Skip to main content

Három „tárgyból” is tizes osztályzat

Megjelent: 2017. augusztus 30.

RSchwarz abraR&S®RTB2000: alap-oszcilloszkóp – kiemelkedő képességekkel

10 bites A/D-átalakító, 10 millió mintát tároló memória és 10,1”-es, kapacitív érintőképernyő –az új, R&S®RTB2000 oszcilloszkóp három lényeges területen is „10-es színvonalon”, messze a többi alapkategóriás műszernél jobban teljesít, miközben az ára nem emelkedik ki az alapkategóriában megszokottak közül. Kivételesen sokrétű képességeinek köszönhetően tehát az ipar és oktatás számos területén kiválóan használható.

 

Az R&S®RTB2000 sorozatú oszcilloszkópok új mércét állítanak fel az alapkategóriás műszerek világában. Külön kiegészítésként (opcióként) rendelhető logikai- és protokoll-analizátorukkal, függvény- és jelminta-generátorukkal, digitális feszültségmérőjükkel és további különleges funkcióikkal lényegesen túlmutatnak az általános oszcilloszkópok keretein: spektrumanalízishez, határérték-ellenőrzéshez és hosszú idejű adat-gyűjtéshez szükséges, különleges működési módokkal is rendelkeznek. Segítségükkel mindenféle elektronikus rendszerben könnyen, hatékonyan végezhető hibakeresés – s mindezt igen kedvező (1250 eurós) indulóáron kínálja a gyártó.

10,1” képátlójú, összetett kézmozdulatokat érzékelő, nagyfelbontású érintőképernyő

Nagyfelbontású, 10,1”-es, kapacitív érintőképernyőjével az R&S®RTB2000 típusú oszcilloszkóp rendkívüli élményt nyújt, de ez semmiképpen sem luxus azok számára, akik hosszú órákat töltenek ilyen műszerek képernyője előtt. A hasonló kategóriájú oszcilloszkópokénál kétszer nagyobb, 1280 × 800 pixel felbontású kijelzőn igen részletesen jelennek meg a jelalakok. A felhasználók elvárják, hogy a berendezések gyorsan, könnyen kezelhetők legyenek. Az R&S®RTB2000 oszcilloszkóp összetett – az okostelefon-felhasználók számára megszokott – kézmozdulatokat is képes érzékelni, jelentősen leegyszerűsítve a skálabeállítást, a nagyítási műveleteket és a jelalakok mozgatását. Mostantól még a szerényebb költségvetésű felhasználók is élvezhetik ezeket a kényelmi lehetőségeket.
A kezelőfelületet átfogó használati felmérések eredményeire alapozva alakították ki. A fejlesztők a magasabb árkategóriájú műszereknél szerzett tapasztalatokra építve olyan menürendszert hoztak létre, amely másik készülékekhez szokott szakemberek számára is könnyen kiismerhető. A gyakran használt készülékfunkciók egy eszközsor segítségével közvetlenül is elérhetők, az R&S®SmartGrid nevű skálabeállító funkcióval pedig optimálisan kihasználhatók a képernyő ábrázolási lehetőségei. Minden tengely a vizsgált jel tulajdonságainak gyors felmérését segítő címkékkel azonosítható, egy feliratozó eszköz segítségével pedig közvetlenül a képernyőre vihetünk fel megjegyzéseket, illetve jelölhetünk ki a vizsgálatok szempontjából érdekes területeket (1. ábra).

 

RSchwarz 01abra

1. ábra Az R&S®RTB2000 oszcilloszkóp kezelőfelülete, eszközsorral és az R&S®SmartGrid koordinátatengely-jelölő rendszerrel. A feliratozó eszközzel a felhasználó közvetlenül a képernyőre rajzolhat, ami megkönnyíti megjegyzések beillesztését és jegyzőkönyvek készítését

A 10 bites függőleges felbontással több jelrészlet jeleníthető meg

Az oszcilloszkópok a feszültséget az idő függvényében ábrázolják. E folyamatban kulcsszerepet játszanak az analóg-digitális átalakítók. Ezek jellemzőitől függ, hogy milyen finoman képes egy műszer a vizsgált jel amplitúdóját felbontani. Évtizedeken keresztül a 256 szintet megkülönböztető, 8 bites A/D-átalakítók használata terjedt el. A Rohde & Schwarz saját fejlesztésű A/D-átalakítója, amelyet az R&S®RTB2000 sorozatú oszcilloszkópokba épít be, 10 bites felbontású, amellyel 1024 szintű felbontás érhető el, négyszer annyi, mint a versenytársak hasonló kategóriájú műszereivel.
A nagyobb felbontással precízebb mérések végezhetők, sőt, igen gyenge jelek is kimutathatók nagyobb amplitúdójú összetevők mellett. A 2. ábrán egy exponenciálisan csillapodó szinuszjel lefutása látható, melynek a végső szakaszán figyelhető meg a kétféle felbontás közötti különbség. A nagy kezdeti amplitúdó miatt durva függőleges skálaosztást kell beállítani a teljes jelalak megjelenítéséhez, bár az itt közölt képernyőfelvételen már az erősen csillapodó jelszakasz látható. Az alsó hullámforma esetében mesterségesen 8 bitesre korlátoztuk az A/D-átalakító felbontását. Jól látható, hogy 10 bites ábrázolás esetén lényegesen több részlet jelenik meg a képernyőn. Az R&S®RTB2000 felbontása tovább növelhető részben átlagolással, részben pedig egy aluláteresztő szűréssel együtt végzett, különleges decimáló[1] algoritmussal.
Az ily módon elért, igen finom ábrázolás révén könnyebben felfedhetők az áramkörök hibái.

 

RSchwarz 02abra

2. ábra Egy csillapodó szinuszjel részletei. Felül az R&S®RTB2000 oszcilloszkóp általános, 10 bites felbontásával rögzített jelalak látható, míg az alsó felvételen ugyanaz a jel szándékosan 8 bitesre korlátozott felbontással van megjelenítve

A 10 millió mintás tároló alapfelszereltség

Az R&S®RTB2000 sorozat alapfelszereltsége a 10 millió mintás memória, amellyel hosszabb vizsgált jelszakaszok rögzíthetők a sávszélesség korlátozása nélkül. A memóriaméret egy oszcilloszkóp legfontosabb jellemzője a sávszélesség és a mintavételi sebesség után. Ez határozza meg, hogy mennyire alkalmas egy műszer hibakeresési műveletekre. A csatornánként 10 millió mintát feldolgozó, R&S®RTB2000 sorozatú oszcilloszkópok a kategóriájukban egyedülállóan nagy memóriával rendelkeznek, tízszer akkorával, mint más hasonló berendezések. Átlapolt mintavételezéses üzemmódban ez csatornánként 20 millió mintára bővíthető tovább. Mindezek végeredményeképpen a jelhibák és a fontosabb események megbízhatóbban mutathatók ki, a nagy mintavételi sebesség pedig hosszabb jelszakaszoknál és időalap-beállításoknál is tartható.
Soros protokollok elemzéséhez elengedhetetlen a hosszabb jelbefogási idők alkalmazása. Az R&S®RTB2000 sorozatú oszcilloszkópoknak már az alapkiépítésű memóriája is elegendően nagy a legtöbb buszfajta adatüzeneteinek elemzéséhez (3. ábra). A műszer tárkapacitása igény esetén szegmentált, akár 160 millió minta tárolására alkalmas memóriaméretig is bővíthető. Szegmentált mintavételezés esetén csak tényleges jeleket rögzít az oszcilloszkóp, például egy adott protokoll szerint átvitt adatok vagy impulzusok alakját. A forgalmazási szüneteket alkalmazó kommunikációs rendszerekkel – mint az I2C vagy SPI – továbbított adatok is befoghatók ezzel a technikával, akár több másodpercen vagy percen keresztül is. A 10 000 és 10 millió minta között változtatható szegmensméretnek köszönhetően a 160 millió mintás memóriaterület kezelése optimalizálható, akár több mint 13 ezer összetartozó jelszakasz tárolására is.

A szegmentált memóriakezelést protokoll-szinkronizálással (triggereléssel) és -dekódolással egybekötve az R&S®RTB2000 oszcilloszkóp teljes körű protokoll-analizátorként is használható, amely az analóg és a digitális jelforrások mindenféle információját képes kezelni.

 

RSchwarz 03abra

3. ábra A műszer nagy memóriájával hosszú jelszakaszok rögzíthetők. Ez különösen adatüzenetek és soros protokollok elemzésénél igen hasznos

Igény szerint bővíthető

A „háromszor tizes képességű[2]” R&S®RTB2000 sorozat oszcilloszkópjai két- és négycsatornás kivitelben, 70, 100, 200 vagy 300 MHz-es felső határfrekvenciával rendelhetők. A kétcsatornás, 70 MHz-es változat alapára 1250 euró. A sávszélesség – hardver-beavatkozás nélkül, pusztán licenckulcsokkal – 300 MHz-ig bővíthető. A műszerekbe épített, négybites jelminta-generátor és logikai analizátor szintén licenckulccsal engedélyezhető. A bővítési lehetőségeknek köszönhetően ez a műszer a későbbi igények szerint bővíthető, fejleszthető, tehát értékálló befektetés.

 

Szerző: Dr. Philipp Weigell – Rohde & Schwarz

 

 

Ne feledje! Electrosub konferencia és szakkiállítás október 11-13. 

Várjuk szeretettel 2/E standunkon, illetve látogasson el csütörtökön  a 11.30-12.00 óra közötti előadásunkra, melynek témája: Elektronikai újdonságok az autóiparban!

 

 

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz

 

 


 

[1]Az adattömörítésnek az a módja, amelynél a nagy időfelbontású mintasorozatot alacsonyabb mintafrekvenciával újra mintavételezik (egyszerűen szólva tehát bizonyos szabályossággal mintákat hagynak el az eredeti mintasorozatból). A szó a római legiók óta ismert kegyetlen, kollektív katonai büntetést, a „megtizedelést” idézi. – A szerk. megj.

[2]A jelen cikkben vázolt, „10-es színvonalú” képességek nem terjednek ki az oszcilloszkóp összes funkciójára. – A szerző megj.