Skip to main content

igus energialáncok speciális automatizálási környezetek számára

Megjelent: 2020. február 12.

igus lidA moduláris és nyitható e-skin energiaellátó termékcsaládot tisztaterek megbízható energiaellátásához fejlesztette ki az igus, a twisterband HD láncok pedig még rendkívül kis helyeken, nagy szögelfordulású, gyors forgómozgások közben is biztonságosan és megbízhatóan vezetik a kábeleket és a tömlőket.

 

 

Tisztatér nélkül lehetetlen lenne a gyógyszeripari termékek, a mikrochipek, az OLED-ek, az LCD-k vagy a félvezetők gyártása. Mivel a legkisebb szennyeződés is károkhoz és végső soron a termék tönkremeneteléhez vezet, ezért a szinte részecskék nélküli, kopásálló gépalkatrészekkel ellátott tér mindennek az alfája és omegája. A tisztaterekhez gépeket és berendezéseket gyártó vállalatok számára a Fraunhofer Társaság Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézete (IPA) által az ISO osztályoknak megfelelően kiadott tanúsítványok jóval egyszerűbbé teszik a megfelelő – tisztaterekben használható – alkatrészek megtalálását. A tisztatér besorolása a mikroorganizmusok vagy részecskék előírt és megengedett számát mutatja.

 

Rugalmas kábelvezetés a tisztaterekben négy igus e-skin megoldás segítségével

Az igus által kifejezetten tisztaterekben végzett gyártástechnológiai alkalmazások számára gyártott valamennyi e-skin energiaellátó rendszer tribológiailag optimalizált, nagy teljesítményű, rendkívül kopásálló polimerből készül. A „klasszikus” e-skin egy zárt, redőzött cső, amely moduláris szerkezetének köszönhetően, villámzár rendszert használva egyszerűen nyitható és tölthető. A gyors kábelcserének köszönhetően költségek takaríthatók meg, és minimalizálhatók az állásidők. Ahhoz, hogy az e-skin kis helyre is beszerelhető legyen a gyártásához új, lágyabb anyagot választottak. Ezért az új e-skin soft nagyon kis beszerelési helyen, alátámasztás nélküli rövid távolságok esetén is alkalmazható. A kifejezetten lapos helyekre és a nagyon igényes tisztateres alkalmazásokhoz az igus kamrákkal ellátott megoldást kínált, amelynek neve e-skin flat. Az energiaellátó rendszer mind zárt, mind egy másik, külön-külön nyitható kamrákkal ellátott változatban is kereskedelmi forgalomba került, ami egyedülállónak és abszolút innovatívnak számít a piacon. A karbantartás során a kábelek egyszerűen újra behelyezhetők, így szükségtelen teljesen új energiaellátó rendszer beszerelése. Az új megoldásnak köszönhetően magasabb színvonalú technológia alkalmazható, és csökkennek a kapcsolódó költségek. Az összes e-skin energialánc az igus rendkívül rugalmas chainflex kábeleivel felszerelve is megvásárolható, a gyártó egyedülálló, 36 hónapos garanciájával.

 

igus

A tisztaterekben alkalmazott energialáncok adattal, közeggel és energiával látják el a berendezést anélkül, hogy nem kívánatos részecskék szennyeznék be a levegőt. Az igus moduláris e-skin energiaellátó rendszerei kiváló eredményeket értek el – ISO 1 besorolást kaptak – a Fraunhofer Társaság Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézete (IPA) által végzett tisztatérteszteken (Forrás: igus GmbH)

 

igus e-skin energialáncok tisztaterekben való alkalmazhatóságának tesztelése

Az igus az „e-skin” néven ismert moduláris és könnyen nyitható energiaellátó termékcsaládját nemrégiben alávetette a Fraunhofer Társaság Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézet által végzett tisztatérteszteknek – kábelekkel és azok nélkül is.
A tesztelt energialáncok között megtalálható az az e-skin energiaellátó termék is, amely korábban megszerezte a Fraunhofer tiszta gyártásért adott „Clean! 2018” elismerését, a kompakt beszerelési helyekhez és rövid, alátámasztás nélküli hosszakhoz készülő e-skin soft, valamint a különösen lapos betétekhez készülő e-skin flat, zárt és nyitható kamrás változata is.
A Fraunhofer Társaság Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézete által az ISO 14644-14 szabvánnyal összhangban végzett teszt során, a vizsgálatot végzők mind a négy igus energialáncot tesztelték. A láncok több mint 100 percen keresztül voltak mozgásban. A műanyag energialáncokról lepattogzó részecskéket három különböző mérési ponton mérték. Mind a négy energialánc az ISO 1. osztály követelményeinek megfelelően teljesített, kábelekkel és azok nélkül is. Az ISO 1. osztály besorolás azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben nem lehet több kettőnél a 0,2 μm-nél nagyobb méretű részecskék száma.
A tesztfolyamatok során megerősítést nyert, hogy valamennyi igus e-skin energialánc kiválóan használható tisztaterekben, így egytől-egyig megszerezték a Fraunhofer által tesztelt eszközök ISO 1. osztályú tanúsítványát.

 

igus twisterband HD energialáncok – nagy szögelfordulású, gyors forgómozgások rendkívül kis helyeken

A nagy forgási sebességek és a kicsi beszerelési helyek sajátossága, hogy az energiakábelek, az adatkábelek és a tömlők meglehetősen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Különösen a kicsi beszerelési helyek – például a szerszámgépek – esetében van szükség kompakt és megbízható megoldásokra, ezért az igus két új mérettel egészítette ki a twisterband HD sorozatot. Ezt az energiaellátó sorozatot már sikerrel használják a famegmunkáló gépekben, valamint az autóipar területén használt munkadarab-pozicionálókban. A twisterband segítségével a rendkívül kis helyeken a vízszintes síkban akár 7000 fokos, a függőleges síkban pedig akár 3000 fokos forgómozgásokra van lehetőség, még akár másodpercenként 180 fokos szögelfordulással járó működési sebesség mellett is. Ez lehetővé teszi a csúszógyűrűk kiváltását korlátozott forgásszög esetén. Különböző közegeket szállító vezetékek és buszkábelek, vagy akár folyadékok is egyszerűen, költséghatékonyan és zavartalanul vezethetők egyetlen rendszer segítségével. Az új méretek kompakt belső magassága 11, illetve 18 milliméter, amelyek optimálisak például a forgóasztalokon vagy robotokon található, nagyon kicsi beszerelési helyek esetében.

 

igus2

Az igus azért fejlesztette ki a twisterband HD láncot, hogy még forgómozgások közben is biztonságosan és megbízhatóan lehessen vezetni a kábeleket és a tömlőket. A kis tömegű energialánc nagyon stabil, könnyen megtölthető, és még az akár másodpercenként 180 fokos forgási sebességeket is kibírja. A lánc a saját tengelye körül forog. A sorozat hosszú élettartamának köszönhetően, az igus most két további mérettel egészítette ki a twisterband HD termékcsaládját. Ezek az új méretek kifejezetten a rendkívül kis beszerelési helyeken való használatra készültek (Forrás: igus GmbH)

 

Nagy szilárdság a speciális műszaki tervezési jellemzőknek köszönhetően

A twisterband HD nagyon karcsú kivitelű, könnyű és szorosan a saját forgástengelye köré csavarható. Az energialánc különálló lánctagokból áll, amelyek csapos-kampós szerkezettel akaszthatók egymásba. Ennek köszönhetően garantálható egy adott hajlítási sugár, ugyanakkor javul a stabilitás is. Ez az energiaellátó megoldás karbantartást nem igénylő tribo-polimerekből készül, amelyekbe üvegszál-erősítésű anyagot használtak fel. Ennek eredményeként a twisterband HD élettartama megnövekszik. A masszív energialánc az igus 3800 négyzetméteres tesztlaborjában is bizonyította hosszú élettartamát. A mozgásra tervezett chainflex kábelekkel együtt a twisterband HD nagyon hosszú élettartamot ért el a tesztek során. Moduláris felépítésének köszönhetően ez az energiaellátó rendszer igény szerint hosszabbítható és rövidíthető. A kábelek könnyen behelyezhetők a megvezető rendszerbe, és bármikor kicserélhetők vagy meghosszabbíthatók. Ez további előny a csúszógyűrűkkel szemben. A twisterband HD sorozatot az igus jelenleg négy méretben – 140 és 500 milliméter közötti külső átmérővel – tudja szállítani közvetlenül raktárról.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

még több igus®