Skip to main content

Innovatív akYtec fejlesztések az automatizálás egyszerűsítéséért

Megjelent: 2020. március 02.

akYtec lidAz ipari automatizálási szektor számára digitális kijelzők széles választékát, kisvezérlőket és I/O modulokat gyártó akYtec új készülékei és moduljai kiemelkednek könnyű kezelhetőségükkel és kompakt kialakításukkal, amelyek lehetővé teszik az eszközök gyors integrációját mind az újonnan kialakításra kerülő, mind a már használatban lévő automatizálási környezetekbe.

 

 

PLC és I/O modulok Ethernet kapcsolattal

Az akYtec új PLC210 programozható logikai vezérlője négy Ethernet portot tartalmaz, amelyek közül három egy switch-be van beépítve. Ez a megoldás lehetővé teszi a különböző hálózati topológiák használatát, és a vezérlő átjáróként szolgálhat az ipari hálózat és a vállalati hálózat között. A különféle protokollok – például a Modbus RTU / ASCII / TCP, az OPC UA (Server), az MQTT, SNTP és az STP / RSTP – jóvoltából a PLC210 számos lehetőséget kínál, a webszerver létrehozásától a felhőkapcsolatig.
A PLC ingyenes CODESYS V3.5 SP14 programozási környezetben programozható.
Az akYtec MX210 sorozatú Ethernet I/O moduljai 100 kHz-es nagyfrekvenciás bemenetekkel rendelkeznek a gyors impulzusszámláláshoz.
A termékcsalád készülékei különféle változatokban kerülnek forgalomba – a bemenetek és a kimenetek számának, típusának és tulajdonságainak kombinációjától függően. Minden MX210 modult két integrált Ethernet porttal láttak el, amelyek lehetővé teszik az eszközök láncbafűzését (daisy-chain) a megkerülés lehetőségével, így biztosítva az adatátvitelt egy modul meghibásodása esetén.

 

akYtec 2

A PLC210 (balra) számos protokollt támogat, ezért széles körű lehetőségeket nyújt a webszerver létrehozásától a felhőkapcsolatig. Az MX210 sorozat Ethernet I/O moduljai (jobbra) 100 kHz-es nagyfrekvenciás bemeneteket kínálnak

 

Kompakt vezérlő RTC-vel

Az ipari automatizálási folyamatok vezérlésére az akYtec GmbH kifejlesztette az RS485 interfésszel ellátott SMI200 programozható kompakt vezérlőt, amely nem tartalmaz további bemeneteket vagy kimeneteket. Az eszközhöz az RS485 interfészen – Modbus hálózaton – keresztül legfeljebb 16 I/O modul (például az akYtec Mx110 sorozata) csatlakoztatható. Az SMI200 beszerelhető kezelőpanelek, vezérlőpultok vagy vezérlőszekrények szabványos 22,5 mm átmérőjű furatába, lehetővé téve ezzel a kényelmes és gyors telepítést. A készülék kétsoros LCD kijelzővel, mikro-USB interfésszel és valósidejű órával rendelkezik.

 

akYtec 1

Az SMI200 programozható kompakt vezérlő helyi kompakt vezérlőként, vagy opcionálisan – egy erős PLC mellett – HMI-ként is használható

 

Digitális kijelző százalékos megjelenítési formátummal

Az akYtec általánosan alkalmazható és konfigurálható, kompakt kialakítású digitális kijelzői T-alakú készülékházzal rendelkeznek, amely praktikus szerelési megoldást kínál.
A burkolat szerelési részének hengeres formája miatt az akYtec folyamatkijelzői a szabványos 22,5 mm átmérőjű kivágásba illeszthetők, akárcsak az SMI200 kompakt vezérlő. A portfólió új kiegészítése a kompakt méretű ITP15 10 szegmenses oszlopdiagram-kijelző, amellyel az analóg bemeneti jelek – akár 0 (2) – 10 V lineáris feszültségjel, vagy 0 (4) – 20 mA áramjel – százalékos megjelenítése, kijelzése is lehetséges. Az ITP15 – az előbb említett hengeres készüléktestnek köszönhetően – függőlegesen vagy vízszintesen is elhelyezhető a szerelési kivágás megváltoztatása nélkül, ami jelentősen növeli az eszköz alkalmazhatóságát különféle megjelenítési környezetekben.

 

akYtec 3

Az NPT4 hőmérséklet-távadó sokféle RTD és TC érzékelővel kompatibilis (balra). Az ITP15 vízszintes fényoszlopos kijelző 10% felbontással opcionálisan 0 (2) – 10 V, vagy 0 (4) – 20 mA analóg jelek lineáris megjelenítésére alkalmas (jobbra)

 

Mini-PLC számos bővítéssel

A PR200 programozható reléhez – mint univerzálisan alkalmazható és könnyen kezelhető kisvezérlőhöz (mini-PLC) – különféle kiegészítő modulokat fejlesztett ki az akYtec az elmúlt hónapokban. Maga a relé már különféle változatokban kapható – DC vagy AC tápellátással működő verziókban, digitális vagy digitális és analóg bemenetek és kimenetek kombinációjával. Bővítési lehetőségeit tekintve pedig például egy PRM Extension modul csatlakoztatásával 16 digitális I/O ponttal bővíthető a PR200 bemeneti/kimeneti konfigurációja (erről szóló cikkünket lásd a 2019/6. lapszámunkban), míg a PRM3 modul további 4 analóg bemenetet és 2 analóg kimenetet biztosít.

 

Kompakt távadó

Az akYtec különféle érzékelőket és távadókat kínál a hőmérséklettől a nyomásig, a páratartalomtól a gázokig terjedő fizikai értékek méréséhez. A 6 mm széles, DIN sínre szerelhető készülékházzal rendelkező új NPT4 hőmérséklet-távadó támogatja az automatizálásban széles körben alkalmazott hőelemek és ellenállásos hőérzékelők általános típusait. Az USB interfészen keresztül konfigurálható NPT4 távadót arra tervezték, hogy a TC vagy egy 2-, 3- vagy 4-vezetékes RTD érzékelőből származó mérési jelet 0 (4) – 20 mA, vagy 0 (2) – 10 V szabványos jellé alakítsa. A hőmérséklet-távadó hibaérzékeléssel rendelkezik egy érzékelő törése esetén, és bemenete védett a rövidzárlat, tápáramköre pedig a fordított polaritás ellen.

 

ABACUS PLUS Automatizálási Kft.
2100 Gödöllő, Remsey J. krt. 9.
Tel.: +36 30 411 0239
E- mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.abacuskft.hu

www.akytec.de