Skip to main content

FULLED okoslámpa

Megjelent: 2019. június 14.

green novate lid3

 

Egyedülálló fejlesztés,
amely összeköti a várost

A városok belső működéséért felelős vezetőknek világszerte újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük. A települések népessége egyre nagyobb mértékben növekszik, ami olyan feladatok megoldását sürgeti, mint a városok élhetőbb kialakítása, csökkentve a városok és a benne lakók természetre gyakorolt hatását – például energiamegtakarítás révén –, emellett magasabb minőségű szolgáltatásokat biztosítva a városlakók számára.

 

 

Ezen feladatok rendszerezésének egyik összefoglaló neve a „smart city” (okosváros) elmélet, amely nem tesz mást, mint napjaink rendelkezésre álló eszközrendszerével – főként az infokommunikációs technológiák igénybevételével – keres megoldást a jelenkor kihívásaira.
Cél, hogy a városok egyre összetettebbé váló problémáira egy átfogó, integrált szemléletű megoldási mechanizmust találjanak, amelynek segítségével egyszerűvé tehető a számos párhuzamosan futó, bonyolultan egymásra épülő folyamat kezelése.
A smart city gyakorlati megvalósításával kapcsolatban nagyon sok új innovációról hallhatunk.  Ezek sorába tartozik az új fejlesztésű FULLED okoslámpa a magyar tulajdonú GreenNovate Kft-től, aki Magyarországon, de európai tekintetben is egyedülálló referenciával és know-how-val rendelkezik.

A FULLED okoslámpa fejlesztési folyamatát megelőzően megkérdeztük az önkormányzati vezetőket, hogy melyek a legnagyobb kihívások a közvilágítás területén. Válaszaik egyikeként az elavult, „fapados” technológiát jelölték meg, amely rontja a városképet. A másik kiemelkedő fontosságú problémát a meghibásodó lámpatestek miatti folyamatos világításkiesés jelenti. Az előbbiekhez társul a nyomasztóan magas áramdíj és karbantartási költségek…

greenNovate abra

A GreenNovate Kft. FULLED okoslámpa-megoldásai minden világítási feladatra és a holnap kihívásaira is megoldást kínálnak, sokkal élhetőbbé és fenntarthatóbb környezetté varázsolva a városokat

 

A megoldás: a GreenNovate Kft. által fejlesztett FULLED okoslámpa

Ez az új lámpatest kiaknázza a városok meglévő infrastruktúrájában rejlő innovatív lehetőségeket. A modern okos LED közvilágítási célú világítótestként alkalmazva, saját maga képes beállítani a megfelelő intenzitású fényt és biztosítani a környezeti fényviszonyoknak megfelelő fényerősségű megvilágítást a települések közterein.
A jelenleg meglévő közvilágítási hálózatok túlnyomó része nem szabványos és nem megfelelő – fényszennyezés és közbiztonság szempontjából sem. A FULLED okoslámpa azonkívül, hogy az előbb taglalt kritériumoknak megfelelő és energiatakarékos világítást biztosít, ennél sokkal többre is képes.

Már meglévő infrastruktúra esetében nincs szükség óriási költségeket jelentő beruházásra és a környezet teljes átalakítására, ugyanis a világítási hálózat telepítéséhez a meglévő infrastruktúra is használható. A rendszer alkalmas a lokális kommunikációra. Ez azt jelenti, hogy az eszközök képesek az egymás közötti információtovábbításra, ami történhet optikai, vezetékes és vezeték nélküli hálózaton keresztül is.

Zöldmezős beruházás esetén pedig úgy kerül megtervezésre a teljes infrastruktúra, hogy annak elemei a lehető legrugalmasabb módon adjanak biztos alapot a jövőben felmerülő fejlesztések megvalósításához.
A FULLED okoslámpák alkalmazásával kialakított világítási rendszerek legfontosabb tulajdonsága a hatékonysága mellett, a költségek optimalizálása, ami egy település viszonylatában fontos gazdaságpolitikai tényező, mivel az alacsonyabb telepítési és üzemeltetési költségek segítő erőként ösztönzően hatnak az újabb generációs világítási rendszerek bevezetésére.
A GreenNovate Kft. FULLED okoslámpáinak villamosenergia-fogyasztása alacsonyabb, és kevesebb karbantartást igényelnek.
A FULLED okoslámpák előre jelzik a villamos hálózatban várható meghibásodást, fellépő hiba esetén pedig azonnali jelzést küldenek.
Mivel a FULLED okoslámpák alkalmazásának köszönhetően a világítási hálózaton csökken az energiafelhasználás, az elektromos autók töltésére sem kell új energiaellátó hálózatot kiépíteni, a villamos hálózatok töltőpontok kialakítására is használhatók.

 

green novate abra2

A FULLED okoslámpa-technológia összeköti a várost, érzékelők, kamerák, kijelzők összehangolásával megkönnyítve a mindennapi életet

 

Többfunkciós okosrendszer kiépítése FULLED okoslámpa-hálózaton keresztül

A FULLED okoslámpa külső megjelenéssel összefüggő pozitív tulajdonságai – esztétikus megjelenés, strapabíró felépítés, megfelelő világítási kép –, valamint működéssel kapcsolatos pozitív tulajdonságai – költséghatékonyság, alacsony karbantartási és fogyasztási mutatók, hosszú élettartam – mellett számos egyéb funkcióval is bír. Egy komplett kis számítógépet tartalmaz, így bármilyen IT, illetve egyéb elektronikai külső elem (eszköz, készülék) fogadására képes, legyen az IP kamera, hangszóró vagy telemetrikus mérőegység, de webes tartalom is elérhető az eszközön.
Az ezeken keresztül elérhető funkciók és szolgáltatások úgy a városlakók, mint a közvilágítási hálózat üzemeltetői számára rendelkezésre állnak.
A lámpatest moduláris felépítése gazdaságos, többfunkciós rendszer kialakítását teszi lehetővé, mivel egy adott helyre akár egyszerre telepíthető kamera, időjárásfigyelő állomás, zajmérő, UV sugárzás detektáló, illetve forgalomszámláló is. Az eszközökkel mért adatokat a FULLED okoslámpa-hálózat nyílt forráskódú rendszerként képes továbbítani, így bárki hozzáférhet a rendszeren belül, és használhatja például parkolásihely-foglaltság jelzésére vagy akár szmogriadó előrejelzésre is.
A jövőbeni 5G technológia számos előnye mellett hátránya, hogy a stabil jeltovábbításhoz olyan új típusú speciális antennákra van szükség, ami egy nagy antennával nem valósítható meg, csak sok kisebb teljesítményűvel.
Ennek megoldására ez az eszköz energiát és kapcsolódási pontot tud létrehozni a szolgáltatók részére, a jobb lefedettség érdekében.
A FULLED lámpatest minden olyan funkcióval felszerelhető, ami egy okosváros infrastruktúrájához egyre inkább elengedhetetlenné válik.
Fontos megemlítenünk, hogy az ilyen jellegű fejlesztések egyszerre több szakterület részéről is nagy hozzáértést igényelnek. A tesztelés és megvalósítás jelentős anyagi forrást igényelt, amelyhez az Európai Unió és a magyar állam által kidolgozott GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) nyújtott támogatást.

 

A GreenNovate Kft. FULLED okoslámpa-megoldásaival kapcsolatos részletekért keresse fel a www.fulled.eu weboldalt.