Skip to main content

Hogyan lehet 8 milliárd embert táplálni?

Megjelent: 2024. május 21.

ifm ellátási láncok leröviditése Urban Crop megoldások bevezető kép logovalAz Urban Crop Solutions és a PLNT Indoor Farming megoldásokkal lerövidíthetők az ellátási láncok

2022. november 15-én a világ népessége hivatalosan átlépte a 8 milliárdos határt, és továbbra is növekvő tendenciát mutat. Az emberiség táplálása folyamatosan növekvő kihívás, amelyre az innovatív vállalatok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak. A Belgiumban működő Urban Crop Solutions azon vállalatok egyike, amelyek megoldást kínálnak erre a globális kihívásra.

 

Az Urban Crop Solutions az Indoor Farming, azaz beltéri gazdálkodás területén tevékenykedik, és amint azt Maarten Vandecruys, az Urban Crop Solutions alapítója és CTO-ja elmondta, céljuk végponttól-végpontig terjedő megoldást nyújtani a Vertical Indoor Farming gazdálkodás által. Ez azt jelenti, hogy nem csupán a technikai hardveres és szoftveres hátteret kínálják az optimalizált növénytermesztéshez, hanem saját kutatóközpontjukban azonosítják és optimalizálják a növények növekedését befolyásoló egyedi paramétereket, mint amilyen például a hőmérséklet, a fényviszony, az öntözés és a trágyázás.

 

1. ábra Az Urban Crop Solutions saját laboratóriumaiban a jelen és a jövő növénykutatásait végzi

 

A hagyományos vízfogyasztás mindössze öt százaléka

Az Indoor Farming rendkívül hatékonyan végezhető, hiszen a növények neveléséhez szükséges vízmennyiség a hagyományos növénytermesztés vízigényének mindössze öt százaléka. Emellett a növényeket a végfelhasználóhoz közel lehet termelni, ami tovább csökkenti a környezeti terhelést. Az Indoor Farming gazdálkodás emellett növényvédő szerek nélkül is megoldható, ami jelentősen növeli a termék tápértékét.

 

ifm ellátási láncok leröviditése Urban Crop megoldások ábra2 hatékony növénytermesztés paraméterei

2. ábra Az Urban Crop Solutions cégnél meghatározzák a hatékony növénytermesztés optimális paramétereit


Az Urban Crop Solutions hatékony Indoor Farming gazdál­kodásához szükséges technikai hardvert a ModuleX kínálja. Ez a megoldás lehetővé teszi a kétszintű növénytermesztést, szállítópadokon karusszeles rendszerrel, LED-es világítás és öntözőrendszer mellett. Összesen 64 pad kínál helyet a legfeljebb 26 centiméter növekedési magasságú növényeknek. Igény szerint a koncepció mindhárom dimenzióban méretezhető. Az Urban Crop Solutions által kifejlesztett ModuleX rendszer minden egysége önálló, zárt rendszert alkot, ami előnyös lehet például kártevők általi fertőzés esetén is.

 

ifm ellátási láncok leröviditése Urban Crop megoldások ábra3 indoor farming megoldás

3. ábra Három dimenzióban méretezhető Indoor Farming megoldás: mindezt az Urban Crop Solutions által kínált ModuleX teszi lehetővé


Az Urban Crop Solutions megoldását sikeresen alkalmazza a PLNT is, amely az antwerpeni kikötőben található telephelyről friss salátával és fűszernövényekkel látja el a helyi vásárlókat. A PLNT arra törekszik, hogy termékeit a legmagasabb minőségben és maximális fenntarthatóság mellett tudja előállítani és szállítani.
Az Indoor Farming gazdálkodásban termesztett növények termékminősége megfelelő, ezért is válhat népszerűvé a PLNT kínálata. Az Indoor Farming még gyerekcipőben jár, de a jövőben a fenntartható helyi ellátásban és a hagyományos mezőgazdasági ágazat palántanevelésében is fontos szerepet játszhat.

 

ifm ellátási láncok leröviditése Urban Crop megoldások ábra3 indoor farming megoldás

4. ábra A fenntarthatóság mint átfogó koncepció: az antwerpeni székhelyű PLNT vállalat használaton kívüli tengeri konténerekben termel a helyi piac számára, mindig csak olyan mennyiségben, amelyet a vevői igény fedez

 

Az Urban Crop Solutions által nyújtott Indoor Farming megoldások eredményeihez az ifm érzékelők is hozzájárulnak megbízhatóságukkal és minőségükkel. Az érzékelők segítik a hatékony és gazdaságos Indoor Farming gazdálkodást, ami kulcsfontosságú a globális élelmiszer-ellátási kihívások megoldásában. A jövőben az Indoor Farming tovább fejlődhet, és egyre nagyobb szerepet játszhat az élelmiszer-termelésben a világ népességének növekedésével.

 

ifm ellátási láncok leröviditése Urban Crop megoldások ábra5 ifm induktív érzékelői

5. ábra Az ifm induktív érzékelői biztosítják a szállítási folyamatok biztonságos lefutását a ModuleX-ben


Az ifm induktív érzékelője (IM5128) biztosítja a szállítási folyamatok biztonságos lefutását a ModuleX-ben, amíg a töltési szintet egy irányított hullámú radarral (LR7000) határozzák meg.
Az egészséges és kiszámítható terméshozam garantálásához elengedhetetlen a hőmérsékletet folyamatosan mérni és monitorozni, ehhez a precíz adatokat egy IO-Linkes PT1000-es hőmér­séklet-transzmitter (TA2242) biztosítja.

 

ifm ellátási láncok leröviditése Urban Crop megoldások ábra6 ifm érzékelők

6. ábra A töltési szintet, a hőmérsékletet és az átfolyást ifm-érzékelők figyelik – e három tényező meghatározza a növények minőségét


A tudatos vízfogyasztáshoz a Vortex-elven működő SV8150 járul hozzá, amellyel egyidejűleg kapunk visszajelzést a víz hőmérsékletéről és az átfolyás sebességéről.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530