Skip to main content

Folyadéktöltő berendezés PC-alapú vezérléssel

Megjelent: 2020. február 11.

beckhoff lidA folyékony termékek palackozása mind a teljesítőképesség, mind a higiénia szempontjából igényes gyártásautomatizálási feladat. A PC-alapú vezérlés jelentősen megkönnyíti a felhasználói igényeknek legjobban megfelelő konfiguráció kialakítását.

 

 

 

 

Igényes és rugalmas folyadéktöltőgép-család

A ProMach Filling Systems vállalat rendkívül helytakarékos, sokféle modellt tartalmazó és bővített funkciókkal rendelkező gépgenerációval bővítette jól bevált töltő- és kupakzáró rendszereinek kínálatát. A PC-alapú vezérlést és EtherCAT-technológiát alkalmazó XACT-FIL™ töltőrendszer megfelel az élelmiszeripari és egyéb, folyékony termékek fogyasztói csomagolására vonatkozó szigorú követelményeknek, előrelépést hozva a helyigény, az átbocsátás, a pontosság és a higiénia terén egyaránt.
A több mint 30 csomagológép-márkát birtokló ProMach vállalat élelmiszerek, italok, továbbá gyógyszeripari, testápolási, háztartási és ipari termékek csomagolásához kínál rendszereket.
Az USA Wisconsin államának Waukesha városában székelő ProMach Filling Systems 2017-ben Federal márkanéven mutatta be töltő- és kupakzáró XACT-FIL™ gépcsaládját, amely precíziós, higiénikus és igen kis helyigényű töltés iránti igényeknek tud megfelelni.
A ProMach Filling Systems a Beckhoff USA vállalattal széleskörűen együttműködve fejlesztette ki a PC-alapú vezérlést alkalmazó XACT-FIL rendszert igen szoros határidőre, amit az jellemez, hogy az új gravimetriás töltőgépet a Pack Expo 2017 kiállításon tervezték bemutatni, de 2017 elején még nem volt végleges a konstrukció. A termékcsalád – a gépek moduláris kialakításának köszönhetően – számos különféle igénynek rugalmasan meg tud felelni. A lehetőségek köre 30 ml-től 3,8 l-ig terjedő űrtartalmú polietilén, fém és üveg edények alkalmazásáig terjed, amelyekbe folyékony élelmiszerek, például szószok, tej és olívaolaj, valamint nem élelmiszeripari termékek, például járműipari festékek, vegyszerek vagy kenőanyagok tölthetők. A környezeti hőmérsékletű folyadékokon kívül a gép a hideg és forró folyadékokat is képes kezelni. A ProMach gépeihez különféle kupakzáró egységek rendelhetők.

 

01 beckhoff

A Beckhoff CP3918 típusú, 18,5 hüvelyk átmérőjű, többérintéses kezelőpaneljével korszerű és intuitív kezelőfelület alakítható ki

 

Pontosabb és hatékonyabb működés PC-alapú vezérléssel

A ProMach rendszerek különlegessége, hogy a töltés érintésmentes, így elkerülhető az edények, valamint a gép továbbító- és töltőegységeinek szennyeződése, lehetővé téve a szigorú élelmiszerhigiéniai előírásoknak megfelelő steril csomagolást. „Az érintésmentes töltés során a fúvóka az edény nyílása fölött lebeg, általában mintegy fél centiméterrel” – magyarázta Cesary Mroz, a ProMach Filling Systems műszaki elnökhelyettese. Az érintésmentes töltés előfeltétele azonban, hogy az edényeket pontosan a töltőfúvókák alá kell pozicionálni, és a töltést a töltősúly valósidejű mérésével kell vezérelni. Az XACT-FIL gépek az üres edényeket adagoló csigával helyezik rá egy forgótálcára, amely mentén egy forgó töltőfej folyékony termékeket adagol az edényekbe. Az egyes töltőállomások alatti mérőcellák másodpercenként 5000-szer ellenőrzik minden egyes edény súlyát, amíg a tartalma el nem éri a kívánt töltési szintet.
Az edények ezután a záróegységhez kerülnek.
A gép gyors és rendkívül pontos továbbító-, töltő- és záróműveleteihez hatékony automatizálási, illetve mozgásvezérlési és be/kimeneti rendszerek szükségesek. A PC-alapú vezérlés és a nagysebességű EtherCAT terepbusz segítségével történő szinkronizálás az összes előírt feltétel kielégítése mellett legalább ±0,5%-os töltési pontosságot is biztosít. „Az EtherCAT és TwinCAT segítségével a fúvókák kimeneti információi és a mérőcellák mérésadatai 200 µs-os PLC-ciklusidővel szinkronban olvashatók be” – részletezte Kurt Schneider, a Beckhoff applikációs mérnöke. – „Ezzel gyorsabb szelepreakció és nagyobb pontosság biztosítható.” Az új XACT-FIL rendszer a korábbinál mintegy négyszer több – 1200 helyett 5000 – mérést képes elvégezni másodpercenként.

 

02 beckhoff

A ProMach gyártmányú XACT-FIL gép másodpercenként 5000 súlymérést végez ±0,5%-os pontossággal, és 30 ml és 3,8 l közötti űrtartalmú edényeket tölt fel érintésmentesen folyékony termékekkel

 

Kisebb helyigény, könnyebb tisztíthatóság

A PLC- és mozgásvezérlést, valamint a kezelőfelületi funkciókat egy CX5140 típusú, TwinCAT 3 automatizálási szoftvert futtató beágyazott PC vezérli. Cesary Mroz kifejtette, hogy a DIN kalapsínre szerelt vezérlő jelentősen kisebb méretek mellett is elegendő számítási teljesítményt nyújt a megbízhatóság és a pontosság növeléséhez. Az XACT-FIL rendszer összes PLC-vezérlés és mozgásvezérlés funkcióját tároló CFast kártya még akkor is képes biztosítani a gép rendelkezésre állását, ha véletlenül meghibásodás következne be.

 

03 beckhoff

A háromtengelyes mozgatórendszer AX5000 típusú kompakt szervohajtásai kisebb vezérlőszekrényben is könnyen elhelyezhetők

 

04 beckhoff

A rozsdamentes acélból készült, IP69K védelmi osztályú AM8841 szervomotorok esetében alkalmazható a folyékony élelmiszerek és egyéb folyadékok csomagolásánál megkövetelt, nagynyomású gőzsugárral végzett rendszeres tisztítás


A CP3918 típusú vezérlőpanel 18,5 hüvelyk képátlójú, többérintéses érintőképernyője korszerű, kényelmes kezelőfelület.
„A Beckhoff többféle méretben gyárt többérintéses vezérlőpaneleket. Ezek segítségével, valamint a skálázható HMI-szoftveropciókkal együtt egyedi megoldások alakíthatók ki bármilyen képernyőmérettel és egyéb elvárásokkal kapcsolatos igényekhez” – jelentette ki Cesary Mroz.

 

05 beckhoff

Az XACT-FIL gép előtt (balról jobbra): Chad Oettinger, a ProMach Filling Systems elektromos vezérlőkért felelős mérnöke, Kurt Schneider, a Beckhoff applikációs mérnöke és Tom Retzlaff, a Beckhoff vállalat Wisconsin térségéért felelős értékesítési vezetője


A rozsdamentes acélból készült, AM8841 típusú szervomotorok csigákkal továbbítják az edényeket a töltő- és lezáróegységhez. IP69K védettségi osztályuk következtében tisztítórendszerekkel kezelhetők. A beépített hálózati szűrővel ellátott AX5000 típusú szervoerősítők a kisebb vezérlőszekrénybe is beépíthető háromtengelyes mozgatórendszer kompakt alapját képezik. A motorok táplálása és visszacsatoló jeleinek továbbítása egykábeles (OCT) technológiával, azaz egyetlen szokványos kábelen keresztül történik, ami tovább csökkenti a teljes rendszer helyigényét. A kevesebb kábel következtében egyúttal kevesebb tisztítás szükséges, valamint egyszerűbben biztosíthatók a higiéniai elvárások is.
„A hajtásvezérlő buszként és be/kimeneti rendszerként szolgáló EtherCAT-hálózat segítségével egyszerűbben biztosítható a valósidejű átvitel, valamint tovább csökkenthető a fizikai méret” – világított rá Tom Retzlaff, a Beckhoff wisconsini értékesítési vezetője. – „A forgó töltőgépeket rendkívül korlátozott térrészben kell elhelyezni, amihez tökéletesek a hihetetlenül kompakt HD EtherCAT terminálok.”

 

06 beckhoff

Az EtherCAT és TwinSAFE terminálokkal felszerelt, nagy teljesítőképességű, CX5140 típusú beágyazott PC alkalmazásával hely takarítható meg a vezérlőszekrényben, ugyanakkor rendkívül pontos szinkronizálással, gyors vezérlés biztosítható

 

Összefoglalás

A Beckhoff nyílt és rugalmas PC-alapú technológiájára épülő új, moduláris gravimetrikus töltőgépekkel rendkívül sokrétű követelmények elégíthetők ki. Az XACT-FIL rendszer a korábbiakhoz képest 25%-kal kevesebb alkatrészt tartalmaz, helyigénye pedig 30%-kal kisebb. Az EtherCAT-technológiájú, kompakt és könnyen tisztítható rendszer jelentősen megnövelt mérési sebessége révén fokozható az átbocsátás, emellett nagyfokú pontosság érhető el.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.,
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff