Skip to main content

Fémmegmunkálási problémák kiküszöbölése az ACCRETECH körmozgás-felismerő rendszerével

Megjelent: 2019. május 15.

accretech lidFémek nagy sebességű megmunkálására alkalmazott szerszámgépeknél esetlegesen fellépő gyártásminőségi problémák megelőzésére fejlesztette ki az ACCRETECH az érintés nélkül működő ATC körmozgás-felismerő rendszerét.

 

 

 

 

Egy szerszámgéppel készített furat minőségét (méretpontosságát, hengerességét) számos tényező befolyásolja, amelyek között döntő szerepet játszik a szerszám pontos körforgása az orsóban. Az ACCRETECH az ATC körmozgás-felismerő rendszerével egy olyan érintés nélküli érzékelőt fejlesztett ki, amely 0,3 másodpercen belül felismeri a szerszámnál hirtelen fellépő eltéréseket, és ezáltal megakadályozza az abból következő gyártástechnológiai hibákat.

 

accretech1

 

A fémmegmunkálási folyamatokra általánosan jellemző egyik ilyen gyártástechnológiai hibaforrás, amikor forgácsok kerülnek a szerszámgépbe. Ilyen esetekben könnyen előfordulhat, hogy az olyan szerszámok, mint a fúró, marószerszám vagy menetmetsző nem a kívánt minőséggel forognak. Elsősorban a lágy fémanyagok – mint például a könnyű szerkezetű autók készítésénél igen kedvelt alumínium – nagy sebességű feldolgozása során a szerszámcsere közben minduntalan forgács kerül a szerszámbefogóba, ami hirtelen fellépő megmunkálási hibát, minőségi problémát és költséges selejtképződést okoz. Ennek megelőzésére alkalmazható az ACCRETECH szabadalmaztatott ATC körmozgás-felismerő rendszere, amely segítséget nyújt azzal, hogy művelet közben felügyeli a feldolgozási folyamatot. Az ACCRETECH mérőműszere az aktuális körmozgás értékét összehasonlítja a szerszámperem alakjának feldolgozás előtt mért és a kontroller által tárolt értékével.

 

accretech2

 

A rendszer örvényáramú érzékelői 5 μm pontossággal mérik a körforgás eltérését a mágneses térben. Az ATC megoldásánál a körmozgásmérések megbízhatóságát növeli a szerszámbefogó menesztő hornyának szoftveres interpolációja egy saját többszörös mintavételi módszer alkalmazásával. Egy saját algoritmus további alkalmazásával a mérések időtartama éppen 0,3 másodperc, ha az orsó fordulatszáma 600 fordulat/perc. Az ATC körmozgás-felismerő rendszerét kifejezetten a szerszámgépek durva környezetébe tervezték. Az érzékelő hűtőközegekkel szemben ellenálló, 0–40 °C hőmérséklet-tartományban működik, a rezgésállósága X, Y és Z irányokban egyaránt max. 3,66 G. A rendszer egyszerűen programozható és kezelhető, az érzékelő karbantartása az automatikus hangolással nagyon könnyű: ha megsérül, egyszerűen lecserélhető egy másik érzékelőre. Az új érzékelő illesztéséhez le kell cserélni a szerszámtartót a főorsón, és az érzékelő a kezelőkészüléken levő két gomb használatával újrakalibrálható.

 


Forrás: az ACCRETECH sajtóközleménye