD-k. Csak a képernyő tartalmának megváltoztatásához van szükségük áramra, és a kikapcsolást követően továbbra is megjelenítik az információt. Hátrányuk, hogy (a felbontástól függően) jelentős időbe telhet a tartalomváltás, ezért az ilyen kijelzők inkább statikus tartalmakhoz alkalmasak. Fő alkalmazási területük a szupermarketek elektronikus árcédulái (4. ábra). Az elektronikus információs csatornák használatával a vállalatok automatizálhatják az ilyen tartalmak kezelését. Az árak és a szöveg bármikor megváltoztathatók – elég egy kattintás a központi tartalomkezelő rendszerben. Az ilyen kijelzők további alkalmazási területei a konferenciatermek ajtótáblái, menetrendek, telefonok címkéi, hőmérséklet-érzékelők stb., vagyis mindenütt, ahol kevés áram áll rendelkezésre, és a tartalom ritkán változik. Az EPD-k kiváló kontrasztot nyújtanak, minden szögből jól olvashatók, és csak a tartalmuk megváltoztatásához van szükségük energiára. Hátrányuk, hogy a hőmérséklet-tartományuk jelenleg korlátozott, mivel 0 °C és -10 °C alatt nem teszik lehetővé a működést. Ez a technológia azonban folyamatos fejlesztés alatt áll. Ezenkívül lehetőség van a képernyő részleges frissítésére szoftveresen, ezért a képernyő kisebb részei gyorsan megváltoztathatók. A gyártók jelenleg is dolgoznak a hőmérséklet-tartomány bővítésén és a színek hozzáadásán. A jövőben tehát elég komoly előrelépésre lehet számítani.

 

Codico 4

4. ábra EPD elektronikus árcédulák

 


A fent leírt alkalmazások csak töredékei annak, amit a dolgok internete az alkalmazott kijelzők tekintetében lehetővé tesz. Természetesen az IoT egy folyamatosan növekvő ágazat, amely számtalan kísérletezési lehetőséget kínál. A gyártók folyamatosan keresik az energiatakarékosabb kijelző lehetőségeket, amelyek a lehető legjobb felhasználói felületet kínálják.
A CODICO-nál számos ügyfélnek nyújtunk támogatást az ilyen projektekhez, és már most komoly szakértelemmel rendelkezünk. Szívesen konzultálunk Önnel a saját projektjéről, hogy közösen dolgozhassunk ki megoldást.

 

 

A CODICO cég ismertetőjegye a kiváló minőségű elektronikus alkatrészek tervezése és forgalmazása. A széles körű termékportfólió aktív és passzív elemeket, valamint a kapcsolástechnika területén alkalmazható termékeket tartalmaz. A vállalat a Bécs déli külvárosában, Perchtoldsdorfban található osztrák központból, független magántulajdonban lévő cégként működik, és számos értékesítési irodát tart fenn Németországban, Dániában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovéniában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, valamint további közép- és kelet-európai partnercégeket is a csapatában tart. A magas szintű műszaki szakértelemmel támogatott CODICO a Design-In ágazatra összpontosít. Ami a CODICO-t egyértelműen különlegessé teszi, az az általa nyújtott technikai támogatás a fejlesztési fázistól a végtermékig, valamint a kizárólag csúcsminőségű termékek marketingje és értékesítése.

 

 

 

Balogh Gergely
CODICO GmbH
Field Sales Engineer
1122 Budapest, Hajnóczy József u. 11.
Mobil: +36 30 867 0687
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.