Skip to main content

Hőjelenségek felmérése karbantartásnál

Megjelent: 2021. október 12.

testo lidKarbantartás során az elektromos kapcsolások ellenőrzése fontos akár ipari környezetről, akár egy ingatlan karbantartásáról legyen szó. A melegedő csatlakozásokat minél előbb szükséges azonosítani, mert a későn észlelt felhevült kötések meghibásodásokhoz vagy akár balesetekhez is vezethetnek. Már egy háztartásban is komplikált lenne az összes melegedést kontakt módon ellenőrizni, nem beszélve az estleges biztonsági kockázatról (kiváltképp erős áram esetén).

 

Az infrahőmérők ugyan praktikusak lehetnének ezen célra, viszont csupán az erre specializált műszerek képesek egy akkora átmérőjű felületet mérni, mint például egy kábel. A sztenderd infrahőmérők egy ennél jóval nagyobb mérőfoltot fognak tudni csupán felmérni, amely információ nem elégséges egy precíz következtetés meghozatalára.

 

testo 1


A praktikus eszköz ezek alapján egy olyan műszer, amely kontaktus nélkül csupán néhány milliméteres felület hőmérsékletét is képes precízen mérni. Ezen igényeket praktikusan a hőkamerák fedik le. Habár egy egyszerűbb hőkamerával is lehetséges egy-egy melegedést felmérni, előnyös olyan műszert választani, amelynek termikus érzékenysége (NETD), hőképfelbontása és hasznos funkciói megfelelnek a pontos mérési igénynek. A Testo hőkamera kínálatában minden igényre található megfelelő termék. Amennyiben egy egyszerű, kedvező árú kompakt hőkamera az igényeknek a legmegfelelőbb, úgy érdemes a testo 868 típusú hőkamerát választani. Ez egy beépített digitális fényképezővel rendelkező okoshőkamera, amely már szinkronizálható az ingyenes testo Thermography App szoftverrel. A szoftvernek köszönhetően a hőkamera képe mérés közben streamelhető az okostelefonra vagy tabletre. Az applikáció a képtükrözés mellett távvezérlési lehetőséget is kínál, és a készített hőképek már az okoseszközön is kielemezhetők, illetve jegyzőkönyv is készíthető belőlük. A képek elemzésére és jegyzőkönyvek készítésére bővítettebb módon a műszerekhez letölthető díjmentes testo IRSoft elemző PC szoftver is lehetőséget nyújt. A testo 868 hőkamera 160 × 120 pixel natív hőképfelbontásra képes, amit a testo SuperResolution technológiája egészen 320 × 240 pixeles felbontásra javít fel. Ez a felbontásnövelő algoritmus egy, a kéz természetes mozgásán alapuló vevőtechnológia. Az exponálás során a feldolgozó processzor több képet is begyűjt a képérzékelőről, és ezen képek közötti eltérésekből számol egy nagyobb felbontású képet. Így a képminőség ténylegesen feljavul, amellett, hogy a felbontás a négyszeresére nő (160 × 120 › 320 × 240). A testo 868 termikus érzékenysége (NETD) pedig 100 mK, vagyis 0,1 °C a legkisebb „hőlépcső”, amit a műszer képes érzékelni.

 

testo 2


A testo 872 a testo 868 hőkamerával szemben már nagyobb hőképfelbontásra képes. A testo 872 natív felbontása 320 × 240 pixel és a SuperResolution felbontása így már 640 × 480 pixel. A legkisebb érzékelhető hőkülönbsége pedig már 0,06 °C vagyis 60 mK. Ezen képességek garantálják a részletgazdagabb, pontosabb képet. A testo 872 hőkamera pedig az applikációval való kapcsolaton felül képes kétféle Bluetooth-os műszer (a testo 605i hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő és a testo 770-3 digitális lakatfogó) szinkronizálására is. Ezen képesség a külső szenzorokkal mért értékek szinkronizálására szolgál, amely értékek bekerülnek a rögzített hőkép adatsorába. A testo 605i használatával a testo 872 hőkamera képes a penészkockázat felmérésére egy helyiségben. Ezt a levegő páratartalmából és a felület hőmérsékletéből számított harmatponti érték alapján teszi. Az értékeket pedig egy nedvesség-színpaletta segítségével a jelzőlámpák zöld-sárga-piros színeinek megfelelően vizuálisan is megjeleníti.

 

testo 3


A testo 872 műszer ezek mellett egyéb praktikus funkciókkal is bír. Többek között lézeres tárgymegjelöléssel, 2-4-szeres Zoom funkcióval, Solar móddal, területmérés-funkcióval és 42° × 30°-os nagy látószögű objektívvel is erősíti képességeit.

 

testo 4


A testo 872 hőkamera 640 × 480 pixeles SR felbontással rendelkezik, hasonlóan a testo 883 hőkamerához, viszont ez utóbbi típus mindezt kiegészíti a manuális fókusz előnyével is. Míg a fix fókuszú hőkamerák (amilyenek a testo 868 és a testo 872 is) 0,5 méteres minimális fókusztávolságra képesek, addig a manuális fókusszal bíró testo 883 akár 0,1 méter távolságból is képes tűéles képet készíteni. Ezáltal akár milliméteres tárgyakról is éles kép készíthető.

 

testo 5


A testo 883 hőkamera emellett 40 mK-es NETD értékkel is bír, vagyis a legkisebb hőlépcső 0,04 °C. Ezen előny már karbantartás során is praktikus, viszont a kismértékű, kis kiterjedésű hibák vizsgálatánál szükséges is. A felbontással és termikus érzékenységgel a manuális fókuszállás előnyével együttesen lehetséges akár kis méretű kapcsolótáblák, alaplapok és áramkörök precíz mérése is. Ezen tulajdonságok alkalmassá teszik a testo 883 hőkamerát a karbantartási feladatok ellátása mellett akár K+F felhasználásra is. Technikai tulajdonságai a felső kategóriás termékekkel sok szempontból egyenértékűek, viszont a testo 883 hőkamera ára messze kedvezőbb sok más HighEnd terméknek az áránál. A testo 883 hőkamera a rendkívül jó képminősége mellett számos extra képességgel is bír. Ilyen például a cserélhető objektív lehetősége.

 

testo 6


A testo 883 alap (nagy látószögű) objektívje 30° × 23°-as kivitelű és geometriai felbontása 1,7 mrad. Emellett van lehetőség egy 12° × 9°-os teleobjektív használatára is. A teleobjektív a testo 883 szett része, amely főként a nehezen megközelíthető és/vagy távolabbi felületek vizsgálata esetén igazán praktikus. Olyankor is előnyös a használata, amikor egy néhány méteres távolságból egy kis méretű felületet kell vizsgálni. Ilyen eset lehet például egy nagyfeszültségű kötés vizsgálata, amit biztonsági okokból gyakran csak többméteres távolságból lehet vizsgálni, viszont maga a vizsgálandó felület/tárgy nem feltétlenül nagy kiterjedésű. A testo 883 ezenfelül számos praktikus funkcióval is bír. Ilyen a testo SiteRecognition, mérési hely beazonosítását szolgáló asszisztens. Ez egy vizuális kódokkal dolgozó funkció.

 

testo 7

 

A testo IRSoft elemző szoftverben van lehetőség Projekteket, azon belül Mappákat és azon belül Mérési helyeket létrehozni. A mérési helyekhez a megannyi beállítási lehetőségen felül vizuális kódok is rendelhetők (pl. EAN13), illetve a szoftver képes generálni is ilyen vizuális kódokat a létrehozott mérési helyekhez. A testo SiteRecognition funkció ezen vizuális kódokkal operál. Miután létrehoztuk a mérési helyeket, szükséges a hőkamerára szinkronizálni, illetve ezen mérési helyekhez tartozó vizuális kódokat a mérési helyekre ki kell helyezni (pl. etikettcímkére kinyomtatni és a kapcsolószekrényekre kiragasztani). Ezek után az asszisztens használata a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a testo 883 hőkamera menüjében ki kell választani a testo SiteRecognition funkciót. A hőkamera ekkor átvált a beépített digitális fényképező képére és lehetőség nyílik a vizuális kód beszkennelésére. A testo 883 hőkamera a korábban szinkronizált katalogizálás alapján beazonosítja a vizuális kódhoz létrehozott mérési helyet, és az ezek után készítendő képeket ezen mérési helyhez tartalmazó mappába archiválja. Így egy jól menedzselt archiválási struktúra és a SiteRecognition mérésnél való helyes használata esetén visszatérő mérési eredmények mérési helyenként lesznek mentve. Ezáltal pl. a periodikusan visszatérő mérések alkalmával készített hőképek jól összehasonlíthatók lesznek. A különbségek a különböző időpontokban mért eredmények között könnyedén összevethetővé válnak.

 

A részletekért kattintson ide

 

Testo (Magyarország)
Kereskedelmi Kft.
1139 Budapest, Röppentyű u. 53.
Tel.: +36 1 237 1747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.testo.hu