Skip to main content

Gyors, szoftveresen támogatott termékváltás kompakt gépmodullal

Megjelent: 2017. augusztus 02.

Beckhoff Koch Pac abra2A Beckhoff XTS-rendszerén alapul a Koch Pac-Systeme fogkefe-csomagolósorhoz illeszkedő címkéző és csoportosító egysége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A németországi Pfalzgrafenweilerben székelő, egyedi bliszteres csomagológépekre és -rendszerekre szakosodott Koch Pac-Systeme GmbH (www.koch-pac-systeme.com) széles körű tapasztalatokkal rendelkezik gyártósorok tervezésében. Ebből adódóan rugalmasan és hatékonyan képes kielégíteni ügyfeleinek különféle igényeit. Csomagolástechnikai szakemberei most ismét bizonyították felkészültségüket egy új, összetett fogkefe-csomagolósor kialakításával. A rendszer „lelkét” alkotó Beckhoff XTS (eXtended Transport System, www.beckhoff.hu/XTS) lineáris szállítórendszer költséges mechanikai rendszereket vált ki szoftverfunkciókkal – az eredmény egy kompaktabb és rugalmasabb csomagolósor, gyorsabb termékváltással.

A Koch vállalat fennakadásmentes, teljeskörűen integrált és hatékony csomagolási folyamatot valósított meg az egyedi igények szerint kialakított berendezéseivel, a bliszterező gépektől és termékadagolóktól kezdve a blisztercsoportosító modulokon át a sorvégi csomagoló egységekig. A cég megoldásai összhangban állnak az iparági elvárásokkal, és tökéletesen illeszkednek egy adott termék méretéhez, alakjához. A Koch vállalat Packaging Lines (Csomagolósorok) üzletágának szakértelmét kiválóan tükröző, innovatív példa a percenként akár 320 fogkefét vagy 240 blisztert feldolgozó fogkefe-csomagolósor, amelynek minden műveletét a Beckhoff TwinCAT automatizálási szoftvere vezérli.

 

Beckhoff Koch Pac abra1

Összesen 24 kis tömegű, 3D-nyomtatással készült bliszterfogó halad végig egy 11 méter hosszú, XTS-pályán az első rendezőrendszer, a lézeres címkéző és a második rendezőrendszer között.

 

Gert Müller projektvezető ezt mondta az összesen 28 m hosszú sor által nyújtott funkciókról és azok bonyolultságáról: „Az első lépésben a sor két különböző formátumot kezel, melyekhez két különböző vastagságú bliszterfólia tartozik. A sort kiemelkedő rugalmassága teszi különösen vonzóvá, ugyanis a fóliaszélesség automatikus beállításának köszönhetően a jövőben más méretű fóliákból további bliszterméretek is gyárthatók lesznek. A bliszterek megformázása után a fogkeféket egy nagysebességű rendezőrendszer (HSPP – High-Speed Pick-and-Place) veszi fel, állítja be és adagolja, amely kamera segítségével vezérli a fogkefék helyzetét. Ezután egy másik rendezőrendszer beilleszti a kartonból készült hátoldalt, és ultrahangos pontzárással tartja helyén a tényleges lezárásig. A kártya hátoldalára egy lézeres rendszer kódot visz fel, amelyet a sor egy következő pontján kamerarendszer ellenőriz. Ezt követően egy stancoló gép leválasztja a blisztereket, amelyek egy kéthengeres szállítómechanizmuson keresztül a központi címkéző és csoportosító egységhez kerülnek, majd egy másik HSPP rendszer csoportosítja és a kartonozó géphez továbbítja őket. A kartondobozolt blisztercsoportok ezután az ügyfél további csomagoló egységeihez kerülnek.”

Az XTS fokozza a címkéző- és csoportosító egység hatékonyságát

A címkéző- és csoportosító egység kiválóan példázza a Koch vállalat felkészültségét a rendkívül innovatív megoldások kifejlesztése terén. Gert Müller folytatja: „Egy 11 méter hosszú XTS-pályát telepítettünk, amelynek 24 mozgatóegysége speciális tartókkal rendelkezik egyszeres és dupla bliszterekhez. Termékváltáskor csak a tartókat kell cserélni. Mivel ez nagyon gyors és könnyű művelet, jelentősen csökkenteni tudtuk a termékváltási időket.” Wolfgang Braun, a Koch nemzetközi ügyfélmenedzsere hozzáteszi: „A végfelhasználó különböző kivitelű ter-mékeket akar csomagolni a soron, ezért követelmény volt a rendkívül gyors és rugalmas formátumváltás.”

 

Beckhoff Koch Pac abra2

A címkéző- és csoportosító egység elején, illetve végén lévő egy-egy rendezőrendszer a Beckhoff dinamikus hajtástechnikájára épül,  és a két rendezőrendszert, valamint az XTS-rendszert egyetlen, szekrénybe szerelt C6930 típusú ipari PC vezérli. 

 

Jürgen Welker, a Koch automatizálási és technológiai igazgatója két további olyan tényezőt említett, amelyek meggyőzték a vállalatot, hogy az XTS-technológiát kell használni: „Az XTS további előnye, hogy nagy az átbocsátó képessége, valamint képes alkalmazkodni a címkéző állomáson használt többféle műveleti sebességhez. Ezenfelül a rendszer nagyon könnyen hozzáigazítható a különböző bliszterformátumokhoz, mivel az XTS rugalmassága révén számos különféle termék csomagolása oldható meg. Ezenfelül a rendszer kiemelkedően megbízható, ami kritikus jelentőségű, mert az ügyfél napi 24 óra, heti 7 nap üzemidő mellett 95%-os rendelkezésre állást követel meg.” Jürgen Welker megemlítette a sor konstrukciós előnyeit is: „Ha nem a kompakt XTS-rendszert választjuk, a címkéző- és csoportosító egység – és ezáltal a teljes sor – két méterrel hosszabb lett volna, ráadásul sokkal bonyolultabb is, mert további mechanikai elemekre lett volna szükség. Ezenkívül formátumváltáskor a kezelők sokkal nehezebben fértek volna hozzá a sorhoz.”

Wolfgang Braun szerint az ügyfél szempontjából a rendszer legnagyobb előnye a kiemelkedő rugalmasság és a gyors átállíthatóság. „Az eredeti terv egy hagyományos, úgynevezett serleges szállítósoron alapuló megoldás lett volna. Miközben a szélesség állíthatóságán dolgoztunk, a folyamatosan bővülő termékválaszték miatt hamar korlátokba ütköztünk. Lett volna más megoldás, de sokkal drágább: egy második serleges szállítósor vagy egy osztott sor beállítása két külön csomagológéppel. A rendkívül rugalmas, szoftvervezérlésű XTS szállítórendszer jobb és sokkal költséghatékonyabb megoldásnak bizonyult, amellyel jövőbeni igények is kielégíthetők.”

 

Beckhoff Koch Pac abra3

A Koch új fogkefe-csomagoló sorát megvalósító csapat (balról jobbra): Wolfgang Braun, a Koch nemzetközi ügyfélmenedzsere;Jürgen Welker, a Koch automatizálási és technológiai igazgatója; Jonas Rauser géptelepítő; Frank Würthner, a Beckhoff csomagolástechnikai iparági vezetője; Bernhard Michels géptelepítő; Frank Helber, a Koch szoftverprogramozója; Gert Müller, a Koch projektvezetője

A szoftveralapú XTS magasfokú rugalmasságot biztosít

Gert Müller ismertette a címkéző- és csoportosító egység rugalmas mozgássorozatait: „A kéttengelyes rendszer a formátumtól függően 8 vagy 12 blisztercsomagot továbbít négy vagy hat mozgatóegységhez, amelyek a címkéző állomáshoz szállítják a blisztercsomagokat. Egy másik rendezőrendszer a bliszter-csomagokat több, a külső csomagolásnak megfelelő számú rétegben a kartonozó gép termékláncába rendezi. Feltöltéskor és ürítéskor a rendszer megáll, miközben a címkézés folyamatosan működik. Az XTS-rendszerben mindezek a különféle mozgások nagyon könnyen beprogramozhatók.”Az XTS szoftveres háttere gyors termékváltást is lehetővé tesz: mindegyik bliszterformátumnak saját „receptje” van, beleértve a pontos feldolgozási pozíciókat is, amelyeket könnyen, egyetlen egérkattintással lehet kiválasztani. Az említettek mellett a gépmodul két címkézővel rendelkezik, és a szoftver állítja be az XTS-rendszeren, hogy a formátumtól függően a kettő közül melyikhez kell eljuttatni a blisztercsomagokat.

 

Beckhoff Koch Pac abra4

Jürgen Welker (jobbra), a Koch Pac-Systeme automatizálási és technológiai igazgatója Frank Würthernek (Beckhoff) mutatja,milyen könnyű blisztertartót cserélni egy gyors termékváltás során

Hatékony, PC- és EtherCAT-alapú vezérléstechnika

A huszonnégy XTS mozgatóegység dinamikus és tökéletes pontosságú vezérlését egyetlen Beckhoff ipari PC végzi, amely egy vezérlőszekrényben foglal helyet. A C6930 típusú számítógép erőforrásai két rendezőrendszer vezérléséhez is elegendőek: a rendszereket további TwinCAT NC feladatokként kezeli. Mindkét rendezőrendszer a Beckhoff szervohajtásait használja. Jürgen Welker kifejtette: „A TwinCAT biztosítja az összes szükséges funkciót. Például, a teljes TwinCAT XTS rendszert használjuk, amely ütközéselkerülési és bütyköstárcsa-funkciót is tartalmaz. A két mozgatóegység egy-egy külön szervotengelyként jelenik meg a TwinCAT rendszerben, ami óriási előnyöket jelent számunkra: külön-külön tudjuk figyelni és állítani a két mozgatóegységet. Ez nemcsak kényelmes, hanem biztonságos is, hála a beépített magas szintű funkcióknak, amilyen például az ütközéselkerülés is. Mindezt pedig megkoronázza az EtherCAT kivételes teljesítőképessége. A vezérlő teljeskörűen kihasználja az EtherCAT rendkívüli sebességét, különösen a rendszerben lévő sok szervohajtással való kommunikáció terén.”

A képek forrása: Beckhoff Automation


BECKHOFF Automation Kft.

1097 Budapest, Gubacsi út 6.

Tel.: + 36 1 501 9940

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.beckhoff.hu

Még több Beckhoff