Skip to main content

Intelligens 3D nyomtatott siklóalkatrészek az igus-tól

Megjelent: 2021. május 03.

Világelső innováció: integrált szenzorok nyomtatott alkatrészekben

igus lidAz igus 3D-nyomtatott, kopásálló alkatrészei gyakran ugyanolyan élettartammal rendelkeznek, mint az eredeti komponensek. Az igus azonban itt nem áll meg, a 3D-nyomtatott alkatrészek intelligens funkciókkal bővülnek. A filament nyomtatási technológiával készülő alkatrészek figyelmeztetnek túlterhelés esetén, vagy ha karbantartás esedékes. A világon eddig egyedülálló módon az igus közvetlenül az alkatrészekbe nyomtatja bele az érzékelőrendszert. Ennek eredményeképpen csökken a gyártási idő és a költségek, ráadásul ez a megoldás az Ipar 4.0 funkciók egész sorát nyújtja.

 

Az additív gyártástechnológia és az Ipar 4.0 örökre megváltoztatja a gyártástechnológiát, és mindez egyesül az igus újdonságában. A többkomponensű nyomtatási technológia felhasználásával, az additiív gyártástechnológiával készülő alkatrészek a világon először, közvetlenül a komponensekbe nyomtatott érzékelőkkel kerülnek forgalomba. „Az intelligens, 3D-nyomtatott siklócsapágy valódi áttörés” – nyilatkozott Tom Krause, az igus Additív Gyártási Részleg vezetője. – „Lehetőség nyílik az egyedi alkatrészek prediktív karbantartására, ezzel későbbi költséget takaríthatunk meg.” Az intelligens 3D-nyomtatott alkatrész már jóval a meghibásodás előtt jelzi, hogy eljött a csere ideje. Észleli a túlterhelést is, tehát megállíthatjuk a folyamatot még mielőtt az komolyabb károsodást okozna a csapágyfészekben vagy az egész rendszerben.

 

igus

A világon először az igus intelligenciát nyomtat az alkatrészekbe, ezáltal elsőként, alacsony költségek mellett válik lehetővé a prediktív karbantartás az egyedi kopásálló alkatrészek esetében is (Forrás: igus GmbH)

 

 

Észleli a kopást és a terhelést

Az igus 2016 óta foglalkozik intelligens kopásálló alkatrészek gyártásával energialáncokhoz, siklócsapágyakhoz és lineáris kocsikhoz. Kezdetben lézerszinterezéssel, iglidur l3-ból készültek a siklócsapágyak, ezekhez egy következő gyártási lépésben adták hozzá az intelligens funkciókat. Ebben az esetben azonban az intelligens egyedi alkatrészek gyártása kis mennyiségben komplex és költséges folyamat, mivel az adott alkatrészre vonatkozó munkafolyamatok rendkívül specifikusak. Egy új gyártási folyamat révén az igus fejlesztőmérnökei már egyetlen lépésben képesek ilyen intelligens, kopásálló alkatrészek gyártására. Az intelligens, különleges igénybevételeknek kitett alkatrészeket egy lépésben, költséghatékonyan, mindössze 5 munkanap alatt le tudják gyártani. Az érzékelőréteget az alkatrész terhelésnek kitett felületére viszik fel. Az intelligens, beépített érzékelőkkel ellátott alkatrészek gyártása többkomponensű 3D nyomtatással történik. Az alkatrészeket iglidur l150 vagy iglidur l180 szálanyagból, valamint egy ezekkel jól kötő, speciálisan kifejlesztett, elektromosan vezető szálanyagból készítik.
Jelenleg két felhasználási terület kínálkozik. Ha az elektromosan vezető anyagot a két terhelt felület közé helyezik, akkor az alkatrész jelzi a túlterhelést, mivel amikor a terhelés csökken, csökken az elektromos ellenállás is – ennek köszönhetően még a további károsodás bekövetkezése előtt meg lehet állítani az eszközt. A terhelhetőség megállapítása érdekében a siklócsapágyat megfelelően kell kalibrálni. Másrészről, a csúszófelületbe ágyazott vezetőréteg esetében az ellenállás változásával mérhető a kopás. A 3D-nyomtatott alkatrész segítségével lehetséges a prediktív karbantartás. A kenés- és karbantartásmentes tribo-műanyagból készült alkatrész jelzi, mikor jön el a csere ideje, ezzel előre tervezhetővé válik a karbantartás és kiküszöbölhető a rendszer leállási idővesztesége. Amennyiben a 3D nyomtatással előállított alkatrészeket a szériagyártást megelőzően is alkalmazzák, az így összegyűjtött kopási és terhelhetőségi adatok hasznos információkkal szolgálnak az adott alkatrész élettartamára és a szériagyártásban való alkalmazására vonatkozóan. Ennek köszönhetően a fejlesztési folyamat könnyebben adaptálhatóvá és optimalizálhatóvá válik.
Ez mindössze egy a számos 3D nyomtatási innováció közül, amelyeket az igus idén ősszel bemutat. Az igus az online térben személyre szabott kalauzolással várja az új termékek iránt érdeklődőket, amelyekről további információkat kaphatnak az alábbi linken: https://www.igus.eu/info/3d-printing-fair?L=en

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.igus.hu