Skip to main content

igus fejlesztések robotikai alkalmazásokhoz

Megjelent: 2021. január 20.

igusKülönleges tribo-polimerei és rozsdamentes acél felhasználásával készített az igus alacsony költségű automatizálási megoldást fröccsenő vizes környezetben elvégzendő robotikai munkaműveletekhez, energialáncokban és a robotokban használható új chainflex IO-Link kábelei pedig nagymértékű torzió esetében is megbízható kommunikációs kapcsolatot nyújtanak.

 

Párás és nedves környezetben alkalmazva, rövid idő alatt jelentős károsodások keletkeznek a robotok mechanikai szerkezeteiben. Ennek megelőzésére irányuló törekvés vezette az igus szakembereit, akik nemrégiben kifejlesztettek egy olyan automatizálási innovációt, amely egyszerűen és költséghatékonyan képes végrehajtani az egyszerű feladatokat, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a szerkezet érintkezésbe kerüljön a fröccsenő vízzel. „Ügyfeleinkkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy sok felhasználó keres olyan gazdaságilag megfizethető megoldást, amely fröccsenő vízben is alkalmazható, például amikor az emulziókat el kell távolítani” – magyarázta Alexander Mühlens, az igus GmbH automatizálástechnikai vezetője. –„Ezért kifejlesztettünk egy erre a célra alkalmas robotot.”

 

igus PM6320 1

A fröccsenő víz nem jelent problémát, legalábbis az új robolink IP44 esetében (Forrás: igus GmbH)

 

igus robolink IP44 – nedves elemekkel dacoló robot

Az igus új robotikai megoldása két anyag – a rozsdamentes acél és a nagy teljesítményű polimerek – előnyeire épül. Az igus robotban alkalmazott összekötő láncszemek V2 vagy V4 rozsdamentes acélból készülnek, a csatlakozási hézagoknál pedig bevált kenésmentes tribo-polimereket alkalmaznak. A felhasználónak nincs szüksége drága kiegészítő burkolatokra, mivel a csatlakozási pontokon a kenés hiánya azt jelenti, hogy kenőanyag nem mosódhat ki és nem kerülhet a környezetbe. Az új robolink konstrukció megfelel az IP44 védelmi besorolás által támasztott követelményeknek, ellenáll a fröccsenő víznek. Az igus robolink IP44 öt tengelyen mozog, hatótávolsága 790 milliméter, maximális teherbírása három kilogramm, és percenként 7 munkadarab-felvétel és -áthelyezés (válogatás) végrehajtására képes. Az IP65 védelmi osztályú kódolókkal ellátott motoroknak köszönhetően a robot kültéri inspekciós munkák elvégzésére is könnyen használható. Az igus robolink IP44 üzemeltetésével kapcsolatosan további alkalmazási forgatókönyvek is lehetségesek, például az élelmiszer- és italiparban, a vegyiparban és a gyógyszeriparban, vagy akár a folyadékok tárolására és szállítására szolgáló tankok és tartályok tisztításához.

 

igus 2

A polimer és rozsdamentes acél kenésmentes és korróziómentes kombinációjának köszönhetően az igus új robolink robotikai megoldása megfelel az IP44 védettségi besorolás által támasztott követelményeknek (Forrás: igus GmbH)

 

Új igus chainflex IO-Link kábelek nagymértékű torziós igénybevételekhez

Az IO-Link technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyomon követhessék érzékelőik állapotát és bármikor kommunikáljanak velük. Ez az első olyan világszintű szabvány (IEC 61131-9), amelyet a szenzorokkal és aktuátorokkal való kommunikáció céljaira hoztak létre. Az igus a közelmúltban két új kábelt fejlesztett ki, kifejezetten az IO-Link rendszerek számára.
„Ebben az esetben az volt a kihívás, hogy az IO-Link kábeleinknek ellenállóknak kell lenniük a rendkívül dinamikus mozgások által kialakuló mechanikus terhelésekkel szemben még kis hajlítási sugarak esetében is, és csavarhatóknak is kell lenniük, mivel ezeket a vezetékeket gyakran használják majd robotoknál” – magyarázta Andreas Muckes, az igus GmbH termékmenedzsmentjének vezetője. A CF77.UL.D sorozat két új INI kábelét úgy tervezték, hogy megfeleljenek az energialáncok működtetése során támasztott legmagasabb igényeknek, és ±180°/m-es torzió esetében is használhatóak legyenek. A vezetékek az általános funkciók számára szürke külső védőköpeny-burkolattal, a biztonsági funkciók számára pedig sárga külső védőköpeny-burkolattal ellátott változatokban is rendelkezésre állnak.
A kábelek hajlítási tényezője 6,8 × d, ezért kompakt telepítési helyeknél is alkalmazhatók. „A kis hajlítási sugarú IO-Link kábelekhez képest az új chainflex kábelek 32%-kal költséghatékonyabbak, ennek megfelelően a vásárlás szempontjából is érdekesek” – említette Muckes. A CF77.UL.D sorozat UL-jóváhagyást kapott, és – mint minden igus kábel – egyedülálló 36 hónapos chainflex garanciával rendelkezik. Erre a garanciára további biztosíték, hogy a kábeleket az UL is tesztelte, és „UL verified B 129699” tanúsítvánnyal rendelkeznek.

 

igus 3

Az új igus chainflex IO-Link kábeleket kifejezetten a robotok munkavégzése során fellépő torziós igénybevételekhez, valamint az energialáncoknál jelentkező legnagyobb feszültségterhelések elviselésére tervezték (Forrás: igus GmbH)

 

Az új IO-Link kábelek 22 millió löketnek is képesek ellenállni

Az igus chainflex IO-Link újításai hosszú élettartamukat a gyártó saját 3800 négyzetméteres tesztlaboratóriumában is igazolni tudták. A 4869 vizsgálati számú teszt során a kábeleket 6,4 × d hajlítási sugárral mozgatva, azok 22 millió löketnek is ellenálltak. Minden chainflex IO-Link kábel közvetlenül raktárról elérhető a kívánt hosszúságban, természetesen méretre vágási költségek nélkül. Ezen túlmenően az igus az új kábeleket teljesen készre szerelt és azonnal üzembe helyezhető – readycable – változatban is kínálja M12, M8 vagy M5 csatlakozóval felszerelve.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

még több igus®