Skip to main content

Intersil: termikus energiaellátású, vezetékmentes nyúlásmérő bélyeg

Megjelent: 2011. december 15.

A nyúlásmérő bélyeges deformáció- és terhelésmérés sokszor rendkívül kiterjedt szerkezeteken valósul meg, ezért a telepítési költségének java részét a jelvezetési kábelezés emészti fel. Az Intersil új megoldásában a nyúlásmérő bélyeg az erősítőt, a digitalizálót és a vezetékmentes interfészt is magában foglalja.

Ez természetesen csak akkor „éri meg”, ha a feldolgozóegység egész életciklusára szóló energiaellátásra is „gondozásmentes” megoldást találnak. Az Intersil ezért a Nextreme Thermal Solutions céggel összefogva olyan megoldást dolgozott ki, amelyben a nagyjából 100 μA fogyasztású elektronikai egység energiaellátását a hőmérséklet-különbség által működtetett, termikus energianyerő rendszer szolgáltatja. Ráadásul a használaton kívül is termelődő energia sem megy veszendőbe, mivel egy kondenzátor tárolja későbbi felhasználásra.

 

intersil-blyeg

A nyúlásmérő ellenálláshíd átlójában keletkező feszültség erősítésére a létező legkisebb (mindössze 18 μA) fogyasztású, csopper-stabilizált ISL28033 eszközt használják, amelynek hőmérsékletfüggő driftje csupán 75 nV/°C. Amennyiben ennél is jobb hőstabilitásra van szükség, az eszköz továbbfejlesztésén is gondolkodnak még kisebb, 15 nV/°C drfitű erősítővel. A termikus energiaellátó film a mért szerkezet hőmérséklet-különbségei miatt a felületén áthaladó hőenergiát „csapolja meg”. A belőle nyert szűkös energiával úgy takarékoskodnak, hogy az eszköz csupán a mérés idejére kap tápfeszültséget. Az Intersil új eszköze az első a termikus energiával üzemeltetett vezetékmentes szenzorcsalád tagjai között.

www.intersil.com/energyharvesting