Skip to main content

Jövőbiztos számítástechnikai megoldásokat kínálunk

Megjelent: 2021. július 06.

Advantech lidAz élelmiszer- és italgyártóipar ma példátlan kihívások sokaságával szembesül. A minden eddiginél szigorúbb szabályozás növekvő nyomást gyakorol a gyártókra, hogy szavatolják a beszállítói láncuk integritását és a követhetőséget a származási ország megjelölésétől kezdve minden egyes gyártási tételig – és minden elvárt megfelelőségi bizonylatot digitális formában, azonnal rendelkezésre kell tudni bocsátani, a késedelmesen előállítható papíralapú bizonylat helyett.

 

Eközben a kereskedelmi versenyhelyzet – mint például a nemzetközi kereskedelmi háborúk, az árakra gyakorolt nyomás és az import/export jogszabályok változásai, például a Brexit következményei – további kérdéseket vet fel a friss alapanyagok megfelelő áron történő biztosítása terén.
A verseny a többi gyártóval is egyre fokozódik, ami további nyomást gyakorol a működési hatékonyság növelésére, és fokozza az automatizálás szükségességét – emellett a Covid-19 világjárvány hatása is további lendületet adott az automatizálási projektek végrehajtásának a termelő létesítményekben az emberi beavatkozás minimalizálása érdekében. Természetesen az automatizálás is folyamatos próbatételt jelent az olyan biztonságos, tiszta és higiénikus gyártás biztosítására, amely friss, ízletes termékeket eredményez – nem utolsósorban mindenféle fizikai szennyeződéstől mentesen. Ez utóbbi különösen fontos kritérium, mivel ezen a területen akár egy kisebb botlás is katasztrofális következményekkel járhat.

 

Advantech 3


A „hagyományos” médián kívül minden egyes vásárló is a kritika egy lehetséges forrása, készen arra, hogy rávilágítson az élelmiszerek szennyeződésének minden problémájára, és a közösségi média erejével azt elterjessze, és világszerte megossza a többi vásárlóval – amely ezeken a nyilvános csatornákon át nagymértékben felerősödve, nyomatékosítva, hatékonyan rombolhatja a gyártó hírnevét, és rendkívül károsak a kereskedelmi következményei. A teljes átláthatóság és gyors problémamegoldás fenntartása érdekében kritikus fontosságú a termelés minden vonatkozásában a gyártás teljes folyamatát átfogó ellenőrzések biztosítása, és az esetleges problémák azonosítása, például a karbantartás vagy az élelmiszer-szennyezettség területén, mielőtt azok kifejthetnék kedvezőtlen hatásukat. Mindezek következményeképpen az említett funkciókhoz szükséges hardver és a működést irányító szoftver kiválasztása kulcsfontosságú, közvetlen üzleti döntés. A berendezések tervezése és specifikációjának meghatározása során létfontosságú, hogy az alkalmazási területnek megfelelő, helyes megoldást válasszunk, különös tekintettel arra, hogy bármilyen további módosítás csaknem biztosan a teljes rendszerre és folyamatra vonatkozó élelmiszerbiztonsági tanúsítvány megújítását követeli majd.

 

Advantech 1


Azok előtt, akik a gépi látáshoz, valamint az élelmiszer- és italgyártás egyéb kulcsfontosságú technológiai funkcióinak végrehajtásához szükséges hardverek és szoftverek specifikálásáért felelősek, általában rengeteg választási lehetőség áll.
Először is az általános gyártáshoz megfelelő hardver- és szoftvermegoldást kell keresni minden technológiatípus beszállítójától. Ez általában – legalábbis rövid távon – gyors döntéssel valósulhat meg, hatékony eredményt hozva, de azonnal problémák merülhetnek fel, ha a gyártási követelmények megváltoznak, például ha egy vállalat felhőalapú adattárolásra kíván váltani, és az eredeti beszállító nem képes ehhez megfelelő szoftveralkalmazást kínálni. Ezekben az esetekben valószínűleg új szoftverre lesz szükség, és lehetséges ugyan, hogy egy harmadik féltől származó hardverkészlet kompatibilis egy másik szállító szoftverével, ám ez nem garantálható. Még abban az esetben is, ha a kompatibilitás megvalósul, a rendszert elkerülhetetlenül újra kell minősíteni, mielőtt a termelés újraindulhat.
Ezenkívül további problémák merülhetnek fel a felelősséggel kapcsolatban is, ha az derül ki, hogy a rendszer nem a követelményeknek megfelelően működik – a hardver- és szoftverbeszállítók egymást hibáztatják, az ügyfél pedig kettőjük között őrlődik, és még magasabb költségekkel kell számolnia, ha az egész rendszert ki kell cserélni. A beszállítókhoz való ilyenfajta kötődés tehát nem tűnik vonzó lehetőségnek.
Egy másik lehetőség az együttműködés egy kisebb, speciális beszállítóval. Noha ezek a rendszerek néha olcsóbbnak tűnnek az előre látható költségek szempontjából, néhány ilyen fiatalabb vállalatnak kevés tapasztalata lehet az élelmiszer- és italgyártás sajátos kérdéseinek kezelésében – és minden szükséges módosítás mindenképpen jelentős kötelezettségvállalással járhat. Az ilyen esetekben a járulékos költségek valószínűleg csökkentik az előzetesen elvárt megtakarításokat – és a legtöbb esetben a biztonsági kockázatok önmagukban is elriaszthatják a megrendelőt az ilyen típusú rendszerek választásától. Ráadásul a kisebb beszállítóknál kevésbé könnyen elérhető a folyamatos támogatás, és a rendszernek a feladat méretéhez igazítása is kérdéses lehet.

 

Advantech 2


Néhány nagyobb automatizálási vállalat képes lehet ugyan teljes hardver- és szoftvermegoldásokat szállítani – ám ezek bizonyára „fehér címkés” (nem felhasználóspecifikusan tervezett) alkalmazások, és nem is tekinthetők feltétlenül ezen beszállítók fő kompetenciaterületének. Ez azt jelenti, hogy az időrendben történő kiszolgálásban a megrendelő nem biztosan élvez elsőbbséget (sőt, az is előfordulhat, hogy a beszállító a felhasználói igény kiszolgálásához közvetett, „kiszervezett” harmadik fél megoldását veszi igénybe). A legjobb választás az, ha közvetlenül egy speciális hardverszolgáltatóval dolgozunk együtt, amely szorosan együttműködik egy vagy több szintén speciális, független szoftvergyártóval egy komplett, jövőbiztos megvalósítás kidolgozása érdekében, bármelyik területre vagy területekre a vállalat igényei szerint – legyen az folyamatautomatizálás, minőségellenőrzés, perifériális vagy hálózati csomóponti feldolgozás, felhőmegoldások vagy távoli hozzáférés.
Ezen alapelv szerint minden partner megmarad a saját alapvető kompetenciaterületén, miközben együtt dolgozik annak érdekében, hogy teljes kompatibilitást biztosítson a termelés jövőbeli változásaihoz teljes méretezhetőséggel és alkalmazkodóképességgel. Tekintettel a más cégekkel feltételezhető jövőbeni egyesülésekre és felvásárlásokra, ez a munkamódszer vagy működés ideális lehet, mivel a rendszerek könnyen adaptálhatók a más létesítményekben való alkalmazásra bárhol a világon. A teljes felelősség is biztosított – a hardver- és szoftverspecialisták nemcsak elkötelezettek az ügyfelek érdekében történő közös munka iránt, hanem már jelentős fejlesztési befektetéseket is felhasználnak a megfelelő szektorközpontú megoldás megvalósításához, amely könnyen, minimális többletköltségekkel adaptálható a jövőbiztosság érdekében.

 

Advantech 4


Az ilyen munkamódszer megnyugtató eljárás a rendszerspecifikációért felelős tervezőknek és az élelmiszerüzemek vezetőinek egyaránt, akik optimális működéssel kívánnak jelen lenni a gyorsan változó és egyre erősebb versenyre késztető piacon.
Az Advantech az együttműködésen alapuló alkotóprogramján keresztül dolgozik együtt az ökológiailag elkötelezett partnerekkel, hogy célzott ipari megoldásokat kínáljon számukra, amelyek a legmodernebb hardver- és szoftvertermékeket ötvöző alkalmazáscsomagjai révén nyitott, jövőbiztos és költséghatékony megoldásokat biztosítanak az egész gyártási folyamat során.

 

Szerző: Marco Zampollivezető termékmenedzser és megoldástervező, Advantech

 

További információk: www.advantech.com