Skip to main content

Hogyan forradalmasíthatják a switchek az ipari hálózati technikát

Megjelent: 2021. május 31.

murr lidAz emberek közötti kommunikációban időnként előfordulhatnak félreértések, de az ipari kommunikációs hálózatokban a tévedéseknek sokkal drasztikusabb következményei vannak. Hogyan lehet a technológiát, a folyamatokat és költségeket összehangolni, továbbá optimalizálni az ipari hálózatokat.

 

Az emberek egyre gyakrabban használnak digitális csatornákat az egymás közötti kommunikációban. A messenger szolgáltatások rég leváltották a képeslapot és a telefonbeszélgetések is egyre gyakrabban Zoom-on vagy más platformon zajlanak. A Clubhouse-on újabban ezrek beszélgetnek egymással élőben és a világon mindenhonnan a legkülönbözőbb témákban. Természetesen az iparban is hasonló a tendencia. A gépek és rendszerek egyre többet kommunikálnak egymással, méghozzá digitális úton. Mondhatni a hálózatok az adatáramok fő ütőerei.
A sikeres kommunikációhoz tehát egy ugyanolyan sikeres digitalizálás szükséges. Ennek a biztosítására lép be a képbe a hálózati technika.
Az üzemek előtt álló kihívás, hogy villámsebesen alkalmazkodjanak, a költségeket tartsák alacsonyan, és hozzák egy kalap alá az IoT bővítését és a termelés globalizálását. Ehhez a hálózati technikának is együtt kell működnie. A hálózatnak megbízhatónak és terhelhetőnek kell lennie. Ha ez nem teljesül, a következmények katasztrofálisak lehetnek.
A Gartner tanácsadócég egyik tanulmánya szerint a hálózatkiesések becslések alapján átlagosan 5600 US dollár (több mint 4600 euró) költséget okoznak percenként. Ez óránként több mint 270 000 eurónak felel meg.

 

A rendszerhez és az igények alakulásához alkalmazkodó switch

Ha tehát be szeretné biztosítani a hálózatát, és a lehető legjobban szeretné kihasználni, itt az ideje belemenni a részletekbe. A megfelelő hálózati topológiát ugyanis egyedi tényezők döntik el. Praktikus megoldást jelentenek a switchek. Ezek olyan intelligens infrastrukturális komponensek, amik kiolvassák a bemenő adatokat, és továbbítják a megfelelő címzett portjára. Ha valaki a switchek mellett dönt, akkor a választás pontosításakor még további választás előtt áll „nem menedzselt” vagy „menedzselt” switchek közül. Ettől függően más lesz a switchek és a komponensek teljesítőképessége és a hálózat teljesítménye is.
A nem menedzselt switchek az alapfunkciókat fedik le. Ők biztosítják a hálózati kapcsolatokon keresztül az Ethernet-eszközök egymás közötti kommunikációját, és közvetítőként további portokkal bővítik a hálózatot. Nem kínálnak azonban intelligens funkciókat, és nem tudják irányítani a hálózati forgalmat. Ehhez menedzselt switchekre van szükség. Ők fontos feladatokat látnak el, például hibaelemzéseknél, hálózati diagnosztikánál vagy ha redundancia mechanizmusokról van szó. Optimalizálják az adatátvitelt, ám ezáltal nő a konfigurációs ráfordítás és ezzel együtt az összköltség is. Ami mégis a menedzselt switchek mellett szól, az az, hogy nagyobb kontrollt biztosítanak a hálózaton, például a távoli eléréssel.
Mert hiszen mit akarunk elérni? A vezetékezés legyen a lehető legrugalmasabb, és a telepítési megoldások legyenek kevésbé bonyolultak. Ezen túlmenően egyszerűen lehessen csatlakozni a hálózati elemző eszközökhöz vagy az integrált webszerverhez. Az sincs ellenére senkinek, ha a csatlakozási szint átkerül a terepre, és hely szabadul fel a kapcsolószekrényben.

 

A fa ágas-bogas koronája

Ha már a megtakarításról beszélünk, két vezetékből – amelyből az egyik adatokat továbbít, a másik áramot a Power over Ethernet (röviden PoE) segítségével – egy vezeték készíthető. Ezzel működnek például a PoE kamerák vagy a PoE panel PC-k. Ennek előfeltétele PoE switchek beépítése, mint amilyen például a Murrelektronik TREE PoE switche, amely támogatja ezt az időtakarékos vezetékezési technológiát. A PoE hatalmas előnye, hogy nincs hozzá szükség speciális vezetékekre. A telepítéshez elegendő a nyolceres szabványos kábel RJ45 csatlakozókkal kombinálva. Az alkalmazástól függően kiválthatók velük tápegységek is.

 

murr 1

Murrelektronik TreePoE (5, 6, 8 és 10 port) nem menedzselt switchcsalád

 

 

Kicsi, de erős

Új alkalmazások valósíthatók meg olyan switchekkel, amelyek rendkívül kis méretűek. A kialakításuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak önjáró szállítórendszerekkel (AGV) való használatra, mivel a switcheket közvetlenül a falra kell felcsavarozni. Ugyanígy beépíthetők kis méretű és mélységű kapocsszekrényekbe és kapcsolószekrénybe is. A Murrelektroniknál különösen a nem menedzselt switchek Xenterra-termékcsaládja aratott nagy sikert.

 

murr 2

Murrelektronik Xenterra (5X, 8X és 16X) nem menedzselt switchcsalád

 

 

Nagyobb hatékonyság, nagyobb termelékenység

Egyszerű, gyors, hatékony és maximális termelékenységet biztosít – ez az, amire a vállalatok törekednek. Ebben sokat segít, ha a hálózati struktúrák is a lehető leghatékonyabbak. Az ipari hálózatok nagy százalékban rendelkezésre állnak és gyorsan üzembe helyezhetők. A Xelity 10 TX switch gondoskodik a megbízható adatkommunikációról, ami decentrálisan és kapcsolószekrény nélkül működik. A decentrális adatmenedzsment, például az IIoT-hez a Xelity-termékcsalád 10 TX IP67 switchével is megvalósítható. Ezzel a menedzselt switchcsel a hálózatok megbízhatóbbak lesznek a kiesésekkel szemben, és 10 port áll rendelkezésre egy nagyon kicsi, de robusztus IP67 védettségű fémházban.
A switchek megfelelő alkalmazásával tehát tökéletesíteni lehet az ipari hálózatot is. Ahogy az emberek közötti kommunikációban is, a siker itt is egyszerűen azon múlik, hogy sikerül-e az egyéni jegyekre odafigyelni, megállapítani, mire van szüksége a másiknak, és hálózatba kapcsolni a rendszerrel – „képeslap nélkül”.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu