Skip to main content

Iparivíz-tisztítás IO-Linkkel

Megjelent: 2024. május 03.

ifm Ipari víztisztítás IO Linkkel bevezetö kép logovalFókuszban a Víz Világnapja

Márciusban a Földünkön mindenhol ismét megünnepelték a Víz Világnapját, aminek évről évre egyre nagyobb jelentőséget kell tulajdonítanunk. A víz nemcsak a testünk fő alkotóeleme, de a mindennapi életünkhöz is nélkülözhetetlen erőforrás.

 

A rohamos ipari fejlődésnek köszönhetően egyre több szennyeződés jut óceánjainkba, folyóinkba és tavainkba is, amire egységesen és folyamatosan fel kell hívni a figyelmet. Szerencsére már megannyi cég állt át kevésbé káros termelésre, és akadnak olyanok is, akiknek kimondott céljukká vált a lehető legtöbbet tenni azért, hogy a jövő generációinak is bőségesen rendelkezésre álljon a tiszta víz. A német Steffen Hartmann Recyclingtechnologien cég nap mint nap azon dolgozik, hogy az ipari szennyvizeket megtisztítsa és hűtő-kenőanyagok kezelésére használhassa fel, amihez az ifm IO-Link szenzorait választották segítségül.

 

 

Hatékony iparivíz-tisztítás IO-Link technológiával

Az ipari folyamatok során keletkező szennyvizek tisztítása és újrafelhasználása kulcsfontosságú a fenntartható ipari gyártás szempontjából. Az egyik hatékony módszer a vákuumos párologtatás alkalmazása, amely lehetővé teszi a víz és egyéb összetevők szétválasztását, biztosítva a tiszta víz visszanyerését a folyamat során. Az IO-Link technológia integrálása további előnyöket kínál az iparivíz-tisztítási folyamatokban, megkönnyítve a felügyeletet, diagnosztikát és konfigurációt.

 

1. ábra A forráskamrában a szennyezett közeg 40 °C körüli hőmérsékleten, vákuum alatt elpárolog, és így tiszta párlatra és koncentrátumra válik szét. Az LMT-érzékelők különböző magasságokban figyelik a kamrában lévő szinteket

 

A vákuumos párologtatás hatékonysága

Az ipari szennyvizek kezelése kritikus fontosságú az ipari folyamatok hatékonysága és a környezeti fenntarthatóság szempontjából. A vákuumos párologtatás, amit a Thale-i Steffen Hartmann Recyclingtechnologien GmbH vállalat fejlesztett ki és alkalmaz, hatékony megoldást kínál az ilyen típusú szennyvizek tisztítására. Ennek során a szennyezett közeg forralókamrában kerül felforralásra vákuumos körülmények között, így lehetőség nyílik a tiszta vízgőz kinyerésére, amíg a szennyeződések koncentrátum formájában maradnak.

 

ifm Ipari víztisztítás IO Linkkel tisztaság figyelés

2. ábra Az LDL101 vezető­képesség-érzékelő a desztillátum tisztaságát figyeli

 

A vákuumos párologtatás előnye, hogy alacsony hőmérsékleten is hatékonyan működik, minimalizálva ezzel a korrózió és az anyagok károsodásának kockázatát. Emellett az energiatakarékosság is kiemelendő, hiszen a vákuumos körülmények között kevesebb energia szükséges a fűtéshez, és az elhasznált hőt a vízgőz kondenzálására használják.

 

ifm Ipari víztisztítás IO Linkkel mennyiség mérés

3. ábra A kifejezetten az agresszív ultratiszta vízhez tervezett SU áramlásérzékelő a desztillátum mennyiségét méri

 

A folyamatfelügyelet és az IO-Link technológia szerepe

Az iparivíz-tisztító berendezések hatékony működésének biztosítása érdekében fontos a folyamatparaméterek folyamatos figyelése és szabályozása. Az ifm-érzékelők alkalmazása lehetővé teszi a nyomás és hőmérséklet optimális szinten tartását, így biztosítva a hatékony folyamatot. Az LMT típusú töltésszint-érzékelők segítségével pedig a berendezés töltési szintjét lehet pontosan monitorozni és szabályozni.
Az IO-Link technológia bevezetése további előnyöket kínál az iparivíz-tisztítási folyamatokban. A távolról történő felügyelet és konfiguráció lehetővé teszi a gyors és hatékony hibaelhárítást, valamint a folyamatoptimalizálást. Sascha Holthusen, a Steffen Hartmann Recyclingtechnologien ügyvezető igazgatója szerint az IO-Link segítségével mélyebb betekintést nyerhetnek a berendezés működésébe, ami növeli a hatékonyságot és csökkenti a karbantartási időt.

 

ifm Ipari víztisztítás IO Linkkel érzékelők io linkkel csatlakoznak2

4. ábra Minden érzékelő IO-Linkkel csatla­kozik. Ez csökkenti a beállítási időt, megkönnyíti a paraméterek beállítását és lehetővé teszi a távdiagnózist egészen az érzékelő szintjéig

 

Az IO-Link technológia gazdasági és környezeti előnyei

Az IO-Link technológia decentralizált IO-Link-master modulokhoz történő csatlakoztatása jelentős előnyöket kínál a kábelezés során, csökkentve a szerelési időt és költségeket. A bővített diagnosztika és távkarbantartási lehetőségek további előnyt jelentenek, hozzájárulva a berendezések hatékonyságának és megbízhatóságának növeléséhez.
Összegezve az IO-Link technológia integrálása a vákuumos párologtatási folyamatokba jelentős előrelépést jelent az iparivíz-tisztítás területén. Az effajta technológiai innovációk segítségével nemcsak a hatékonyság és megbízhatóság növelhető, hanem a fenntarthatósági célok is könnyebben elérhetővé válnak az ipari szektorban.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530