Skip to main content

Freescale: processzor a szemüvegben

Megjelent: 2014. január 29.

Freescale: processzor a szemüvegbenHa ma valaki  „elektronikus szemüveget” emleget, azonnal a Google nagy visszhangot keltett „okosszemüvegére” gondolunk. A Freescale sajtóbejelentése azonban másról szól: egy most induló izraeli cég, az OrCam olyan szemüveget fejleszt, amely bizonyos mértékű látássérüléssel élők számára teszi lehetővé, hogy mindennapi környezetükben eredményesebben boldoguljanak. Az OrCam-ötlet lényege egy szemüveggel egybeépített kompakt készülék, amelyben a Freescale energiatakarékos i.MX 6Quad-processzorát használják a vizuális információk felvételére és a feldolgozott kép kommunikációjára a szemüveget viselő személy számára.

A négy, 1,2 GHz-en futó ARM Cortex-A9 processzormagot egyesítő Freescale-csip kis fogyasztása ellenére elegendő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy rendkívül korszerű képfeldolgozási és karakterfelismerő algoritmusokat futtathasson. A beépített kamerainterfész és az eszköz fejlett energiatakarékos üzemmódjai olyan mértékben csökkentették a megoldás hely- és energiaszükségletét, hogy a beágyazott képfeldolgozó processzort más alkatrészekkel nem is szükséges kiegészíteni, és az akkumulátor élettartama is megfelel a normál hétköznapi használat ésszerű követelményeinek.
A szemüveggel közvetlenül csak egy kicsiny modult építettek mechanikusan egybe, amelyben kamera, mikrofon és csontvezetéses hallásra szolgáló akusztikus átalakító van. A felhasználó egyszerűen rámutat az ujjával egy szövegre, amelyet a külön dobozba épített processzor felismer és érthető szöveggé konvertál, sőt, tárolt digitális képek alapján arcfelismerésre is alkalmas.

www.freescale.com