Skip to main content

Fém ki, műanyag be: az igus új tribológiai siklócsapágyai közepes terhelési tartományhoz

Megjelent: 2022. június 01.

igus lidAz iglidur M210 és M260 kenés- és karbantartásmentessé teszi az építőipari és mezőgazdasági gépek csapágyazását

Az igus kibővíti iglidur tribológiai siklócsapágyainak választékát speciális terhelésű alkalmazásokhoz. Az iglidur M210 és M260 anyagok újak a kínálatban. Lehetővé teszik a gyors átállást a vastagfalú fém csapágyakról a műanyag csapágyakra, szerkezeti változtatások nélkül. A változtatás előnye, hogy a csapágyazási pontok így már nem igényelnek kenést, és ezáltal szinte karbantartásmentesek lesznek. Jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent ez, különösen zord körülmények között az építőipari, mezőgazdasági és kommunális gépek mindennapos üzemeltetése során.

 

Az új iglidur M210 és M260 polimer siklócsapágyak falvastagsága akár 5 mm, belső átmérőjük pedig 20, 25, 30, 40, 50 és 60 mm. Különösen alkalmasak a közepes, 20 N/mm-nél nagyobb terheléssel járó forgó alkalmazásokhoz, amelyeknél a vastagfalú fém perselyek cseréje szerkezeti átalakítás nélkül megvalósítható, például olyan mezőgazdasági, építőipari és kommunális gépek esetében, amelyek napi szinten kedvezőtlen körülmények között dolgoznak. Az anyagok között van némi eltérés, ami a különböző tengelyekkel együttes használatban látszik igazán. Az M260 például kiemelkedő kopási jellemzőket mutat az St37 acéltengelyen.

 

igus kep

iglidur M210 és M260: a két nagy teljesítményű, közepes teherbírású műanyaggal az építőipari, mezőgazdasági vagy kommunális járművek csapágyai kenés- és karbantartásmentessé válhatnak (Forrás: igus GmbH)

 

 

Kevesebb karbantartás és tisztítás,
környezettudatosabb működés

A fémről a polimer csapágyakra való átállás jelentős költség- és időmegtakarítást jelent, különösen a sok csapágyazási ponttal rendelkező gépeknél és járműveknél, mivel már nincs szükség kenésre. Az M210 és M260 tribológiai siklócsapágyak önkenőek. A szilárd kenőanyagok alacsony súrlódást és száraz működést biztosítanak. Ez jelentősen csökkenti a tisztítási ráfordítást. Hiszen kenőanyagok nélkül a szennyeződésnek és a pornak esélye sincs megtapadni. További előny, hogy mivel nem kerül kenőanyag a környezetbe, ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzájáruljanak a környezet védelméhez. Ezenkívül a gépek és rendszerek energiafogyasztása csökken, mivel a műanyag csapágyak könnyebbek, mint a fém csapágyak.

 

Robusztus és könnyű egyszerre

Az iglidur M210 és M260 siklócsapágyak megfelelő robusztusságának biztosítása érdekében az igus anyagszakértői szálakkal és töltőanyagokkal dolgoznak. Ezek a komponensek megerősítik az anyagokat, így azok akár 40 MPa-ig terjedő nagy felületi nyomásnak és élterhelésnek is ellenállnak még folyamatos terhelés mellett is, akár szélsőséges, -100 °C és +140 °C közötti hőmérsékleten is. A saját igus laboratóriumunkban végzett tesztek azt bizonyítják, hogy a polimer csapágyakon több ezer ciklus után is csak kismértékű kopás látható a forgó mozgások során közepes terhelés mellett. „Erre a célra a kültéri homlokrakodó tesztállomást használjuk. A standard teszteken kívül az alkalmazástesztek is elengedhetetlenek az anyagfejlesztésben” – magyarázza Stefan Loockmann-Rittich, az igus iglidur siklócsapágyak üzletági vezetője. – „Minden teszteredmény bekerül az iglidur online konfigurátor alkalmazásokba, amelyekkel a megadott specifikációk mellett pontosan kiszámítható az M210 és M260 élettartama.”

 

 

 

 

AZ IGUSRÓL

Az igus GmbH motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek fejlett technológiai megoldásokat képviselnek, és hatékonyan csökkentik a mozgó alkatrészekkel járó költségeket. Az igus jól ismert globális piacvezető az energiaellátó rendszerek, a kifejezetten rugalmas kábelek, valamint a tribopolimer anyagú siklócsapágyak, lineáris csapágyak és csavarorsós meghajtások terén. A kölni székhelyű, családi vezetésű vállalat 35 országban van jelen, és világszerte 4900 dolgozót foglalkoztat. A cég 2021-es forgalma elérte a 961 millió eurót. A szakma legnagyobb tesztlaborjában alapos vizsgálatoknak vetik alá a különféle anyagokat és gépelemeket, ami egyedi innovációkat és magasabb szintű biztonságot eredményez. 234 000 árucikk rendelhető raktárról, és az élettartamuk is online kiszámítható. Az utóbbi évek során a cég tovább bővült, és olyan témákkal foglalkozó belső startupokat indított útjára, mint például a golyóscsapágyak és robotmeghajtások fejlesztése, 3D nyomtatás, az RBTX platform fejlesztése a költséghatékony és egyszerű robottechnológia jegyében, valamint az Ipar 4.0 megközelítés részeként alkalmazható intelligens „smart plastics” műanyagok gyártása. A környezetvédelem szempontjából lényeges legfontosabb kezdeményezések között van a használt e-chain láncok újrahasznosítását felkaroló „chainge” program, valamint egy műanyaghulladékból olajat előállító cégbe való betársulás.

 

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu