Skip to main content

Hálózatépítés rendszerben – igény szerint

Megjelent: 2021. március 16.

Murrelektronik lidIpari kommunikációs hálózatok
– a digitalizálás fő váza

A gépek és rendszerek egyre többet kommunikálnak egymással, és a hálózatok az adatfolyamok fő ütőereként funkcionálnak. A digitalizálás ezért csak nagy teljesítményű és megbízható hálózati technológiával lehet sikeres.

 

A mai termelési területeknek rugalmasan és gyorsan átszervezhetőknek kell lenniük. A megfelelő hálózati topológiánál éppen ezért ügyelni kell arra, hogy a gépek és rendszerek adattechnikai üzembiztosságát rendszerszemlélettel és ezzel egyidejűleg az igényekre szabva kell kialakítani. Emellett az is fontos, hogy tüzetesen megvizsgáljuk a koncepciót is a redundáns felépítéstől a minden szinten végigvitt szegmentáláson át a fölérendelt rendszerekbe történő akadálymentes bekötésig.

 

 

Murrelektronik 1

Menedzselt switchek

 

 

Az egyszerű alapfunkcióktól a rendkívül sokféle funkcionalitásig

A Murrelektronik switchek széles választékban állnak rendelkezésre. A nem menedzselt switchekkel egyszerűen és kedvező ár-érték arányban lefedhetők az alapfunkciók, az olyan változatok pedig, mint a menedzselt PROFINET switchek, maximális funkcióterjedelmet tesznek lehetővé:
• optimalizált rugalmasságú kábelezés és áttekinthető installációs megoldások,
• egyszerű betekintés a kommunikációba és egyszerű csatlakozás a hálózati diagnosztikai eszközökhöz vagy integrált webszerverekhez,
• a kompakt és robusztus IP67 védelmű termékeknek köszönhetően a csatlakozási szint átkerül a terepre, és hely szabadul fel a kapcsolószekrényben.

 

Nem menedzselt IP67 switchek

A Murrelektronik IP67 switchei rendkívül strapabíró kompakt házzal készülnek. Ezek a switchek egy kimeneti porton keresztül terepibusz-modulokról is elláthatók árammal, pl. Impact67, MVK Metall vagy SOLID67 modulokról.

 

Nem menedzselt PoE switchek

A PoE switchek minden PoE alkalmazáshoz elérhetők, legyen az 24 V-os vagy 48 V-os üzemi feszültségű. Egy porton akár 25,4 W-ig minden PoE+ résztvevőt el tudnak látni. Emellett nagy sebességű 1000 MBit/s adatátvitelt biztosítanak.

 

XELITY®

A Xelity® családba tartozó switcheket Németországban fejleszti és gyártja a Murrelektronik, ennek ellenére is kedvező árúak. Ha a széria teljes lesz, a családban lesznek menedzselt és nem menedzselt switchek is. A rendkívül kompakt kialakítású switchek 4, 6, 8, 16 vagy 24 porttal rendelkeznek. Hamarosan már elérhetők lesznek a „nem menedzselt” változatok 4, 6 és 8 RJ45 porttal. Megjelenésében minden switch ugyanolyan lesz. Push-in kapcsok könnyítik meg az egyes switchek bekötését az áramellátásra. Ellenállóak az elektromágneses hatásokkal szemben. A switchek prioritásként kezelik a ProfiINet protokollokat, ennek megfelelően előnyben részesítik a ProfiNet adatokat az Ethernet adatokkal szemben. Az adatcsomagok akár 100 Mbit/s sebességű átvitellel is célba érhetnek. –25 °C és +60 °C közötti hőmérséklet-tartományban használhatók. Az UL-tanúsítvánnyal az egész világon beépíthetők.


Gigabit sebességű adatátvitel a 8 portos switchen keresztül

A Murrelektronik 8 portos switchei főként gigabit sebességgel dolgoznak. A gigabites változattal a különösen nagy adatforgalmú résztvevők rövid időn belül integrálhatók a rendszerbe, ahogy azt pl. a kamerák és képfájlok esetében már ismerjük. A Jumbo Gigabit Switch támogatja akár 9216 Byte méretű framek használatát is, valamint az IEEE 802.3x szabványon alapuló WIFI-priorizálást.

 

Xenterra switchek

A Xenterra család rendkívül kompakt switcheivel a Murrelektronik bővíti nem menedzselt switchkínálatát. Markáns megkülönböztető jegyük a lapos és robusztus kialakítás. A Xenterra 5, 8 vagy 16 portos változatban kapható. Optimálisan kiválasztható tehát a megfelelő switch az alkalmazáshoz – attól függően, hogy hány portra van szükség. A switchek beszerelhetők kalapsínre is, de akár közvetlenül a falra is – a mérete mellett ez is jelentős érv a helytakarékosság mellett. Az átviteli sebesség minden Xenterra switch esetén 100 Mbit/s.

A kis méret a következő alkalmazásokat teszi lehetővé:
• Praktikusan beépíthetők ipari panel PC-vel felszerelt gépekbe.
• Kiválóan alkalmasak önjáró szállítórendszerekkel (AGV) való használatra – a switcheket közvetlenül a falra kell felcsavarozni.
• Különösen alkalmasak kis méretű és mélységű kapocsszekrényekbe és kapcsolószekrénybe való beépítésre.

 

Murrelektronik 2

Xelity® switchek

 

 

Tree PoE switchek

A Power over Ethernet jelentős installációs előnyt tesz lehetővé. A PoE kamerák vagy PoE Panel PC-k, amelyeket eddig az adatátvitelhez és az áramellátáshoz két vezetékkel kellett csatlakoztatni, most egyetlen vezetékkel csatlakoztathatók. Ezen továbbíthatják az adatokat és az áramot.
Egy ilyen koncepció előfeltételei a PoE switchek, mivel ezek támogatják az időtakarékos kábelezési technológiát. A Murrelektronik a Tree termékcsaláddal a megfelelő megoldást kínálja. Az 5–8 portos sávszélességgel és a 24 V és 48 V betáplálási lehetőséggel a felhasználók az alkalmazásukhoz legoptimálisabb switchet választhatják.
A PoE nagy előnye, hogy nincs hozzá szükség különleges vezetékekre: a telepítéshez elegendő a nyolceres szabványos kábel RJ45 csatlakozókkal kombinálva. Az alkalmazástól függően kiválthatók velük tápegységek.
Egy switch nagyon sokoldalúan alkalmazható egy gépben.
A switchek összekötőelemként szolgálhatnak a PLC-vezérlés és az Ethernet-résztvevők között. Ezenkívül a switchek használhatók terepibusz-switchként is, ekkor a különböző terepibusz-modulok csatlakoztathatók a switchre.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu