Skip to main content

Ha nem a mérőfej, hanem a jel zaját kívánjuk mérni

Megjelent: 2017. január 25.

ProbesPortfolio 47628 01Akár 1mV/osztás érzékenység a Rohde & Schwarz új oszcilloszkóp-mérőfejével


A Rohde & Schwarz új, R&S RT-ZP1X típusú, passzív, 1:1 osztásarányú mérőfejei segítségével az R&S RTO és R&S RTE sorozatú oszcilloszkópok még szélesebb körben használhatók. Mind a mérőfej, mind a műszerek bemeneti fokozata különösen kis zajú, így ezzel az összeállítással akár 1 mV/osztás érzékenységgel is kitűnően vizsgálhatók a legkisebb amplitúdójú jelek, például integrált áramkörök vagy különféle alkatrészek tápfeszültségének tisztaságának mérésénél.

 

A tápfeszültségek tisztaságával kapcsolatos elvárások egyre szigorúbbak, különösen a beágyazott rendszerek esetében. Egyre több funkcionális egységet egyre kisebb területen összeépítve minimálisra csökkenthető az összetett rendszerek teljesítményfelvétele, ugyanakkor a táplálás integritásának vizsgálata elengedhetetlen az ilyen jellegű áramkörökben. Az alkatrészek, alegységek zajjellemzőinek mérése során millivoltos tartományig terjedő érzékenységet igényelnek a fejlesztők és szervizmérnökök, mérvadó eredményeket azonban csak megfelelően érzékeny, kis zajú mérőfejjel érhetünk el.
Az új, R&S RT-ZP1X típusú, passzív, 1:1 osztásarányú mérőfej tökéletesen illeszkedik az R&S RTE és R&S RTO1000/2000 sorozatú oszcilloszkópokhoz (az előbbiek legnagyobb sávszélességű változatának felső határfrekvenciája 2 GHz, az utóbbiaké 4 GHz). Az R&S RTE típusú műszer ezzel a mérőfejjel a piacon kapható legjobb ár/érték arányú összeállítás, amely a tápfeszültség-integritás vizsgálatára alkalmas. Az oszcilloszkóp kis zajú bemeneti fokozatának köszönhetően a zajküszöb 650 µVpp alatt marad (1 mV/osztás érzékenység és 200 MHz-es sávszélesség esetén), még 1 MΩ-os bemeneti impedanciánál is. Más oszcilloszkópok csak 50 Ω-os bemeneti impedanciára kapcsolva képesek ilyen érzékenységet nyújtani.
Az említett oszcilloszkópok másodpercenként akár 1 millió jelszakaszt befogva igen gyorsan képesek hisztogramos kiértékeléssel és mindenféle jelösszetevőre kiterjedő analízissel egybekötve mérvadó eredményeket szolgáltatni. Nagy felbontású, 16 bites (HD-) működési módban bekapcsolt nagyítással még a hullámalakok legfinomabb részletei is elemezhetők velük, amelyeket akár szinkronizálási (trigger-) pontnak is kijelölhetünk.

ProbesPortfolio 47628 01

Ezek a műszerek olyan – gyakorlatilag valósidejű adatokat szolgáltató, FPGA-áramkörökkel megvalósított – gyors Fourier-transzformációs (FFT-) fokozatot is tartalmaznak, amelyekkel az egymással összefüggő zavarjelek vizsgálatához spektrumképet lehet előállítani. Ennek segítségével például egy órajelvezeték és egy mellette futó 10 MHz-es jel közötti áthallás is azonnal kimutatható. A berendezések másik egyedi képessége az ún. zónás triggerelés, ami különféle események grafikus elkülönítését teszi lehetővé – többek között határértékeket meghaladó jelenségek idő- és frekvenciatartományú elemzésénél.

A mérőfej a (legfeljebb 1 GHz sávszélességű) R&S RTM, továbbá a (70 MHz és 500 MHz közötti felső határfrekvenciával rendelkező) R&S HMO-sorozatú oszcilloszkópokkal is használható.
Az R&S RT-ZP1X típusú, passzív, 1:1 osztásarányú mérőfej már megrendelhető a Rohde & Schwarztól. A gyártó kínálatában ezekhez az oszcilloszkópokhoz alkalmazható számos, további aktív, passzív és árammérő szonda is megtalálható, amelyekkel a legkülönbözőbb teljesítményelektronikai területek mérései végezhetők el kiváló méréstechnikai feltételekkel.

Bővebben a www.rohde-schwarz.com/ad/press/probesportfolio honlapon találnak információkat.

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz