Skip to main content

Gyártásütemezés, -tervezés és visszajelzés valós időben

Megjelent: 2022. december 12.

DMG MORI lidMagyarországi fejlesztéssel
a világ egyik legnagyobb
szerszámgépgyártójának égisze alatt

A DMG MORI vállalatcsoport gyártásütemező szoftvermegoldása mögött egy nemzetközi csapat részeként a magyar székhelyű DMG MORI HEITEC DIGITAL Kft. szoftverfejlesztői állnak, hagyatkozva a vállalat közel 150 fős szoftverfejlesztői gárdájára. A szerszámgépóriás gyártástervező megoldása alternatívát nyújt a papíralapú vagy Excel-es ütemezési feladatokhoz, hogy hatékonyabbá és átláthatóbbá tegye a kis- és közepes, valamint a nagyvállalatok tervezési kihívásait.

 

Rugalmas tervezés gyors bevezetéssel

A németországi székhelyű ISTOS GmbH a DMG MORI válla­latcsoporton belül fejleszti a gyártásütemező megoldását PRODUCTION PLANNING & CONTROL néven. Az ütemező rendszerébe a gyártás számos területéről érkeznek információk, amelyeket feldolgozva magasabb kihasználtság és szállítási megbízhatóság érhető el. A termelésben dolgozó kollégák valós idejű visszajelzésével gördülékenyebb és pontosabb lehet a tervezés, míg a gépi kapacitások, az emberi erőforrások, a technológiai folyamatok és a megrendelések ismeretében gyorsabban lehet reagálni a változásokra. A szoftver vizualizált tervezőjének köszönhetően a teljes gyártás átláthatóbb lesz, akár 25%-kal javítva a kihasználtságot, és akár 80%-kal csökkentve a tervezésre szánt időt az analóg (papír-, vagy Excel-alapú) tervezéshez képest. Mindezeken felül a böngészőben elérhető, felhőalapú rendszer akár néhány nap alatt teljes funkcionalitásával használatba vehető.

 

Image PCI

A PRODUCTION PLANNING & CONTROL gyártástervező szoftver márka- és gyártófüggetlen megoldást ad tervezési feladatokhoz

 

 

Kovacs Sandor„A DMG MORI HEITEC ISTOS-t támogató csapata 2020 óta egyre növekvő felelősségi körrel járul hozzá a németországi vállalat szoftver- és termékfejlesztési munkájához. Jelenleg 14 fő dolgozik dedikáltan a cég közel 150 fős fejlesztői stábjából az ISTOS és a DMG MORI gyártásütemező megoldásán, mind a nagyvállalatok számára optimalizált „PRO”, mind a főleg kis- és közepes méretű cégek számára ajánlott „SME” verzió elemein. A magyar csapat hozzáadott értéke a termék minden egyes funkciójánál jelentkezik, legyen az frontend, azaz a felhasználók által látható felület, vagy backend, amely a szoftver mögött álló architektúrát és motort jelenti” – fejtette ki Kovács Sándor, Team Manager ISTOS, DMG MORI HEITEC.

 

 

A PRODUCTION PLANNING & CONTROL –
SME gyártásütemező három fő funkcionális eleme

A Planning Board, egy a gyártástervező kollégát támogató elem, amely asszisztensfunkciókkal segíti az ütemezést. Intuitív, vizualizált tervezést biztosít, ami egyszerűen képes kiváltani a korábbi Excel-es, esetleg papíralapú módszereket. A tervezés a gépek, a munkaerő, a választott technológia, az elvárt szállítási határidő és egyéb paraméterek által megszabott limitációkkal egyeztetve valósul meg. A Production Feedback jeleníti meg a termelésben dolgozó kollégák számára a terv szerint következő megrendeléseket, illetve ez az elem teszi lehetővé a visszajelentést a gyártástervezés felé. Ez a valós idejű, két irányú kommunikáció nagyon hasznos mind a tervezőnek, aki az aktuális előremenetel alapján tud tervezni, illetve a termelésben dolgozóknak, akik közvetlenül megkapják az aktualizált feladatlistát a szükséges információkkal. A Production Cockpit a menedzsment számára kiemelten fontos, hiszen a kulcsrakész riportokon felül vizualizált kimutatásokat készít különböző információkat összevetve a termelésről. A műszerfal egyszerűen személyre és munkakörre szabható, így minden kolléga a számára fontos információkat láthatja egy gombnyomásra.

  

Gyártástervezés ERP rendszerből

Számos gyártócégnek már kiépített informatikai infrastruktúrája van, amelyek beépültek a szervezet életébe és ezek integrációja elsődleges egy új rendszer bevezetésekor is. Ezt felismerve az ISTOS nagy hangsúlyt fektet a meglévő megoldásokhoz, vállalatirányítási rendszerekhez való integráció kiépítésére. A korábban létrejött adatok fontosak a megfelelő ütemezéshez, így az ISTOS közvetlen, két irányú adatkapcsolatra is képes az elterjedt vállalatirányítási rendszerekkel. Ez segíti a teljes folyamatbiztonságot, mivel elkerülhető az adatok duplikálása, emellett a rendszer naprakész adatokból dolgozhat.

 

Némethy Istvan„A DMG MORI HEITEC magyar fejlesztői csapatának egyre nagyobb bizalmat és felelősséget szavaznak a német ISTOS kollégák, így mára a tervezőmegoldás összes kulcskomponensében megtalálhatók a magyar kódsoraink és koncepcióink. A német termékfejlesztő csapattal kialakított napi szintű kapcsolatunk révén hangoljuk össze a piaci visszajelzésekből érkező fejlesztési igényeket, amelyeket az ügyfelek a soron következő frissítéskor a rendszerükön tudhatnak. Kiemelt jelentőségű a magyar fejlesztők szempontjából a külső komponensekkel való összeköttetés kiépítése, amellyel a PRODUCTION PLANNING & CONTROL adatokat tud fogadni és küldeni más perifériás rendszerekből, illetve annak a háttérkomponensnek a fejlesztése, ami gyakorlatilag a rendszer szívét adja és a szoftveren belül megtalálható elemek közt végzi az adatkommunikációt” – emelte ki Némethy István, Senior Software Engineer ISTOS, DMG MORI HEITEC.

 

Automatikus tervezés komplex feladatokhoz

A még összetettebb és professzionálisabb gyártástervezést igénylő ügyfelek a PRODUCTION PLANNING & CONTROL – PRO rendszerét is igénybe vehetik. A kifejezetten automatikus gyártástervezésre és ütemezésre fejlesztett szoftvert a szolgáltató az ügyfél telephelyén alakítja ki, a meglévő IT megoldásokhoz csatlakozva. A PRO verzió számos kiegészítő funkcióval teszi lehetővé a még precízebb tervezést, figyelembe véve készletinformációkat, belső megrendeléseket, minimális rendelési méreteket, a gyártógép rezsiköltségeit, dolgozói munkabéreket, kompetenciamát­rixokat, a termelési eszközök elérhetőségét, a szerszámozottságot és az alternatív tervezési lehetőségeket, csak néhány példát említve. A program mindezen befolyásoló tényezőket még 7 lehetséges optimalizációs stratégiával is összeveti, amely során fókuszálni lehet a gyártó gépeink legteljesebb kihasználtságára, a legköltséghatékonyabb gyártásra, a legkevesebb átállásra, a legtöbb idő alatt kiszállított megrendelésre, vagy egyéb stratégiákra.

 

Instance image

Számos nézet és szín segíti a vizua­lizációt, amellyel egyértelművé válnak a szűk keresztmetszetek, késések és különböző összefüggések a gyártástervezésben

 

Hazai fejlesztés, támogatás, ingyenes tesztlehetőség

A nemzetközi piacra fejlesztett, magyar hozzáadott értéket tartalmazó tervezőmegoldás a magyar ügyfelek számára különösen előnyös, hála a magyar nyelvű felületnek és a teljes körű, magyar nyelvű támogatásnak, valamint a piacról érkező visszajelzések gyors figyelembevételének. Ezenfelül az érdeklődőknek díjmentes tesztelési lehetőség is rendelkezésükre áll előkészített demóadatokkal, vagy akár saját mintaadatokkal feltöltve, teljes funkcionalitással, éles szituációkkal, hogy kipróbálhassák, hogyan illeszkedik a jelenlegi folyamataikhoz a rendszer.

 

A tesztfiók igénylését a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tehetik meg az érdeklődők.

 

DMG MORI HEITEC DIGITAL Kft.
1117 Budapest, Kaposvár u. 14-18.
Tel.: +36 1 472 5499

 

#b42025