Skip to main content

IO-Link Workshop és az Y-út

Megjelent: 2019. október 29.

ifm 1 abraA magyar IO-Link Közösség – amelynek az ifm az egyik alapító tagja – 2018 elején alakult meg azzal a céllal hogy a közösséget alkotó gyártók közösen népszerűsítsék az IO-Link technológiát. A közösség által szervezett IO-Link User Workshop-on az ifm electronic Kft. nagy sikerrel mutatta be az új adatkezelési koncepcióját, amely óriási segítséget nyújt a felhasználóknak az Ipar 4.0 környezet kialakításához. Az új koncepció neve Y-út.

 

Az Y-út

Az ifm IO-Link érzékelői akár több terabyte adatot is képesek szolgáltatni évente. Ma ennek a hatalmas adatmennyiségnek mindössze 5%-át használják fel a gépek vezérlései, a többi, az IT által feldolgozható adat nagyon sok esetben felhasználás nélkül elvész, aminek legfőbb oka, hogy ezen adatok továbbítása az IT hálózatra eddig körülményesen és csak a vezérlésen keresztül volt megvalósítható.

 

ifm 2 abra


Az ifm electronic Y-útja erre kínál egyszerű és költséghatékony megoldást.
Az Y-út megoldással az adatok fennmaradó 95%-a is közvetlenül elérhetővé válik. Nincs szükség kerülőutakra a vezérlésen keresztül. Költséghatékony és egyszerű összeköttetés az IT és az automatizálási technika között az érzékelőtől az SAP szintjéig. A rendelkezésre álló szoftver és hardver összetevők lehetővé teszik az üzem területén alkalmazott érzékelők és aktuátorok közvetlen összeköttetését Ethernet hálózaton keresztül a helyi szerverrel. Az érzékelőadatok nemcsak közvetlenül továbbíthatók és dolgozhatók fel a vállalatirányítási rendszerrel, hanem elérhetők a világ bármely pontján. Az összegyűjtött folyamatparaméterek, gépadatok és diagnosztikai információk valós idejű feldolgozásával tovább növelhető a termelés és az energeiafelhasználás hatékonysága.

 

ifm 1 abra

 

Teljesen szétválasztva

Az IT-s szakemberek gyakori elvárása, hogy a vezérlő és az IT hálózat egymástól teljesen különálló és galvanikusan elválasztott legyen. Az IO-Link masterek külön beállítható IoT-portja megfelel ezeknek a feltételeknek, így a masterek egyszerre csatlakoztathatók a vezérlő és IT hálózatra is. Ráadásul, ezzel a megoldással nagymértékben tehermentesíthetők a PLC-k is, hiszen oda már csak a vezérléshez szükséges adatok kerülnek továbbításra.

 

ifm 3 abra

 

LINERECORDER SMART OBSERVER szoftver

Az ifm SMART OBSERVER állapotfelügyeleti szoftver kimondottan gépek, berendezések és teljes rendszerek állapotfelügyeletére és energiafelhasználásának vizsgálatára szolgál. A szoftverben számos kiértékelési lehetőség és riasztási protokoll áll a felhasználó rendelkezésére. Ilyen például az aktuális státusz kijelzése, egy vagy több folyamatérték összehasonlítása különböző vagy azonos időtartományokban, valamint riasztásmenedzsment.

 

ifm 4 abra

 

Online monitoring

Az érzékelt adatokhoz, elemzésekhez és riasztási jelentésekhez a felhasználók bármikor, bárhol hozzáférhetnek. Minden információ és funkció az egész világról elérhető és kezelhető a webes felületen keresztül, valamint a riasztási protokollnak megfelelően az esetlegesen fellépő zavarokról azonnali információ kapható e-mailben és SMS-ben.

 

Felhasználási területek

Az Y-út nyújtotta előnyök nagyon jól használhatók az energiafelügyelet, állapotfelügyelet, minőségfelügyelet, nyomonkövetés és távoli szolgáltatások területén.

 

 

A magyar IO-Link Közösség 2018 elején alakult meg azzal a céllal, hogy a közösséget alkotó gyártók közösen népszerűsítsék az IO-Link technológiát. A közösség tagjai a piacon gyakran egymás közvetlen konkurensei, de közös a cél: egy jól működő, stabil, könnyen használható és univerzális kommunikáció megvalósítása az automatizálásban. Az IO-Link egy hatékony szabvány (IEC 61131-9) intelligens megoldások létrehozására az ipari automatizálásban. A digitális interfész egy terepibusz-független pont-pont kapcsolat és az első olyan világszerte szabványosított IO technológia, amely a vezérléstől az automatizálás legalacsonyabb szintjéig kommunikál, és az érzékelőket és az aktorokat a terepi busz szintbe integrálja. Az IO-Link kommunikációs interfész kézzelfogható előnyökkel jár: gyors és költségtakarékos telepítés, folyamatos diagnosztika és az érzékelők gyors cseréje. Ezek központi helyről paraméterezhetők, ami nagyobb rugalmasságot eredményez, és növeli az automatizálás hatékonyságát. Az IO-Link univerzális interfész saját protokollal és IO-Link masterrel forradalmasítja az ipari automatizálást egyszerű telepítéssel és teljes funkcionalitással. A problémamentes kommunikáció az érzékelőtől egészen az internetig alapvető fontosságú a gyors, rugalmas és hatékony gyártás, az Ipar 4.0 megvalósításához.

 

 

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm