Skip to main content

igus szervokábelek új páros árnyékolással és hatékonyabb védelmet nyújtó szigeteléssel

Megjelent: 2019. július 10.

igus lidAz energialáncokban használható chainflex VFD motor- és szervokábelek optimális szigetelést kapnak az igus által fejlesztett új, nagy teljesítményű polimernek köszönhetően, az új páros árnyékolás pedig az érpárok hatékonyabb elektromos védelme mellett 30%-kal lerövidíti a kábel beszereléséhez szükséges időt.

 

 

Az egyre kompaktabb formában megjelenő frekvenciaváltós hajtások (Variable-Frequency Drive – VFD) az elődeikkel azonos vagy azoknál magasabb teljesítménnyel működnek, emellett az ilyen rendszerekben alkalmazott frekvenciaátalakítók kapcsolási pontossága minden eddigit felülmúl. Mindezeket figyelembe véve érthető, hogy a motortechnológia fejlődése egyre inkább a kis méretű VFD motorok irányába mutat.
A rendelkezésre álló lehetőségek akadálytalan kihasználása érdekében az új motorokhoz egyre gyakrabban használnak kisebb méretű, műanyag szigetelésű, kerek M16-os és M18-as tápcsatlakozókat.
A kompakt kialakítású motoroknak azonban van egy hátulütője is, mégpedig az, hogy a rendszeren belül a nagyobb méretű motortípusokhoz képest magasabb lehet a hőmérséklet. Ennek az a következménye, hogy a kábel a csatlakozóérintkezőkön keresztül felmelegszik. Bár rövid távon mindez semmilyen következménnyel nem jár sem a motorra, sem pedig a csatlakoztatott alkatrészekre nézve, hosszú távon azonban már komoly problémákkal kell számolni. Amennyiben a kábel szigeteléséhez használt anyag hosszú időn keresztül nem képes elviselni a magasabb hőmérsékletet, a kábel belsejében és a csatlakozók közelében rövidzárlat léphet fel, amely a legrosszabb esetben akár tüzet is okozhat.

 

igus 1

Az igus chainflex motor- és szervokábelekhez alkalmazott új szigetelőanyaga a legújabb generációs motorok által támasztott hőmérsékleti és elektromos elvárásoknak is maradéktalanul megfelel (Forrás: igus GmbH)


Ezt figyelembe véve, a kábel kiválasztásakor nem pusztán az érszám és a keresztmetszet megfelelő párosítására kell ügyelni, hanem a kábel elektromos jellemzőire is, ennélfogva a szigeteléshez használt anyag kiemelt szerepet játszik a megfelelő szervo- és motorkábelek kiválasztásában. Az igus pontosan ezért fejlesztett ki egy olyan szigetelőanyagot, amely az általa gyártott motor- és szervokábelek legutóbbi generációja által támasztott speciális követelményeknek is megfelel.

 

Hőállóbb szigetelőanyag a legújabb szervomotoroknál alkalmazott igus kábelekhez

Ötéves tesztelési és fejlesztési időszakot követően az igus a kompakt motoroknál használt kábelek szigetelési hibából eredő meghibásodásokat kiküszöbölő megoldással állt elő. A motion plastics megoldások szakértőjeként elismert cég szakemberei az új, nagy teljesítményű polimerek területén szerzett kiterjedt tapasztalataik jóvoltából olyan szigetelőanyagot fejlesztettek ki, amely sikerrel teljesítette a legátfogóbb laboratóriumi és éles teszteket is. (Az igus által elvégzett 5034-es számú teszt során például az átmérő 7,2-szeresének megfelelő hajlítási sugárral (7,2 × d) meghajlított CF29 szervokábel 45 milliónál több elmozdulást teljesített sikeresen.)
A hagyományos szigetelésekkel szemben az új szigetelőanyag már jól bírja a legújabb generációs motoroknál fellépő nagyobb hőmérsékleteket is. Az újításnak köszönhetően jelenleg az igus az egyetlen gyártó a piacon, amely hosszú távú használatra tervezett, energialáncokban folyamatosan alkalmazható VFD motor- és szervokábelek széles választékát kínálja. Ezek a speciális kábelek a legújabb átalakítók által támasztott hőállósági és elektromos feltételeknek is mindenben megfelelnek.

 

Gyorsabban szerelhető szervokábelek

A konverter és a motor csatlakoztatásához használatos szervokábelek összeszerelésének első lépése a kábel lecsupaszítása.
Ezt a műveletet az igus által 2012-ben bevezetett újítás, a CFRIP szál könnyíti meg. A kábelbevonatban végigfutó szakadásmentes, a cipzárakhoz hasonlóan működő húzószár akár 50%-kal is gyorsabbá teszi a kábelek csupaszítását.
Emellett az igus kábelspecialistái egy közel négyéves fejlesztési és tesztelési folyamatot is elvégeztek, amelynek célja a kábelek és a komplex páros árnyékolás egyszerű beszerelésének kidolgozása volt, az energialánc élettartamának növelésével együtt.
A fejlesztések eredményeként az igus új páros árnyékolással látta el a már jól ismert, energialáncokban használható szervokábelek CF21, CF27 és CF29 típusjelzésű változatait. Az új megoldásnak köszönhetően javul az érpár elektromágneses kompatibilitása, és a szervokábel beszerelésekor gyorsabbá válik az árnyékolás bontásának sebessége. Az újítás nyomán az árnyékolt érpár beszerelési ideje akár 30%-kal is lerövidülhet, így a kapcsolódó költségek is alacsonyabbak lesznek.
„A különleges bevonat miatt jelentősen meghosszabbodik a szervokábel-termékcsaládok élettartama” – vázolta fel az újítások előnyeit Rainer Rössel, az igus chainflex kábeleket gyártó részlegének vezetője. – „Mindezt a saját laborunkban végzett, több mint 45 millió elmozdulással járó kábeltesztjeink is megerősítik.”

 

igus 2

Az igus chainflex szervokábeleinek vezérlőérpárjainál alkalmazott új páros árnyékolás lerövidíti a beszerelési időt, és megnöveli a szervokábelek élettartamát (Forrás: igus GmbH)

 

36 hónap garanciaidő a szervokábelekre is

Az UL-jóváhagyással rendelkező CF21 szervokábelek nagyon rugalmas, olajálló PVC bevonattal kerülnek forgalomba, aminek köszönhetően jól bírják a terheléseket, legkisebb hajlítási sugaruk pedig az energialáncban 7,5 × d. Az EAC-, illetve CTP-tanúsítvánnyal is rendelkező CF27 kábelsorozat olajálló külső PUR bevonata a lángoknak is jól ellenáll. A TPE külső bevonattal ellátott CF29 szervokábel pedig akár 6,8 × d hajlítási sugarú helyeken, valamint -35 és +100 Celsius-fok közötti tartományban is biztonsággal alkalmazható. Az igus 1350-nél is több chainflex kábelét a cég saját, mintegy 2750 m² alapterületű laborjában alapos és beható teszteknek vetették alá. Ennek köszönhetően az igus az egyetlen gyártó a piacon, amely 36 hónapos garanciát biztosít teljes kábelválasztékára.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®