Skip to main content

Kettő az egyben

Megjelent: 2021. március 03.

ifm2Az ifm electronic az új OGD Reflectivity szenzorral egy olyan univerzálisan használható lézeres távolságérzékelőt hozott létre, amely már egyszerűbb leválogatási feladatok megvalósítására is alkalmas.

 

 

 

 

Az automatizált gyártási folyamatokban igen nagy számban használnak különböző működési elvű pozícióérzékelőket. Mivel a berendezések elsősorban acélból készülnek, ezért kézenfekvő az induktív érzékelők használata. Nagyobb kapcsolási távolságok és nem fémes anyagok esetén már valamilyen optikai érzékelővel valósítható meg legegyszerűbben az adott tárgy pozíciójának meghatározása. Ezek közül egyre népszerűbbek az ellenoldalon vevőt vagy prizmát nem igénylő tárgyreflexiós optikai érzékelők. Az ifm a még szélesebb alkalmazhatóság érdekében a már jól ismert lézeres érzékelőinek néhány típusát a távolság mellett a visszaverődő fény mennyiségének mérésére is alkalmassá tette. Ennek köszönhetően az érzékelővel a pozícióérzékelés mellett egyszerűbb leválogatási feladatok is megvalósíthatók.

 

OGD580, OGD590

1. ábra  OGD Reflectivity érzékelő

 

Objektumok megkülönböztetése

Az OGD Reflectivity érzékelő (1. ábra) olyan feladatoknál alkalmazható előnyösen, ahol a folyamatvezérlés megbízhatóságának növelése érdekében a távolságinformáció mellett a fényvisszaverő képesség is kiértékelésre kerül. A fényvisszaverő képesség arról ad információt, hogy az általa kibocsátott fényt a különböző minőségű és színű felülettel rendelkező tárgyak milyen mértékben verik vissza. Ennek köszönhetően az érzékelő képes a különböző színű italos ládák és kartonok megkülönböztetésére, valamint észrevenni a nyomtatójelek hiányát a csomagoláson. A visszaverő képesség egy külön kimeneten kerül jelzésre, amelyhez a távolságértékekhez hasonlóan ablak, hiszterézis, záró és nyitó funkció állítható be. Ráadásul az egyszerűbb kiértékelhetőség érdekében a két kimenet között ÉS/VAGY logikai kapcsolat is létrehozható, ezzel a két kimenet állapota akár az egyik kimenet bekötésével is lekérdezhető. Ezen információk számszerű formában megjeleníthetők a kétszínű kijelzőn vagy lekérdezhetők IO-Linken keresztül.

 

ifm3

2. ábra  Dobozok osztályozása

 

Az OGD Reflectivity előnyei

Az OGD Reflectivity használatával jelentősen növelhető a folyamatbiztonság, mivel a vezérlésnek az adott feladat kiértékeléséhez már két információ áll rendelkezésére. A folyamatbiztonság mellett a színértékek és kontrasztok megkülönböztetésével lehetőség nyílik objektumok azonosítására és osztályozására (2. ábra) is. Ráadásul mindezen feladatokat akár 1,5 m-es távolságból képes elvégezni, ezzel rendkívül rugalmas beépítési lehetőséget kínálva a felhasználó számára.

 

Alkalmazhatóság

Az OGD Reflectivity érzékelő a gépgyártás, élelmiszer- és italgyártás területén is nagyon jól használható. Az italgyártásban a zöld és barna üvegek szortírozásánál, az élelmiszeriparban a cukor minőségének ellenőrzésére használható a cukor feldolgozása során, mivel a cukor fehér színe a hozzáadott víz mennyiségétől függően változik. Alkalmazható továbbá gépgyártásnál az egyes anyagok felületi megmunkálásának vagy a furatokban lévő menet meglétének ellenőrzésére.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm