Skip to main content

Folyamatállapotok egyértelmű jelzése

Megjelent: 2018. december 27.

Murrelektronik lidAz új Modlight Pro jelzőoszlopok különösen intenzív fényhasznosításukkal tűnnek ki

Egy vállalat alapigénye, hogy a gépek és berendezések kihasználtsága jó legyen és hatékonyan működjenek. A termelőeszközök üresjárata és állásideje nem járul hozzá a gazdasági sikerekhez. A gyártástervezők igyekeznek ezért minimálisra csökkenteni a kieső időket. Ahhoz, hogy szükség esetén gyorsan be tudjanak avatkozni, fontos egyértelműen jelezni a folyamatok állapotát.

 

Ez érvényes a rutin folyamatokra, és ugyanígy a nem tervezett vagy előre nem látható eseményekre, egészen a vészhelyzetekig. Ezeknek a jeleknek olyan egyértelműeknek kell lenniük, hogy a munkatársak olyankor is intuitív módon felismerjék őket, amikor a gyártócsarnokban feszült vagy stresszes állapot uralkodik. A technika mai állása szerint erre jelzőoszlopokat használnak. Ilyenkor fontos azoknak a színeknek a használata, amit az emberek egyébként is bizonyos szituációkkal hoznak összefüggésbe. Egy egyszerű példa a gyalogos közlekedési lámpa: a zöld a „mehet”, a piros azt jelenti „állj”. Ugyanígy minden gépkezelő felismeri, hogy ha a gép státuszát zöld lámpa jelzi, akkor „normál állapotban” van, a pirosnál veszélyt jelentő állapotra kell gondolni.

 

Modlight Pro

A jelzőoszlopok színes elemei egy bajonettzár segítségével szerszám nélkül egy kézmozdulattal összeilleszthetők

 

Bizonyos helyzetekben nem elég a tisztán csak vizuális jelzés a gépkezelők tájékoztatásához, és ezzel az első lépés megtételéhez az állásidő csökkentésére. Az épített környezet vagy a fényviszonyok is megnehezíthetik a vizuális érzékelést. Ebben az esetben szükséges az akusztikus jelzés is, mivel más érzékszervet szólít meg a célszemélyeknél.
A Murrelektronik Modlight Pro szériájának új 50 vagy 70 milliméteres jelzőoszlopait igény szerint egyedileg akár öt színelemmel is össze lehet állítani. A fent említett piros és zöld szín mellett sárga, kék és színtelen elemek is kaphatók. A folyamatállapotok jelzését meghatározhatják például a gépekre vonatkozó szabvány (IEC 60204-1) előírásai alapján.
A színes elemeket egy bajonettzár segítségével szerszám nélkül össze lehet illeszteni, a lehető legrövidebb idő alatt. A praktikus csatlakozókat színkódokkal látták el, amelyek a lámpatest színét reprezentálják. Ezzel is csökkentik a hibalehetőséget az összeszereléskor. A Modlight Pro gyakran használt színösszeállításai készre összeszerelt jelzőoszlopként is kaphatók.
Az innovatív és energiatakarékos LED-technológiának köszönhetően nem kell többé égőt cserélni. A LED-ek élettartama nagyon magas, legalább 40.000 órán át teljes fényerővel világítanak, és ezt követően is csak minimálisan csökken az intenzitásuk, ami emberi szemmel alig érzékelhető. Az oszlopok nem igényelnek karbantartást a gép teljes élettartama alatt, ezáltal időt és pénzt takarítanak meg. A reflexiós rendszernek az előző modellhez képest továbbfejlesztett elrendezése biztosítja, hogy a folyamatállapotok nagy távolságból is jól felismerhetők legyenek.
Akusztikus jelzéshez beépíthető egy hangjelző modul, amelyet a Modlight Pro-ra kell felhelyezni záró elemként, az alapelem fedele helyett. A hangjelző szirénája úgy került kialakításra, hogy minden irányban jól hallható legyen. Egy DIP kapcsolóval minden jelzőoszlopon négy hangból lehet választani, aminek köszönhetően világosan meg lehet különböztetni a gépeket, ha egy csarnokban több is található. A hangerőt is különféleképpen lehet beállítani: a 90 dB-es, maximális hangerő biztosítja, hogy a hangjelzések nagy zajszint mellett is egyértelműen észlelhetők legyenek.

 

Modlight Pro shop floor 02

Modlight Pro alkalmazás közben


A zárt kialakításnak köszönhetően a Modlight Pro jelzőoszlopok az IP65 védelmi besorolásnak megfelelően szigeteltek.
A nagyszámú engedélynek és a vibrációval szembeni jó tűrőképességnek köszönhetően az egész világon használhatók és széles körű felhasználási lehetőséget nyitnak meg az ipari ágazatokban és még azon túl is. A jelzőoszlopok alkalmazhatók például az épületautomatizálásnál is. A jelzőoszlopokat M12 dugós csatlakozóval szállítják. Különlegessége a mágneses láb, amivel az oszlop gyorsan felszerelhető és ideiglenesen gyorsan leszerelhető a szállításhoz. A teljesen sima felületnek köszönhetően az oszlopok nagyon könnyen tisztíthatók.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.murrelektronik.hu

 

Még több Murrelektronik