Skip to main content

FTDI: érintésérzékeny, színes TFT Arduino-alapú fejlesztésekhez

Megjelent: 2016. június 08.

Az oktatási, a hobbi és az OEM-piacon is népszerűvé vált Arduino egykártyás mikrovezérlő – úgy tűnik – egyre több gyártót késztet arra, hogy felszálljanak a változatlanul növekvő piac „gyorsvonatára”.

 

Ez történhetett a régebben főként különféle MCU-platformokhoz gyártott USB-interfész chipjeiről ismert FTDI Chip céggel is. Mára az USB már sok MCU beépített tartozéka, ezért terjeszkedik más, tömeges piaci területeken is az FTDI. Most olyan megoldást készítenek elő, amellyel az Arduino-kártyákhoz lehet egyszerű HMI-megoldást kapcsolni. Ennek magva egy TFT-kijelzőpanel, amit olyan elektronikával „éptítenek körül”, hogy a tervező tapasztalatától (aránylag) függetlenül, kis fejlesztési ráfordítással állíthasson elő „testreszabott” HMI-megoldást. A „CleO” fantázianévvel jelölt termékcsalád első tagja a 3,5”-es HVGA (320×480 pixeles) TFT-kijelzőpanel, amely az álló és fekvő formátumot egyaránt támogatja, és rezisztív érintésérzékeléssel van ellátva. A grafikai interfészért az FTDI saját FT810-es beágyazott videovezérlője (Embedded Vieo Engine – EVE) a felelős, amelyet egy FT903-as MCU vezérel. Ez 8 nyitott fájlt tud egyszerre kezelni. 8 Mbájtos flash-memóriát használ beágyazott adattárolóként, amely MicroSD-kártyával 32 Gbájtra bővíthető. A kapcsolattartásra az Arduino UNO SPI-interfész, egy kameraillesztő, az FT903 I/O-bővítő és egy USB-interfész használható. A PWM-audiokimenettel egyszerűbb hang-
effektusok valósíthatók meg. A kezdők gyors indulását terjedelmes kézikönyv és példatár segíti. Már az első CleO-változat grafikai teljesítménye is képes sima futású animációkat megjeleníteni 60/s-os frissítéssel. Az eszköz flash-memóriája és az Arduino közötti gyors fájltranszfer nem veszi igénybe az Arduino hoszt erőforrásait.

http://www.ftdichip.com/CleO