Skip to main content

IO-Link masterek az autóiparban

Megjelent: 2020. október 01.

ifmAz IO-Link szabványosított IO technológiát alkalmazó érzékelők és a különböző terepibusz-hálózatok közötti kapcsolatot az IO-Link masterek biztosítják. Ezen eszközöknek köszönhetően az IO-Link platformon keresztül kommunikáló szenzorok funkciói és digitális mérési értékei szinte bárhonnan elérhetővé válnak a kábelezési költségek jelentős csökkentése mellett.
A mastereknek az érzékelőkhöz hasonlóan meg kell felelniük az adott alkalmazási terület igényeinek és előírásainak, ezért az ifm electronic termékpalettáján megtalálhatók a gépgyártás, az élelmiszeripar és italgyártás, valamint autógyártás számára fejlesztett változatok.

 

Az IO-Link előnyei

Az IO-Link lehetővé teszi a különböző érzékelők kapcsolási jeleinek és mérési értékeinek összegyűjtését és decentralizált formában történő továbbítását a vezérléshez. A hálózat kiépítésénél nincs szükség párhuzamos kábelezésre, ezzel jelentős idő és anyagköltség takarítható meg. A digitális kommunikáció kevésbé érzékeny az elektromágneses zavarokra, ezáltal a kábelútvonalak tervezése is sokkal egyszerűbb, mivel a kábelek olyan helyeken is elhelyezhetők, ahol korábban nem lett volna célszerű. A teljes IO-Link hálózaton történő kétirányú kommunikációnak köszönhetően a mérési értékek és a kimenetek állapotának lekérdezése mellett lehetőség van a szenzor távolról történő paraméterezésére és diagnosztikai adatainak elérésére.

 

ifm 2

Robusztus terepi master modulok

 

IO-Link master az autóipar számára

Az ifm electronic autóipar számára kifejlesztett IO-Link master sorozata minden tekintetben megfelel az AIDA által előírt szabványoknak. A tápellátás ennél a sorozatnál szabványos L-kódolású M12 csatlakozón keresztül történik, amely a nagy áramterhelhetőség mellett funkcionális föld (FE) csatlakozást is biztosít.
A speciális tápcsatlakozásnak köszönhetően a masterek összesen 16 A áramterhelhetőségűek, ennek köszönhetően lehetőség van nagy, akár 2 A áramfelvételű mágnesszelepek és működtetők csatlakoztatására portonként. A csatlakoztatott eszközök védelme érdekében minden egyes porthoz egyedi áramkorlát állítható be. Ezenkívül a portok áram- és feszültségértékei mérhetők, amivel az adott berendezés energiaszükséglete könnyen meghatározható és továbbítható az ERP rendszerekbe további elemzésre.

 

ifm 1

Autóipar számára kifejlesztett IO-Link master sorozat

 

Robusztus terepibusz-modulok

A modulok anyaga és gyártási eljárása megegyezik a már jól bevált EVC csatlakozó termékcsaládéval. Ellenállnak az autóiparban használt különböző hűtő- és kenőanyagoknak, valamint az ifm electronic ecolink technológiájának köszönhetően az M12 csatlakozóik megbízható tartós tömítést biztosítanak. Ezek a masterek még zord körülmények közötti alkalmazási környezetekben is megfelelő választásnak bizonyulnak.

 

Érzékelők konfigurálása

Az LR Device IO-Link-paraméterező szoftverrel az összes hálózaton lévő master elérhető a csatlakoztatott érzékelőkkel együtt, ebből adódóan a felhasználó teljes áttekintést kaphat az egész berendezésről. A szoftver az érzékelőket az aktuális paramétereikkel jeleníti meg, amelyek bármikor akár egy központi helyről módosíthatók.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm