Skip to main content

Instek milliohmmérők

Megjelent: 2019. május 23.

rapas lidA nagy felbontással rendelkező Instek gyártmányú GOM-804/805 típusjelű milliohmmérők/mikroohmmérők jól használhatók az ipar legkülönbözőbb területein – kapcsolók átmeneti ellenállásának mérésére, kábelek ellenőrzésére, transzformátorok és tekercsek mérésére.

 

 

 

A GOM-804/805 készülékek a 60 mérés/s sebességgel mért eredményt maximum 50 000 pontos felbontással jelenítik meg a 3,5“-os színes LCD képernyőn. A 0,05% mérési pontosság, a négyvezetékes mérési mód, a hőmérsékletmérési és hőmérsékletkompenzációs funkció a készülékeket egyaránt alkalmassá teszi laborszintű, vagy gyártósori mérésekre. A GOM-805 a különböző meghajtási módjaival alkalmas átmeneti ellenállások mérésére is. A használhatóságot nagy mértékben bővíti, hogy mintegy 20 beállítás menthető el a készülékek memóriájába, így szükség esetén egyetlen gombnyomással behívható a szükséges beállítás.
Az RS232C, USB, szkenner/külső analóg vezérlő be/kimenet, vagy az opcionális GPIB interfészek lehetővé teszik a készülékek számítógépes hálózatban történő alkalmazását, távvezérlését és természetesen az adatgyűjtést is.
Ami a kijelzést és a mérési sebességet illeti, a készülékek két mérési sebességgel rendelkeznek: gyors – 60 mérés/s és lassú – 10 mérés/s. A régebbi készülékektől eltérően a mérési sebességtől függetlenül a kijelzés mindig 50 000 pontos marad.

 

rapas


A készülék kezelési kényelmét és beállítási gyorsaságát funkció és iránygombok biztosítják, amelyek intuitív használata gyorsan elsajátítható.
A GOM-805 állítható DC+, DC-, pulzáló és PWM (pulzusszélesség modulált) kimenő jelei különböző speciális méréseknél tesznek jó szolgálatot, mint például az érintkezések átmeneti ellenállásának vizsgálata. Érintkezők átmeneti ellenállásának vizsgálatakor a pulzáló üzemmód csökkenti a hőmérséklet-változás okozta EMF (elektromotoros erő) hatását, amely különböző anyagok érintkezésekor lép fel és a hőmérséklet függvényében változik. A DC+ és DC- kimeneti mód kitűnően használható induktív elemek vizsgálatához, amíg a PWM (pulzusszélesség modulációs) üzemmód hőmérséklet-érzékeny anyagok vizsgálatára alkalmazható előnyösen.
A távvezérléshez a készülékek hátlapján található 25-tűs D-sub csatlakozó áll rendelkezésre, amely külső kapcsolót, szkennert vagy külső (feszültség-) vezérlőjelet tud fogadni. A távvezérlés természetesen az RS232, USB és GPIB (a GOM-804-nél opció) interfészek segítségével is megvalósítható. Megjegyzendő, hogy a vezérlő parancsok kompatibilisek a régebbi GOM-802-es típuséval, így csere esetén nincs szükség a vezérlőszoftver módosítására.
A készülékek 1 A mérőáram mellett, 1 µΩ felbontást biztosítanak, a mérési pontosság 0,05%. A kilenc méréstartomány a GOM-805-nél 50 mOhm – 5 MOhm, a GOM-804-nél 30 mOhm – 3 MOhm értéket fog át. A készülék 223 mm (széles) × 102 mm (magas) × 283 mm (mély), 100 – 240 V AC, 50/60 Hz-es hálózatról táplálható, a teljesítményfelvétel kb. 25 VA.
A készülékek teljes egészében felváltják a régi GOM-802-es típust, akár a méréstartományokat, akár az 1 A-es mérőáramot, a 4-vezetékes mérést, a hőmérsékletmérést és kompenzációt tekintjük és ezenfelül gyorsabb mérési sebességet, jobb kijelzést és könnyebb kezelhetőséget biztosítanak. A régi típusokról az újra történő átállás rendkívül gyorsan elvégezhető.


Szerző: Pástyán Ferenc

 

RAPAS Kft.
1184 Budapest, Üllői út 315.
Tel.: +36 1 294 2900
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rapas.hu