Skip to main content

Gyorsabb alkatrészrendelés és -legyártás az igus új online eszközeivel

Megjelent: 2019. december 03.

igus lidAz online drylin tengelykonfigurátor jóvoltából pillanatok alatt hozhatók létre és rendelhetők meg megmunkált vagy megmunkálatlan vezetőtengelyek azonnal letölthető műszaki rajzokkal, az igus 3D online szolgáltatásába integrált Print2Mould eljárásnak köszönhetően pedig 3D nyomtatott fröccs-szerszámmal gyorsan állíthatók elő karbantartásmentes, speciális alkatrészek.

 

 

Az adott alkalmazásnak megfelelő tengely megtervezése nem egyszerű CAD-szoftver és beható műszaki ismeretek nélkül.
Az igus ezért nemrégiben kifejlesztett egy új, ingyenes és szabadon hozzáférhető online eszközt a drylin tengelykonfigurátorral. Ennek köszönhetően a felhasználók gyorsabban hozzájuthatnak a kívánt termékhez mindenfajta műszaki ismeret, illetve CAD-szoftver nélkül is. Az új online konfigurátorban a felhasználók hét különböző anyagból választhatnak 6–50 mm átmérőjű tengelyeket, a tengelytestet és a megmunkált véget pedig tetszés szerint alakíthatják ki. Mindeközben megtudhatják a konfigurált tengely árát, és közvetlenül meg is rendelhetik. További előny, hogy az igus PDF-formátumban ingyenesen letölthetővé teszi a tengely STEP-fájlját és műszaki méretrajzát, amelynek segítségével a felhasználók a kívánt alkalmazást közvetlenül a konfigurált tengellyel tervezhetik meg a továbbiakban.

 

Gyors és egyszerű konfiguráció mindössze három lépésben

A drylin tengelykonfigurátor első lépésében a felhasználó meghatározhatja az átmérőt, a hosszúságot és a kívánt tengelyek számát. Ezt követően kiválaszthatja a megfelelő anyagot az optimális felületkezeléssel. A kemény bevonattal ellátott alumíniumból készült tengelyek mellett edzett vagy keménykrómozott acélból, többféle edzett rozsdamentes acélból és VA anyagokból készült tengelyek is elérhetők. A rozsdamentes acélból készült tengelyek kiválóan alkalmasak az élelmiszeripari felhasználásra, míg az alumíniumtengelyek a gépgyártás terén nyújthatnak könnyű és költségtakarékos alternatívát.
A második lépésben a felhasználó kialakíthatja a tengelytestet, illetve igény szerint a megmunkált végeket, a munkafolyamat során különböző megmunkálási fázisok, valamint 14 szabványos elem, például reteszelések, furatok, menetek vagy hornyok közül választhat. Egy intelligens rendszer megadja a felhasználó számára azokat a minimális és maximális értékeket, amelyekkel elkerülhető a hibás tervezés. Az eszköz könnyen átlátható felülete, a tippek és a javaslatok nagyban megkönnyítik a felhasználó dolgát a tengely megtervezése során.
Az utolsó lépésben az ügyfél áttekintést kap a konfigurációról, az árról, a nagy tételben történő rendelésre vonatkozó árakról és a szállítási időről. Egyúttal meg is rendelheti a tengelyt, árajánlatot kérhet, valamint letöltheti a termék méretrajzát és CAD-adatait. A konfigurációt el is lehet menteni, illetve egy hivatkozás révén meg lehet osztani a munkatársakkal is, ami különösen akkor lehet hasznos, ha nagy projekteket kell megtervezni. A rendelés beérkezését követően digitálisan továbbítják azt a gyár felé, ahol az igus 3–6 nap alatt elkészíti a tengelyt, amely végül kiszállításra kerül.

 

igus

Az igus új online drylin tengelykonfigurátorával pillanatok alatt egyszerűen megtervezhetők és megrendelhetők a kívánt tengelyek.
Az eszköz segítségével a felhasználó mindössze három lépésben kiválaszthatja a megfelelő tengelyt a kívánt méretben hét különböző anyagból, a tengelytestet és a megmunkált végeket szabványos elemekkel, például barázdákkal vagy hornyokkal láthatja el, végül pedig megrendelheti a konfigurált terméket. Ráadásként ingyenesen letöltheti a konfiguráció STEP-fájljait és a méretrajzot (Forrás: igus GmbH)

 

Kopásálló alkatrészek Print2Mould 3D nyomtatással

Az igus 55-féle nagy teljesítményű műanyagot kínál, hogy a kopásálló és tartós csapágyakhoz való anyagokat kereső ügyfelek biztosan megtalálják az alkalmazásaikhoz leginkább megfelelő anyagot. Amennyiben ilyen kopásálló alkatrészekre, például különleges alakú perselyekre vagy fogaskerekekre van szükség, az ügyfél saját maga is megmunkálhatja az iglidur rúdanyagból készülő alkatrészt, vagy a bonyolultabb geometriájú munkadaraboknál igénybe veheti az igus 3D nyomtatási szolgáltatását. Az ideális iglidur anyagból készülő egyedi alkatrészekhez az igus a Print2Mould eljárást javasolja. Nyomtatással elkészítik a különleges megoldáshoz való fröccsöntőszerszámot, majd beteszik a fröccsöntőgépbe. A megoldás fő előnye, hogy a felhasználó az iglidur termékcsalád mintegy 55 kenésmentes, nagy teljesítményű műanyaga közül választhat. Ezek között az anyagok között megtalálhatók az FDA előírásainak megfelelő, az élelmiszeriparban használható iglidur A350 és A181, az autóiparban alkalmazható iglidur L500, valamint a magas hőmérsékleteket is jól elviselő iglidur X műanyagok.

 

igus2

Az igus a nyomtatással előállított fröccsöntőszerszámokat alkalmazó Print2Mould eljárással bővíti 3D nyomtatási szolgáltatását. Az érdeklődők online rendelhetik meg a megfelelő kenés- és karbantartásmentes iglidur anyagból készülő kopásálló alkatrészeket. Az ügyfélnek elegendő feltölteni 3D nyomtatási szolgáltatásba a kopásálló alkatrész rajzát STEP formátumban, majd kiválasztani a megfelelő anyagot, és végül pedig árajánlatot kérni. A kiválasztást az anyagjellemzők, a teherbírási paraméterek és az ár pontos meghatározása segíti (Forrás: igus GmbH)

 

Online szolgáltatásba integrált Print2Mould 3D nyomtatás

Az igus Print2Mould 3D nyomtatási szolgáltatása már online formában is az ügyfelek rendelkezésére áll. A különleges alkatrészek ilyen jellegű előállítása mindenekelőtt jelentős időmegtakarítással jár, ha prototípusok vagy alkatrészek kis számú sorozatgyártásáról van szó. Ennélfogva az ügyfél már a fejlesztés korai szakaszában szert tehet csoportosan megrendelhető, azonos paraméterekkel rendelkező alkatrészekre.
A gyakorlatban ez úgy valósítható meg, hogy a felhasználónak a www.igus.hu/iglidur-designer oldalon el kell indítania a 3D nyomtatási szolgáltatást, fel kell töltenie az alkatrész STEP formátumú rajzát, és ki kell választania a megfelelő anyagot.
A Print2Mould eljárásban használt 55 iglidur anyagon kívül az ügyfelek az SLS-eljárás felhasználásával a kopásálló iglidur I3 vagy iglidur I6 anyagból költséghatékonyan kinyomtathatják a különleges szempontok alapján tervezett alkatrészt, illetve az iglidur szálakat felhasználó FDM-eljárást is igénybe vehetik. Természetesen online megtekinthetők a gyártással és a fröccsöntőszerszám elkészítésével járó költségek, valamint az anyaggal, a precíziós paraméterekkel és a hajlítási erősséggel kapcsolatos paraméterek is. A megfelelő nagy teljesítményű műanyag kiválasztása után meg kell adni a mennyiséget, majd közvetlen árajánlatot kell kérni az igus-tól. A fröccsöntéssel gyártott egyedi alkatrészeket a cég 10 munkanap után szállítja.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

még több igus®