Skip to main content

ifm electronic – RFID rendszerek

Megjelent: 2019. január 02.

IFM logo

A gyártási folyamatokhoz szükséges alkatrészek, illetve termékek megfelelő mennyiségben történő szállítmányozása és raktározása egyre összetettebb feladat. Annak meghatározása, hogy a megfelelő anyag a szükséges mennyiségben rendelkezésre áll-e az aktuális gyártási folyamathoz csak a termékek, illetve alkatrészek folyamatos nyomon követésével valósítható meg. A nyomon követést legegyszerűbben RFID rendszer alkalmazásával lehet megvalósítani. Az ifm electronic számos, eltérő kialakítású, működési frekvenciájú RFID antennát, illetve különböző kommunikációs protokollal rendelkező RFID feldolgozóegységet kínál a felhasználók számára.

 

Az RFID története

Az RFID technológia kialakulása és első alkalmazása a második világháború idejére tehető, ahol a rendszert a légtérben tartózkodó saját és ellenséges gépek megkülönböztetésére használták. Polgári használata a 60-as években kezdődött az áruházban lévő termékek nyomon követésére kifejlesztett termékfelügyeleti rendszerével. A 70-es és 80-as években egyre több kereskedelmi cég kezdett alkalmazni hasonló termékazonosító rendszereket. Igazi elterjedése azonban csak a közelmúltban következett be. Manapság a termékek azonosítása jellemzően optikai vagy rádiófrekvenciás elven történik. Használhatóságukat az adott környezet hatásai határozzák meg. A rádiófrekvenciás azonosítórendszer legfőbb előnye, az optikaival szemben, hogy kevésbé érzékeny a levegőben szálló porra, a felületen lerakódó szennyeződésre, illetve az olvasás irányára, és teljesen érzéketlen a megvilágításra, valamint a környezeti fényre.

 

Abra 1

1. ábra  Kiértékelő elektronikák és antennák


Működési elv

Az RFID rendszerek az ID Tag-ben (címkében) tárolt információkat induktív vagy a „propagation” (terjedéses) csatolás elvét alkalmazva olvassák ki. Induktív csatolás esetén az RFID olvasó mágneses teret hoz létre maga körül a benne található, antennaként szolgáló tekercs segítségével. A mágneses tér hatósugarába kerülő címke tekercsében a mágneses tér hatására áram keletkezik, amely egy másik mágneses teret hoz létre. A létrejövő másik mágneses tér hatására az olvasó tekercsében folyó áram időszakosan megemelkedik, amelyet az olvasó terhelési információként fogad. Az LF és HF rendszerek induktív csatolás elvén működnek.
Az UHF RFID rendszerek működésük során a „backscattering” (visszaszórás) fizikai jelenséget használják fel, amely során a címke az olvasó által kibocsátott elektromágneses hullámot a benne tárolt információnak megfelelően visszaveri vagy átengedi. Ezzel digitális kommunikációt létrehozva a címke és az olvasó között. Az olvasó számára az üzenet, attól függően lesz egy, illetve nulla, hogy veszi vagy nem a kisugárzott elektromágneses hullámot.

 

Abra 2

2. ábra  ANT600 RFID antenna

 

RFID változatok

Az ifm electronic alacsonyfrekvenciás LF-rendszere beépített AS-i interfésszel vagy kiértékelő elektronikához illeszthető változatban is elérhető. A kompakt író/olvasó fejek az antenna mellett a komplett kiértékelést és az AS-i interfészt is tartalmazzák, így az eszközök közvetlenül üzemeltethetők az AS-i hálózatról, és lehetővé teszik az adatátvitelt a vezérlésre. Az adatok egyszerű kezeléséhez és magasabb szintű hálózatokkal történő kommunikációhoz is rendelkezésre áll megfelelő alkalmazás. Az alkalmazás feltöltése és konfigurálása az integrált webinterfészen keresztül történik, ezért minden szükséges beállítás kényelmesen elvégezhető internetböngésző segítségével. Ezzel a megoldással gyorsan és költséghatékonyan építhetők ki a nagyobb hálózatok, mivel csak egyetlen kéteres kábelt kell lefektetni, amelyre szinte bárhol egy pillanat alatt csatlakoztathatók az eszközök. A 125 kHz-es RFID rendszerek kis távolságokra használhatók, ezért jobban alkalmazhatók zavaró közegek közelében. Jellemző olvasási távolság 5...110 mm.
Más, magasabb szintű ipari kommunikációs hálózatokhoz való csatlakozást tesznek lehetővé a külön kiértékelő elektronikából és LF/HF olvasó-/írófejekből (1. ábra) álló RFID rendszerek. A kiértékelő elektronika négy darab M12-es antennacsatlakozóval rendelkezik, amelyek opcionálisan I/O-ként is beállíthatók. Az IO csatlakozók pin kiosztása garantálja a szokványos érzékelők és működtetők szabványos csatlakozását és tápellátását. A felhasználók különböző kommunikációs interfésszel rendelkező típusok közül választhatnak: ProfibusDP, Profinet, EtherCat, EtherNet/IP és TCP/IP. A TCP/IP változat ideális olyan eszközökhöz való kapcsolódáshoz – PC-hez, ipari PC-hez vagy PLC-hez –, amelyek nem rendelkeznek szabványos kommunikációs terepi interfésszel.
A TCP/IP protokoll segítségével a felhasználó eléri az antennákat (2. ábra), (3. ábra), érzékelőket és működtetőket.

 

Abra 3

3. ábra  RFID antennaadapterek a nagyobb hatótávolság érdekében

 

UHF kiértékelők és antennák

Az ULR-(Ultra Low Range) és LR-(Low Range) antennákat kimondottan közeli térben történő használatra tervezték. A nagy szelektivitás érdekében a lehető legkisebb méretben készülnek, nagy sebességet és rövid olvasási távolságokat tesznek lehetővé, ami kimondottan előnyös a gyorsan és nagy sűrűségben érkező tárgyaknál.
A Mid Range antennák a kis méreteik miatt a közeli és távoli térben 2 m hatótávolságig alkalmazhatók. A nagyobb hatótávolság miatt, az olvasási távolságon belül található címkék mindegyikét érzékeli, ezért precíz pozicionálásra nincs szükség. Kifejezetten alkalmas szállítószalagok és görgős pályákon továbbított nagyobb méretű tárgyak azonosítására.
A Wide Range antennák 30°-os nyílásszöggel rendelkező antennáit olyan távoli térben lévő alkalmazásokhoz fejlesztették, ahol akár 10 m-es olvasási távolságra is szükség van. Az antenna nagy mennyiségű címkék együttes olvasására is használható, például raklapon vagy palettán lévő nagyszámú termék azonosításánál.

 

Abra 4

4. ábra  Mobil munkagépeken használható kompakt RFID eszközök

 

Mobil munkagépek

A robusztus CANOpen interfésszel rendelkező kompakt RFID (4. ábra) eszközöket mezőgazdasági gépek, kommunális járművek, és építőipari gépek azonosítási feladataihoz fejlesztették ki. Felhasználható a munkagépek különböző tartozékainak automatikus felismerésére és a megfelelő beállítások elvégzésére a vezérlésben. Az automatikus azonosítás megkönnyíti a felhasználó-specifikus rendszerbeállítások elkészítését. Ezzel együtt a karbantartási intervallumok és működési információk is automatikusan generálódnak, mivel a vezérlés automatikusan felismeri, mikor és mennyi ideig futott egy adott gépbeállítás – ennek köszönhetően minimálisra csökkenthetők a leállások.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

Még több ifm electronic