Skip to main content

Intelligens hálózatépítés az automatizálásban

Megjelent: 2023. június 02.

Murrelektronik lidA Murrelektronik decentralizált telepítési technológiával teszi alkalmassá a gépeket és rendszereket a jövő számára

Az automatizálási iparág a digitális átalakulásra összpontosít. A decentralizált telepítési technológiával döntő lépés tehető a digitalizáció és a fenntartható értékteremtés felé. A Murrelektronik évek óta a decentralizálásra összpontosít, és maga fejleszti a digitális átalakuláshoz szükséges összes hardverterméket (terepibusz-modulok, switchek, tápegységek, IO-Link, kábelek és csatlakozók), a vállalat digitális ikrek területén rendelkezésre álló know-how-ja pedig erős szoftveres háttérrel párosul. Az egyes komponensek intelligens hálózatba kapcsolása egy átfogó rendszer kialakításához szakmailag előremozdítja a digitális átalakulást. 

 

Vario-X – A többszörösen díjnyertes automatizálási rendszer

A VarioX egy teljes egészében rugalmas és méretezhető auto­matizációs platform, minden szinten és minden interfésznél maximális nyitottsággal és teljesítménnyel. Az automatizálás a jövőben vezérlőszekrény és sűrített levegő nélkül működik – másrészt viszont hálózatba kapcsolt, összedugható és költséghatékony. 
A digitális iker segítségével az üzem tervezése, szimulációja és az azt követő működésfelügyelet, valamint a karbantartás irányítása teljes mértékben átkerül a digitális térbe. A valós rendszer mobilis 1:1 leképezése tartalmazza a későbbi rendszer minden funkcióját és paraméterét – és mindezt már a tervezési szakaszban, mielőtt még megrendelték vagy beszerelték volna az első alkatrészt. 

 

Murrelektronik Vario X

1. ábra Vario-X automatizációs platform

  

Áramellátás megoldása – Emparro20-Pro

A Murrelektronik áramellátási komponensei optimális áramellátást biztosítanak a gép- és rendszerberendezésekben. Az új, nagy hatékonyságú Emparro20-Pro kapcsolóüzemű tápegység kis méretének, hosszabb élettartamának és a gép magas rendelkezésre állásának köszönhetően pénzt takarít meg. A külön kapható IO-Link adapterrel a kapcsolóüzemű tápegység távolról is működtethető, például a kimeneti feszültség beállítása, a kezelőelemek zárolása vagy a kapcsolóüzemű tápegység diagnosztikájának elvégzése céljából. 
Az Emparro20-Pro teljesen szerszámmentes rögzítésével a kalapsínen egyszerűbb a telepítés. További pozitívum a kapcsolóüzemű tápegység nagyfokú kompaktsága, amely több mint 40%-kal keskenyebb, mint az elődje, nagy helyet takarítva meg a kapcsolószekrényben. 

 

IO-Link – Egy rendszer mindenkinek

Az elmúlt években a termelési folyamatok összetettsége folyamatosan nőtt, mivel a modern gépek és üzemek egyre több adatot gyűjtenek és kapcsolnak hálózatba. Az IO-Link kommunikációs szabvány rendet teremt a kábelek és csatlakozók összevisszaságában: a sorkapocslécektől a kompakt IO-modulok felé. A bevált plug-and-play elvnek köszönhetően a beépítési technológiában egyszerű a csatlakozások kialakítása; ugyanakkor a kommunikációs szabvány maximális átláthatóságot teremt az érzékelő-működtető szinttől a felhőig. 
A Murrelektronik széles IO-Link portfóliót kínál, amely folyamatosan bővül. Az „MVK Pro” és „IMPACT67 Pro” IP67-es terepibusz-modulokba összesen nyolc multifunkcionális master port van beépítve, és nagy áramerősség valósítható meg az L kódú M12 dugaszoló csatlakozónak köszönhetően. Ezenkívül a PROFINET, EtherNet/IP és EtherCAT Ethernet protokollok problémamentesen üzemeltethetők. Az OPC UA, MQTT, JSON REST API segítségével a terepibusz-független használat is lehetővé válik – köszönhetően a már integrált Standardized Master Interface-nek (SMI). Összességében csökkenthetők a költségek, növelhető a termelékenység, új lehetőségek kínálkoznak a szerviz és karbantartás során, minimálisra csökkentve a telepítési és használatbavételi időt, kiváltva a sok vezetéket igénylő és nagy helyet elfoglaló kapcsolószekrényeket.

 

MQ15 csatlakozók a gép áramellátásához

A dugós csatlakozók könnyen felszerelhetők a szerszámmentes gyorscsatlakozásnak köszönhetően. Alkalmasak a nehéz ipari környezethez, mivel por- és vízállóak az IP67-es szabványnak meg­felelően. A kompakt kialakítás és a magas áramátviteli értékek akár 16 A folyamatos terhelés 600 V AC feszültség mellett az alkalmazások széles körét nyitják meg. Ezért kiválóan alkalmasak aszinkron és háromfázisú motorok csatlakoztatására.
A Murrelektronik vezető szerepet tölt be a csatlakozókábelek terén, szinte korlátlan számú kábeltípussal, színnel és csatlakozási típussal. Az M8, M12, MQ15, M23 körcsatlakozók a szelepcsatlakozókhoz hasonlóan előre összeszerelve és szinte minden kábelhosszban elérhetőek. A LED és a védőáramkörök gyakran integráltak. A praktikus adapterek és T-darabok növelik a rugalmasságot.

 

Murrelektronik MQ15

2. ábra MQ15 Power szerelhető csatlakozók

  

The Power of Vision

Az ipari képfeldolgozás számos iparágban valódi hatékonyságnövelő tényező. A kamerák számos érzékelőt helyettesítenek és a folyamatok teljes automatizálásának alapját képezik. Vonalkód­olvasás, méretadatgyűjtés, minőségellenőrzés, alkatrészkövetés és -azonosítás, gyártósori felügyelet – csak néhány az alkalmazási területek közül. Az automatizálás és az optimalizálás nagyobb hatékonyságot, nagyobb áteresztőképességet, jobb minőséget, kevesebb költséges utómunkát és nem utolsósorban jobb ügyfél-elégedettséget jelent.
A Murrelektronik moduláris plug & play megoldásaival a látórendszerek nemcsak gyorsan és rugalmasan üzembe helyezhetők, de a modulok széles körű és részletes diagnosztikát is lehetővé tesznek, amivel nagyban befolyásolják a rendszer rendelkezésre állását. További előny: az adatkommunikációs eszközök és az áramellátás decentralizált telepítése a telepítési erőfeszítéseket jelentősen, valamint a túlméretezett kapcsolószekrények és kábelútvonalak tervezési és koncepcionális munkáit is a szükséges mértékűre csökkentheti.

 

Murrelektronik Vario X

3. ábra Vision termékek

  

Intelligens hálózatépítés és a hálózat teljes ellenőrzése

A Murrelektronik switchek széles választékban állnak rendelkezésre. A hálózatépítéshez alkalmas kábelek és az egyszerű csatlakoztatást biztosító kapcsolószekrény-átvezetések nem hagynak kívánnivalót maguk után. A menedzselt vagy nem menedzselt switchek segítségével a PLC-vezérlés könnyedén összekapcsolható az Ethernet-résztvevőkkel és más switchekkel. 
A Xelity 10 TX IP67 menedzselt switche új lehetőségeket kínál az intelligens adatkezelésre, ami decentrálisan és vezérlőszekrény nélkül megvalósítható. Az akár tíz gigabites porttal, valamint a nagyfokú robusztusságával és a változatok sokféleségével új mércét jelent ezen a termékterületen. A kompakt, robusztus, magas IP67-es védelmi besorolású fémház lehetővé teszi a switch használatát még rendkívül nehéz ipari környezetben is, amíg az M12 L-kódolású tápcsatlakozók egyszerű csatlakozást biztosítanak áramtovábbítással.
Az új menedzselt IP20 Gigabit switchek gigagyors adatátviteli sebességgel közlekednek, és minden porton akár 1000 Mbps sebességet kínálnak. Beépített hálózati diagnosztikával, hibaelemzéssel és redundanciamechanizmusokkal rendelkeznek. Optimalizálják az adatátvitelt, és biztosítják az ellenőrzést a hálózaton belül, például távoli hozzáférésen keresztül.

 

Murrelektronik Kft. 
9024 Győr, Práter utca 9. 
Tel.: +36 96 900 125 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
www.murrelektronik.hu

 

#67b345