Skip to main content

Intelligens buszkábelállapot-figyelés

Megjelent: 2019. április 30.

igus lidAz automatizálás biztonságának növelésére szolgál az igus új CF.D buszkábelmegoldása, amely az intelligens gyárakban lehetővé teszi az intenzív mozgást végző energialánc-kábelek megfigyelését, így sokkal ritkábban akad meg a gyártás folyamata.

 

 

 

Az energialáncokban fellépő mechanikai terhelések idővel megváltoztatják a buszkábelek adatátviteli jellemzőit. Ez a jelenség nem pusztán a lineáris, hanem a háromdimenziós mozgások esetén is jelentkezik, így például a robotoknál alkalmazott kábelkötegek esetében is. Az eredmény szakadozó adatátvitel vagy akár előre nem látható meghibásodás is lehet.
Az energialánc-rendszerekben használt buszkábelek intelligens monitorozásához alkalmazható az igus által kifejlesztett új CF.D rendszer, amely előre észleli a chainflex buszkábel állapotának romlását, így az adatátviteli jellemzők legcsekélyebb változása esetén is képes előre jelezni, mikor lehet szükséges a termelés leállítása. Az igus teljesen egyedi CF.D megoldása által továbbított korai figyelmeztetéseknek köszönhetően elkerülhetők a váratlan és jelentős költségekkel járó gyártásleállások.

 

igus

Intelligens kábelmonitorozás az intelligens gyárban: az igus CF.D rendszere időben tájékoztat a buszkábelek adatátviteli jellemzőinek változásáról (Forrás: igus GmbH)

 

Az igus CF.D rendszer felépítése és működése

Az igus intelligens CF.D rendszerét az értékelő egység és a válaszadó modul alkotja. Ezek az egységek a mozgó buszkábel elején és végén kapnak helyet. Az értékelő egység rendszerint a fix végen elhelyezett kapcsolószekrényben található, míg a válaszadó modul a mozgó végen lévő elosztóházban. A két egység között mérési célból a rendszer különleges adatcsomagokat továbbít, majd az adatvesztés mértékének alapján a program folyamatosan nyomon követi és értékeli a kábel minőségét. Amennyiben az értékek túllépik az előre meghatározott paramétereket, a rendszer egy sárga LED fényjelzésével, továbbá egy kapcsoló aktiválásával figyelmezteti a kezelőt. A figyelmeztetési határérték a csatlakoztatott hálózaton keresztül lekérdezhető, és az aktuális állapot webes böngészőben megjeleníthető. A második figyelmeztetési küszöb túllépését már vörös LED jelzi, amely egyben a buszkábelen menő kommunikáció hibájára is utal, hogy a kapcsolószekrényt ellenőrizve gyorsan meg lehessen állapítani a hiba helyét.

 

Az igus CF.D rendszere és a smart plastics termékcsalád

Most fordul elő először, hogy egy innovatív rendszer dinamikus használat közben is lehetővé teszi a kábel megfigyelését anélkül, hogy további mérő- és egyéb kábeleket kellene alkalmazni.
A megelőző karbantartás elősegítése érdekében a CF.D problémamentesen integrálja magát az isense környezetbe. Az igus 2016 óta egy speciális termékcsalád fejlesztését végzi ezen a néven, amelyben különféle érzékelőkkel és monitorozó modulokkal látja el motion plastics termékeit, ezzel intelligenssé téve azokat. Az új megoldással felszerelt rendszerek között megtalálhatók például az energialáncok, a kábelek, a lineáris vezetők és a csúszógyűrűs csapágyak is. Ezek az új rendszerek többek között mérik az alkatrészek használat közbeni kopását, és időben értesítik a kezelőt az esedékes javításról vagy cseréről. Az igus kommunikációs moduljával (icom) az összetevők hálózatba rendezhetők, és állapotuk, valamint az értesítések online nyomon követhetők okostelefonon, számítógépen vagy táblagépen. Emellett lehetőség van az ügyfél infrastruktúrájába való közvetlen integrálásra is. A smart plastics intelligens műanyagok már számos alkalmazási területen – például az autógyártás területén – jelzik előre az alkatrészek élettartamát.
A fejlesztés következő fázisa az összetevők fokozottabb integrációja – mint például a vevőegység csatlakozóházzal való egybeépítése – lesz.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®