Skip to main content

Integrált kezelőfelület a Bosch élelmiszeripari csomagológépeihez

Megjelent: 2019. október 10.

beckhoff 02A Bosch Packaging Technology vállalat „Food” üzletága élelmiszeripari csomagolórendszerekre szakosodott. Mivel ezeket nemzetközi élelmiszergyártók használják sok esetben, rendkívül fontos, hogy kezelésük egységes és integrált legyen. A csomagolóipari szakemberek ezért fejlesztették ki az új HMI 4.0 kezelőfelületet, amelyet nemzetközi szinten, egységesen vezettek be a Bosch élelmiszer-csomagoló berendezéseinél – a Beckhoff vállalat többérintéses panel PC-jével együtt.

 

Jelenleg a vállalat új csomagológépei már az új kezelőfelülettel készülnek. Pascal Witprächtiger, a Bosch vállalat „Ipar 4.0 – Életciklust felölelő megoldások” nevű üzletágának igazgatója kifejtette: „A szoftver és a hardver tökéletesen illeszkedik egymáshoz, ezért a HMI 4.0-t csak a Beckhoff többérintéses panel PC-ivel együtt használjuk. Ezzel biztosítható egyrészt a teljes körű funkcionalitás, másrészt az egységes megjelenés és egyszerű használat, valamint az integrált megvalósítás, amely jelentősen megkönnyíti a felhasználók számára bármelyik gépünk kezelésének elsajátítását. Elsősorban a Beckhoff 15,6 coll átmérőjű vezérlőpaneljét használjuk, mégpedig három különböző verzióban: a CP3716 IP-65 típusú, karra szerelhető változatot billentyűzetbővítménnyel vagy anélkül, valamint a CP2716 változatot a vezérlőszekrényben.”
Pascal Witprächtiger számára fontos döntési szempont volt az eszközválaszték rugalmassága is: „Jobban kedveljük a két gépkarra szerelhető változatot: alkalmazásaink mintegy 80%-ában várhatóan ezeket használjuk majd. Az esetek fennmaradó 20%-ában észszerűbbnek tűnik a beépített kezelőfelület alkalmazása, például olyan helyzetekben, ahol már van megfelelő vezérlőszekrény, és ezzel megtakaríthatók a gépkar költségei; esetleg a higiénikus kialakítás nyújtotta előnyöket szeretnénk kihasználni.”
Roland van Mark, a Beckhoff ipari PC-k termék- és marketingmenedzsmentjéért felelős üzletágának munkatársa hozzátette:
„A fő szempontot a gyakorlati alkalmazás követelményei jelentik. Végül is a kar nemcsak pénzbe kerül, hanem helyet is igényel, újabb mechanikai egységet jelent, és mozgathatósága nem feltétlenül nyújt többletet minden helyzetben.”

 

beckhoff 01

Az új csomagolórendszert megvalósító szakértői csapat (jobbról balra): Pascal Witprächtiger, a Bosch Packaging vállalat „Ipar 4.0 – Életciklust felölelő megoldások” üzletágának igazgatója; Roland van Mark, a Beckhoff ipari PC-k termék- és marketingmenedzsmentjéért felelős üzletágának munkatársa; Thomas Schwendemann, a Bosch Packaging vállalat stratégiai beszerzési részlegének vezetője; Stefan Keller, a Beckhoff svájci leányvállalatának területi értékesítési igazgatója; és René Zuberbühler, a Beckhoff svájci leányvállalatának ügyvezető igazgatója

 

A feladathoz illesztett általános hardver

A Beckhoff vezérlőpanelje, mint Roland van Mark kifejtette, egy világszerte kapható egyedi eszköz: „A lényeg az, hogy minden felhasználói igényt kielégítsünk, ugyanakkor világszerte optimális ügyféltámogatást biztosítsunk. Ezt olyan vezérlőpanellel érhetjük el, amely nagyrészt általános alkatrészekből áll.” Pascal Witprächtiger hozzáfűzte: „Különösen fontos ez multinacionális vállalatoknál, amelyek világszerte rendelkeznek gyártóüzemekkel, ezért akár egy kínai vagy ausztrál felhasználónak sem kell heteket várnia egy speciális változatra.”
A bővítményként rendelhető elektromechanikus kezelőgombokon és az igény szerint feliratozható üveg előlapon kívül Pascal Witprächtiger felhívta a figyelmet egy további alkalmazásspecifikus tényezőre is: „A gépünk felépítésének egyik különösen vonzó eleme a kezelőkar. Mivel ez nagyon vékony és kis görbületi sugarú, a rögzítés mechanizmusát a nyomógombos bővítményt tartalmazó panelváltozathoz kellett igazítanunk. A Beckhoff vállalattal való együttműködés ezen a téren is mintaszerű volt, például a Windows 10 IoT operációs rendszer vagy a termikus viszonyok kialakítása kapcsán is.” Roland van Mark így világított rá az alapelképzelésre: „Az eszköz jól megtervezett felépítése egyértelmű előnyöket rejt magában. A megfelelően méretezett alumíniumházban bal oldalt található az alaplap, a másik oldalon a merevlemez, középen pedig az összekötő egységek. Minden rendszerelem termikusan el van választva egymástól. E modularitás révén különleges igények is kielégíthetők, például vékony kar kialakítása gyorsan, könnyen, a rendelkezésre állás korlátozása nélkül.”

 

beckhoff 02

A Bosch csomagológépeinek mintegy 40%-án világító nyomógombokkal szerelt panel-PC-k találhatók

 

Vonzó megjelenésű kezelőfelületek sokrétű választéka

Mivel a Bosch Packaging számára előnyösebbek a karra szerelt eszközök, Pascal Witprächtiger szerint a Beckhoff IP65-védettségű változatokat is tartalmazó széles termékpalettája kulcsszerepet játszott a döntésben: „Nem sok beszállító rendelkezik a piacon ilyen széles eszközválasztékkal, különösen az IP65-besorolású változatokat illetően. A Beckhoff termékek további előnyei közé tartozik a vonzó megjelenés és a magas szintű gyártási tapasztalaton alapuló, kiváló termékminőség. Fontos tényező volt számunkra az az ígéret, hogy a rendkívül jól bővíthető kezelőfelületi (HMI) termékkínálat le fogja fedni minden jövőbeni követelményünket, beleértve bármilyen különleges igényt is.”
Pascal Witprächtiger szerint a kialakítás is sokat számított: „Bár a legfontosabb az, hogy a csomagolórendszereink jól teljesítsenek, nem mellékes a kezelőfelület hardverének és szoftverének kialakítása sem, mert a HMI 4.0 sokkal több egy új illesztőfelületnél, újraértelmezi az ember és a gép közötti kapcsolatot. A fő cél a kezelés egyszerűsítése: csak a minimálisan szükséges mennyiségű információ jelenik meg rajta, de mindig pontosan az, amire szükség van. Más szóval a legfontosabb a felhasználói élmény.” Roland van Mark egyetértett: „Csak a lényegre optimalizált gép lehet hatékony és megbízható. A vonzó és hatékony hardver még gyorsabb és célzottabb működést tesz lehetővé.”

 

beckhoff 03

A kezelőpanel használható igény szerint elektromágneses gombok nélküli, karra szerelt kivitelben (amint az ábrán látható), vagy beépített változatban

 

További lehetőségek, például Ipar 4.0

A Bosch csomagológépeiben használt panel PC-k négymagos Intel® Atom™ processzorai bőséges számítási teljesítményt biztosítanak. Pascal Witprächtiger szerint ezek a PC-k nemcsak kellően hatékonyak, hanem költségvonzatuk is kedvező, ventilátor nélkül üzemeltethetők, és grafikus motorjuk kiválóan alkalmas a kezelőfelület futtatására: „A széles képernyőformátum ideálisan illeszkedik a gépek kialakításához és üzemeltetési koncepciójához. Emellett, például, a 3D-megjelenítésekhez használt többérintéses üzemmód támogatása révén megvalósíthattuk minden elképzelésünket, ráadásul a jövőbeni fejlesztésekre is jól felkészülhetünk.
A korszerű Windows 10 IoT operációs rendszer számos különféle opcióval támogatja az Ipar 4.0-alapú ötletek megvalósítását. Összességében olyan integrált megközelítés a célunk, amely optimális kezelőfelületet, gyors hibaelhárítást és végső soron maximális géphatékonyságot biztosít.”
Pascal Witprächtiger egy vezérlőrendszer-felhasználást is említett, mint az Ipar 4.0 alkalmazások egy korai megvalósítását: „Az egyes kezelőpanelek WCF (Windows Communication Foundation) technológiával automatikusan szinkronizálják magukat anélkül, hogy ehhez egy távoli master-gépet igényelnének. Mindegyik kezelőfelületi egységen megjeleníthetők más gépek információi, parancsai és receptjei is. A végfelhasználók így drága hagyományos szerverrendszer nélkül használhatják ki a hálózat nyújtotta előnyöket. Egyszerűsödik az akár 92 méter hosszú csomagolórendszerek hibaelhárítása is, mert a felhasználónak már nem kell elgyalogolnia egy távoli kezelőpanelhez, hanem egyetlen kezelőfelületen keresztül ellenőrizheti a teljes gépsort. Mindehhez ideális alapot nyújt a többérintéses Beckhoff panel-PC és a mi HMI 4.0 alapú kezelőfelületünk együttese.”

 

beckhoff 04

Az érintőpanel kis kiterjedésű rögzítési pontja jól illeszkedik a Bosch vékony karadapteréhez, emellett nyomógombokat igénylő alkalmazásokhoz is könnyen hozzáilleszthető

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff